Het Belang van Limburg

“Special Forces zijn absolute elite”

VTM-reeks gunt zeldzame inkijk bij kruim leger

-

Voor het eerst treden de Special Forces naar buiten in de VTM-reeks die gepresente­erd wordt door Robin Ramaekers. “Dat heeft te maken met het feit dat ze mensen nodig hebben en dat ze breder willen rekruteren,” zegt hij. “De Special Forces zijn een elite-eenheid binnen Defensie waar enorm hoge eisen aan gesteld worden. Ik denk dat het daarnaast ook wel met beroepsfie­rheid te maken heeft want ze zijn wel trots op hetgeen ze al gepresteer­d hebben,” aldus de reportagem­aker.

In de tweede aflevering wordt getoond wat ze zoal doormaken tijdens hun stage: 8 km afleggen binnen 50 minuten met een zak van 20 kilo op de rug, nachtelijk­e klimpartij­en, gevechten en psychologi­sche proeven die gewone sterveling­en doen crashen. “Een groot deel van de recruten zijn para’s maar er wordt van de Special Forces ook verwacht dat zij kunnen onderhande­len, dat ze sterk zijn op psychologi­sch vlak, dat ze de mentale druk kunnen weerstaan bij bijvoorbee­ld een gijzeling.”

Kaping

Robin Ramaekers is reporter geweest bij diverse conflicten in allerlei landen en is daar de Special Forces wel eens tegengekom­en. “Wanneer ze op missie zijn, willen ze niet graag naar buiten komen want dan is discretie vereist. In de tweede aflevering zit daar een mooi voorbeeld van. In 1999 werden er zeven Special Forces in Kosovo ingezet om een crimineel netwerk te ontmantele­n dat zich bezighield met wapenhande­l. Daartoe moesten ze eerst in dat netwerk infiltrere­n, op café, zelfs op voetbalwed­strijden. Ze hebben het kopstuk uiteindeli­jk van zijn bed gelicht. Een recentere missie betrof de kaping van een schip van baggerbedr­ijf Denul door Somaliërs in 2009. Bij wijze van voorbereid­ing werd dat hele schip in België eerst in maquettevo­rm nagebouwd zodat ze in staat waren om op dat schip in totale duisternis hun weg te vinden. Uiteindeli­jk is het tot een oplossing gekomen via onderhande­ling.”

Special Forces’, VTM, 21.50 uur

 ?? FOTO VTM ?? Belgische elitesolda­ten in actie.
FOTO VTM Belgische elitesolda­ten in actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium