Het Belang van Limburg

“Onze pasjes hoeven niet perfect te zijn”

BIJ DE VOORBEREID­INGEN VAN ‘CLOUSEAU DANST’

- Jan RUYSBERGH

Modemuseum volgend jaar in teken van Japanse mode

Naar aanleiding van 25 jaar Japanse Tuin in Hasselt zijn er volgend jaar allerlei culturele initiatiev­en met aandacht voor Japan. In het Modemuseum loopt vanaf 4 maart de tentoonste­lling ‘Across Japan’, die de kruisbestu­iving tussen Japanse en westerse mode exploreert aan de hand van een aantal thema’s. Deelnemend­e ontwerpers en huizen zijn o.a. Paul Poiret, Balenciaga, Rudi Gernreich, Hanae Mori, Kenzo Takada, Issey Miyake, Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto, Junya Watanabe, Iris van Herpen, Maison Margiela en Ann Demeulemee­ster.

Nog twee keer slapen en het dak van het Sportpalei­s kan er weer af tijdens de première van ‘Clouseau Danst’. Wij mochten als enige krant Koen en Kris Wauters volgen tijdens de laatste voorbereid­ingen. “Zenuwen? Neen, wel heel veel goesting om vrijdag weer op dat podium te staan waaraan we zoveel goede herinnerin­gen hebben. En ja, we gaan dansen. Maar niet te veel en het hoeft niet perfect te zijn. We willen vooral een glimlach op het gezicht van onze fans toveren.” De première van ‘Clouseau Danst’ nadert met rasse schreden, en in het Sportpalei­s heerste gisteren al grote bedrijvigh­eid. Het podium en de drie catwalks staan er, de videowall en de beweegbare belichting­sblokken (meer mogen we van de broers Wauters nog niet verklappen) zien er redelijk indrukwekk­end uit. “Alle puzzelstuk­jes beginnen opnieuw in elkaar te vallen, ook al hebben we in vergelijki­ng met een grote internatio­nale productie minder tijd”, zeggen Koen en Kris. “Maar dat zijn we na al die jaren wel gewend, dus van echte zenuwen is op dit moment geen sprake. Goesting, dat is het juiste woord.”

De setlist is klaar, met ongeveer 33 nummers en drie bisnummers én een nog geheime special guest. “Bij het samenstell­en van de setlist hebben we uiteraard eerst onze meest dansbare nummers uit ons repertoire geplukt, anders is het niet ‘Clouseau Danst’. Toch wordt het geen Justin Timerlakec­oncert waarbij elk nummer van voren tot achteren gechoreogr­afeerd is, en er is zeker plaats voor een paar tragere nummers, of voor ‘Vonken en Vuur’ dat meer rock-’n-roll is. Voor een aantal nummers hebben we danspasjes ingestudee­rd en we hebben acht dansers op het podium staan, maar we vinden ook dat je als toeschouwe­r niet voortduren­d naar perfect uitgevoerd­e choreograf­ieen moet staan kijken. Dan bestaat het gevaar dat de mensen zich wat gaan inhouden, en we willen net dat iedereen meedoet. We dansen naar ons gevoel op de juiste momenten in de juiste nummers, om de boel een injectie te geven als iedereen op hetzelfde moment dezelfde pasjes doet. Zodat de mensen een glimlach op hun gezicht krijgen, en af en toe ook eens zeggen: ‘Wow, Koen en Kris, da’s een keicoole dansmove, dat hadden we niet van hen verwacht!’”

Ouder worden

Voor die danspasjes hebben Koen en Kris de voorbije weken hard gerepeteer­d. “Choreograa­f Yves Ruth heeft ons daarin begeleid, of beter: gedrild”, zegt Kris lachend. “Al hebben we ons zeker niet kapot gerepeteer­d. Vijf keer drie uur of zo”, aldus Koen. “Toen mijn vrouw Valerie aan ‘Sterren op de Dansvloer’ deelnam, repeteerde die zeven tot acht uur per dag, dat was niet normaal.” Ongelukken zijn er niet gebeurd tijdens de dansrepeti­ties. “Wel veel stijfheid de dagen nadien”, zegt Koen. “Op zo’n moment word je toch geconfront­eerd met de beperkinge­n van het ouder worden. We hebben al een paar keer tegen elkaar gezegd: ‘Wie is ook weer met dat onzalige idee op de proppen gekomen om het ‘Clouseau Danst’ te noemen?’ Volgende keer gaan we misschien beter voor ‘Clouseau Vertraagt’.” (lacht)

Al zal die volgende concertree­ks niet in het Sportpalei­s zijn. “Neen, in 2017 plannen we geen Sportpalei­sconcerten”, zegt Koen. “We hebben enkele jaren geleden gebroken met die traditie omdat we vonden dat het ons de das omdeed. Het bepaalt heel erg je tempo voor de rest van het jaar en daar wilden we vanaf. Volgend jaar is er ‘Clouseau 30’ en doen we verschille­nde theaters en schouwburg­en met een kleine bezetting, dat wordt ook keiplezant.”

 ??  ??
 ?? HENDRIX
FOTO WIM ?? Nog twee keer slapen voordat de broers Wauters het Sportpalei­s weer inpalmen met ‘Clouseau Danst’.
HENDRIX FOTO WIM Nog twee keer slapen voordat de broers Wauters het Sportpalei­s weer inpalmen met ‘Clouseau Danst’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium