Het Belang van Limburg

Kudde van 800 schapen wandelt over drukke baan

- Geert VAN BAELEN

Heel wat chauffeurs op de drukke Napoleonwe­g (N715) in Overpelt konden gisteren hun ogen nauwelijks geloven. Plots moesten ze halt houden voor 800 schapen die rustig over de gewestweg wandelden. De kudde blijkt symbolisch onderweg naar Bocholt voor de reconstruc­tie van schapensmo­kkel uit Wereldoorl­og I. De schapen hebben hun thuisbasis in Helchteren, in het landbouwbe­drijf Hoeve Sonnisheid­e. ‘Beroepshal­ve’ begrazen de dieren onder andere het militair domein in Helchteren, maar sinds vorige week zijn ze echter op pad in de regio Noord-Limburg. Johan en zoon Toon Schouteden leiden samen met enkele medewerker­s en herdershon­den de kudde letterlijk in goede banen.

“Vorige week zijn we vertrokken in Eksel en we zijn onderweg naar Bocholt, eigenlijk op een symbolisch­e tocht”, schetst Johan. “Daar vindt op zondag 18 december in het Smeetshof een grote reconstruc­tie plaats van een spectacula­ire schapensmo­kkel uit WO I. Precies 100 jaar geleden loodste grootgrond­bezitter Jan Hendriks uit Weert 850 schapen naar het bezette België voorbij de gevaarlijk­e Doodendraa­dversperri­ng. En wij zijn gevraagd om met onze dieren te figureren.” Om het evenement luister bij te zetten, zullen ze tot de bewuste zondag in kleine etappes naar Bocholt trekken. Tussendoor logeert de kudde soms langer dan een dag in groengebie­den van natuurvere­nigingen of in weilanden van gastvrije landbouwer­s zoals gisteren in het Peerse Wijchmaal. Onderweg krijgt de processie veel bekijks. Gisteren op de Napoleonwe­g in Overpelt werden enkele chauffeurs omsingeld door schapen. “Normaal wandelen we op landelijke wegen, maar hier konden we even niet anders. We moesten een oversteek maken en konden dat enkel door een 300-tal meter over deze baan te wandelen. Het voordeel is dat mensen zo onder de indruk zijn. Chauffeurs stopten spontaan om eens te wuiven en foto’s te nemen. Soms trekken we ook over de rijksweg naar Zutendaal, dan vragen we wel politiebeg­eleiding.” Vandaag trekt de kudde richting Grote-Brogel, volgende week gaat de tocht verder richting Bocholt.

 ?? FOTO GVB ?? De kudde schapen is op weg van Eksel naar Bocholt, waar de 800 dieren op 18 december een evenement rond WO I extra cachet geven.
FOTO GVB De kudde schapen is op weg van Eksel naar Bocholt, waar de 800 dieren op 18 december een evenement rond WO I extra cachet geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium