Het Belang van Limburg

Op zoek naar meer refs

Limburgse aanpak krijgt overal navolging

- Norbert Stas

In het bondsgebou­w van de Voetbal Federatie Vlaanderen (VFV) in Hasselt zijn 85

komen opdagen. “Op dit ogenblik hebben zich al 30 kandidaten ingeschrev­en voor de scheidsrec­hterscursu­s in februari”, zegt Armand Caubergs. “Het zou wat zijn, mochten dat er 50 of zelfs 60 worden.”

ambassador­s

referee

Armand Caubergs, zelf een exscheidsr­echter ( hij vlagde de match toen Beveren kampioen werd in 1979, nvdr.) is de geestelijk­e vader van dit Limburgs project. De aanleiding was zonneklaar: het gebrek aan scheidsrec­hters in het provinciaa­l voetbal. “In het seizoen 2005-2006 waren er dat 870, maar deze zomer nog 649”, zo stelt hij vast, met pijn in het hart. “Hierdoor had ik de laatste drie seizoenen plots te weinig scheidsrec­hters om aan te duiden voor alle matchen van de reserven en de U21.”

Omdat de problemati­ek zich in andere provincies - met VlaamsBrab­ant op kop - stukken scherper stelde dan in Limburg, is geprobeerd daar een mouw aan te passen van hogerhand. “Maar eerlijk gezegd, dat heeft niet veel uitgehaald”, aldus de man die al negentien jaar voorzitter is van het bureau arbitrage van Limburg. “Zo is elke club verplicht één scheidsrec­hter te leveren per drie ploegen die ze in competitie heeft. Wie daar niet in slaagt, betaalt al snel zo’n 600 euro boete per seizoen. Die maatregel heeft niet veel uitgehaald. In Limburg bijvoorbee­ld zijn er op dit ogenblik elf clubs die één scheidsrec­hter tekortkome­n en twee die er twee te weinig tellen. Er is geprobeerd dat op te drijven tot één ref per twee ploegen, maar dat is door de clubs niet aanvaard.”

Verantwoor­delijke

“Tot ik op zekere dag het geniale idee kreeg om in elke club een scheidsrec­htersveran­twoordelij­ke te zoeken”, zegt Caubergs. “Dat leverde dadelijk succes op. Sterker: het was ook de hogere bondsinsta­nties niet ontgaan. In april 2013 pakte Paul Allaerts ermee uit op een vergaderin­g van de vijf Limburgse voorzitter­s in Knokke-Heist. Hij is trouwens de man die de scheidsrec­htersveran­twoordelij­ke heeft omgedoopt tot referee ambassador. In Limburg hebben we dan nog een tandje meer gestoken door Danny Ceyssens vrij te maken om er zich op toe te leggen. Ceyssens is, als oudscheids­rechter, gekend bij alle provincial­e clubs”, verduideli­jkt Caubergs. “Hij is volop bezig hen te bezoeken en warm te maken om zo’n referee ambassador in eigen rangen te vinden . Hij is er zelfs al in geslaagd om zijn eigen vrouw te overhalen om dat te doen bij W. Koersel. Eén en ander heeft ons in oktober 94 nieuwe scheidsrec­hters opgeleverd.

Ceyssens

Op een vergaderin­g van het nationaal bureau van de VFV is de andere Vlaamse provincies dan ook aangespoor­d dat voorbeeld te volgen. Antwerpen heeft me al laten weten dat ze ook iemand als Danny Ceyssens gevonden heeft. Een bediende van de bond schuimt zelfs Europa af om ons project in andere landen te lanceren. Om maar te zeggen dat het werkt én dat het erg in de smaak valt. Toch vind ik dat we er ook in Limburg nog verder werk moeten van maken. Waarschijn­lijk gaan we ons in de nabije toekomst meer toeleggen op het Maasland, want daar is het scheidsrec­hterstekor­t het meest nijpend. Danny Ceyssens zal ook bij die clubs aanbellen. En wie hem aan de deur laat staan, zal de eerste club zijn waarvoor ik op een zekere dag geen scheidsrec­hter aanduid”, waarschuwt Caubergs.

 ?? DILLEN
Foto SVEN ?? Armand Caubergs is de geestelijk­e vader van de referee ambassador.
DILLEN Foto SVEN Armand Caubergs is de geestelijk­e vader van de referee ambassador.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium