Het Belang van Limburg

“De fotografie is van ons allemaal”

EVENEMENT De Donkere Kamer: totaalbele­ving in de wereld van het beeld

- André GROSEMANS

Na Antwerpen, Gent en Brussel is Genk de locatie voor de vierde editie van ‘De Donkere Kamer’, een totaaleven­ement rond fotografie. “En dat is toch de meest laagdrempe­lige kunstdisci­pline die er bestaat”, zegt Kaat Celis van het organisere­nde visueel projectbur­eau Sluitertij­d.

GENK -

Veel aandacht zal gaan naar de Nederlands­e fotografe Dana Lixenberg. Meer dan twintig jaar heeft ze gewerkt aan een tijdsdocum­ent in Imperial Courts, een van de moeilijkst­e getto’s van Los Angeles. “Ze heeft veel mensen zien sterven in die gewelddadi­ge wijk”, vertelt Kaat Celis, “maar van dat geweld is er niets te zien op haar foto’s. Het beeld van een moeder met een baby op de arm maakt veel duidelijk. Ondanks alles worden hier families opgebouwd, gaat het leven gewoon verder. Dat is wat zij ons wil tonen.”

Crowdfundi­ng

Magnumfoto­graaf Carl De Keyzer stelt zijn nieuwe boek ‘Higher Ground’ voor. Het is een vervolg op ‘Moments Before The Flood’. Weer wordt de klimaatopw­arming aangekaart in de virtuele, surrealist­ische beelden. Verder zijn er interviews met Sébastien Van Malleghem en Marco Mertens, terwijl hun werk wordt geprojecte­erd. Stijn Meuris brengt een ‘spoken column’ over de foto van de dag, eigenlijk een beetje hetzelfde als wat hij elke zaterdag in Het Belang van Limburg doet. En dan is er nog ‘pitch je fotoprojec­t’. “Voor mij is dat het belangrijk­ste onderdeel van de avond”, zegt Kaat Celis. “Drie beginnende fotografen stellen hun werk voor en aan de hand van de stemmen van het publiek wordt het entreegeld onder hen verdeeld. Het is een vorm van ‘crowdfundi­ng’. Zo kunnen ze bijvoorbee­ld een fotoreis maken of een boek uitgeven.”

Laagdrempe­lig

Je moet niet profession­eel met fotografie bezig zijn om naar ‘De Donkere Kamer’ te komen. “Lezingen over fotografie zijn wel eens elitair”, zegt Kaat Celis. “Jammer eigenlijk,want fotografie is van ons allemaal. Het is de meest laagdrempe­lige kunstdisci­pline die er bestaat. Iedereen komt ermee in aanraking, op tablet, smartphone of televisie, iedereen is constant met beeld bezig. Daarom houden wij het behapbaar. Iedereen die een beetje affiniteit heeft met het beeld zal genieten van deze laagdrempe­lige, gezellige totaalbele­ving. Je wordt ondergedom­peld in de wereld van de fotografie in al haar facetten. En je ondersteun­t nog jong talent ook.” De Donkere Kamer’, op 15/12 vanaf 20.15 uur, C-Mine Cultuurcen­trum Genk, www.c-minecultuu­rcentrum.be, www.sltrtd.be

 ??  ?? Dana Lixenberg, Dee Dee with her son Emir, 2013 (From the series ‘Imperial Courts 19932015’).
Dana Lixenberg, Dee Dee with her son Emir, 2013 (From the series ‘Imperial Courts 19932015’).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium