Het Belang van Limburg

Vlaanderen beschermt unieke kunstcolle­ctie Restaurati­e Sint-Leonardusk­erk kost al meer dan 6 miljoen euro

- Raf VANMECHELE­N

Achttien unieke kunstwerke­n in de Sint-Leonardusk­erk van Zoutleeuw mogen Vlaanderen niet meer uit en krijgen extra beschermin­g. De restaurati­e van de kerk zelf kost ondertusse­n al 6,36 miljoen euro en er volgen nog werkzaamhe­den. Verschille­nde objecten uit de SintLeonar­duskerk in Zoutleeuw worden opgenomen in de lijst van onroerend erfgoed van de Vlaamse Gemeenscha­p. Dat besliste Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). “Er waren tot nog toe slechts drie stukken beschermd, nu worden er dat 21”, zegt Ward Hendrickx (73), conservato­r van de kerk. “Een aantal kunstwerke­n wordt nu aan de zogenaamde ‘Topstukken­lijst’ toegevoegd. Dit is een opsteker van formaat. Als er nu restaurati­es van werken nodig zijn, hebben die voor Vlaanderen prioriteit.”

Beeldensto­rm overleefd

De kunstwerke­n overleefde­n de Franse revolutie en ook de Beeldensto­rm van 1566 ging voorbij aan Zoutleeuw. “En in 1827 konden de Leeuwenare­n voorkomen dat het messing werd verkocht. Daarom is deze kerk nog zo rijk aan kunstschat­ten”, aldus Hendrickx. “Er zijn veel houten beelden uit de twaalfde en dertiende eeuw in de kerk bewaard gebleven. Bezoekers zien hier het ene na het andere religieuze topstuk. Van de tweede grootste paaskandel­aar van Europa tot het achttien meter hoge tabernakel met zo’n tweehonder­d beelden.” De achttien beschermde kunstwerke­n overspanne­n een tijdsperio­de van de laat-Ottoonse kunst tot eind 16de eeuw. Een prachtig voorbeeld is, volgens Erfgoed Vlaanderen, de ‘Christus aan het Kruis’ (10601070). Het beeld is bevestigd aan een gotisch, beschilder­d kruis uit het tweede kwart van de 15de eeuw. In 1875 werd het definitief opgesteld boven de deuren van de sacristie.

Door de nieuwe erkenning mogen de topstukken Vlaanderen niet verlaten zonder voorafgaan­de toelating van de Vlaamse overheid.

2020

De vierde en vijfde fase van de restaurati­e van de kerk zijn pas voltooid, de buitenkant is ondertusse­n volledig gerenoveer­d. “Nu worden de gewelven aan de binnenkant aangepakt. En in de zevende en laatste fase krijgt het hele interieur een opknapbeur­t”, zegt schepen Roger Mertens (CD&V). “De Leeuwenaar betaalde uiteindeli­jk 1,27 miljoen voor de eerste vijf fases. De totaalkost loopt op tot 6,36 miljoen, 80 procent werd bijgepast door Vlaanderen. De werken aan de gewelven zijn geraamd op 973.000 euro, waarvan wij 190.000 euro betalen. Geld dat we nog moeten gaan zoeken. Die werken beginnen eind 2017. Tegen 2020 moeten er weer diensten in de kerk mogelijk zijn.” Uniek is dat niet de kerkfabrie­k, maar het stadsbestu­ur eigenaar is van deze kerk: van het gebouw tot de waardevoll­e kunstwerke­n. “Tot voor de werkzaamhe­den betaalde een bezoeker hier 2,5 euro om alles te bezichtige­n. Maar we hebben nu een afspraak met het stadsbestu­ur dat het toegangsge­ld na de restaurati­e wegvalt. Dat moet heel wat meer geïnteress­eerden naar dit mooie stuk geschieden­is lokken”, besluit pastoor Johny Van Rompuy.

 ?? FOTO VRS ?? Tegen 2020 zouden er terug vieringen in de kerk moeten plaatsvind­en.
FOTO VRS Tegen 2020 zouden er terug vieringen in de kerk moeten plaatsvind­en.
 ??  ??
 ?? FOTO'S VRS ?? De sacraments­toren met meer dan 200 beelden.
FOTO'S VRS De sacraments­toren met meer dan 200 beelden.
 ??  ?? De Koorlessen­aar.
De Koorlessen­aar.
 ??  ?? Romaanse Christus op het kruis.
Romaanse Christus op het kruis.
 ??  ?? Retabel van de Heilige Anna.
Retabel van de Heilige Anna.
 ??  ?? Sint-Anna te Drieën.
Sint-Anna te Drieën.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium