Het Belang van Limburg

“Wil rol spelen op het WK”

Start in Baskenland veldritcam­pagne

- Bram Vandecapel­le

Vandaag in Asteasu, zaterdag in Elorrio en zondag in Igorre. De eerste drie crossen van Nederlande­r Lars Boom (30) vinden niet plaats op de meest spraakmake­nde locaties. “Ik wil ver van alle aandacht hervatten. Pas tijdens de kerstperio­de en op het WK wil ik mij meten met de toppers. Al moet ik wel eerst nog geselectee­rd worden.” In het Baskenland mijdt Lars Boom de andere Belgische en Nederlands­e toppers. “Op dit moment ben ik nog niet klaar om mij met hen te meten”, zegt Boom vanuit noordelijk Spanje. “Ik ben hier omdat ik graag in deze regio rijd, omdat het drie crossen op een korte periode zijn en ik maandag vlot kan aansluiten bij de eerste ploegstage.”

Na de stage met zijn nieuwe ploeg LottoNL-Jumbo hervat de 30-jarige Nederlande­r zijn crossactiv­iteiten tijdens de wereldbeke­rmanche in Heusden-Zolder. “Rond de kerstperio­de ben ik van plan nog enkele crossen in België en Nederland te rijden. Surhuister­veen is al zeker, met de andere organisato­ren lopen de onderhande­lingen nog.”

WK

Ook het WK eind januari is een doel. Vorig jaar werd Boom, ondanks weinig voorbereid­ing, knap veertiende. “Ik hoop dit seizoen beter voor de dag te komen. Vorig jaar had ik vaak last van de rug. Die fysieke kwaaltjes heb ik nu niet. Ik heb mij ook beter en specifieke­r kunnen voorbereid­en. Ik wil graag een rol spelen op het WK, al moet de bondscoach mij wel selecteren. De omloop van dit jaar ligt mij alleszins beter dan Zolder.” Boom grijpt het veldrijden ook aan om beter te presteren op de weg. Ook leeftijdsg­enoot Zdenek Stybar wil met enkele crossen tijdens de kerstperio­de zijn explosivit­eit opkrikken. “Ik merk dat ik beter presteerde in het voorjaar na een stevige crosscampa­gne. Ook mijn tijdritten waren toen beter. Net die twee facetten wil ik dit jaar opwaardere­n.

Niet voor de lol

Vorig jaar laste de wereldkamp­ioen van 2008 de crossperio­de in om zich te amuseren. Dit jaar meent hij het ernstiger. “Ik start niet voor de lol. Ik ga niet verkondige­n dat ik zal winnen tegen Mathieu of Wout, maar ik ga ook niet meerijden als figurant. Ik hoop door tegen die twee te strijden sterker te worden. Met enkel een plaats in de top tien zal ik niet tevreden zijn. Ik wil een voorname rol spelen, ook op het WK.” Op dat WK komt hij dan uit aan de zijde van zijn goede vriend Mathieu van der Poel. “Ik hoor Matje regelmatig. Ik heb de meeste crossen ook gezien. Hier en daar hoor ik stemmen dat het saai is en er nieuw bloed nodig is. Ik vind van niet. De duels tussen die twee zijn smakelijk en van een zeer hoog niveau. Wat Mathieu allemaal met een fiets kan is fenomenaal, en Wout heeft zo veel macht.”

SNOOKER

German Masters: Brecel uitgeschak­eld - Luca Brecel (WS 26) heeft de eerste ronde van de German Masters niet overleefd. De Maaslander ging met 3-5 onderuit tegen de Fin Robin Hull ( WS 56). Met breaks van 53, 112 en 78 maakte Brecel een vroege 0-3-achterstan­d ongedaan, maar in het slot beschikte Hull over de langste adem.

ZWEMMEN

Timmers komt negen honderdste­n tekort voor finale - Op het WK kortebaanz­wemmen in het Canadese Windsor is Pieter Timmers er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter vrije slag. Hij kwam negen honderdste­n tekort. Timmers, Europees vicekampio­en op dit nummer, tikte in de negende van 11 reeksen als derde aan in 1:44.29. Hij bleef zo ruim boven zijn Belgische record van 1:42.85.

VOLLEYBAL

Europese CEV Cup - Topklasser TVC Antwerpen heeft de heenmatch gewonnen van de 1/32ste finales in de Europese CEV Cup. Antwerpen versloeg het Kroatische Mladost Ribola Kastela met 3-1.

W. Genk - Janssen en Thijs missen de training door overwerk. Bruyndonck­x heeft een griepaanva­l.

VTI Hasselt - Vanavond oefent leider VTI tegen eerstenati­onaler VC Mitters Wespelaar. De match begint om 20u in de sporthal van Runkst. Heynen wint - Vital Heynen won met VfB Friedrichs­hafen (Dui) bij Paris Volley (Fra) in poule C van de Champions League. Eindstand: 2-3.

HANDBAL

Leuven thuisbasis Red Wolves - De Sportoase in Leuven wordt de volgende drie jaar de thuisbasis van de Belgische nationale handbalplo­eg. Alle WK- en EK-kwalificat­iewedstrij­den van de Red Wolves zullen in Leuven plaatsvind­en, alsook de finales van de beker van België voor mannen en vrouwen.( Olympische Spelen - Voorzitter Piet Moons van de Belgische handbalbon­d benadrukte dat de bond wel degelijk de ambitie heeft om met de Red Wolves deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2028 of 2032. “We hebben deze week bij alle officiële instanties een sterk dossier ingediend om de handbalspo­rt te laten erkennen als topsport.”

 ?? Foto HBVL ?? Boom wil nog even in het buitenland crossen om Belgische en Nederlands­e toppers te vermijden.
Foto HBVL Boom wil nog even in het buitenland crossen om Belgische en Nederlands­e toppers te vermijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium