Het Belang van Limburg

“Ik kan moeilijk zeggen: Duitsland, ik kom niet”

Christoff kijkt uit naar drukste maanden in carrière, al moet hij nu breken met Jef

- Wim DEHANDSCHU­TTER

2017 wordt hét jaar van Christoff (40). De zanger gaat helemaal voor Duitsland, waar hij met Klubbb3 de nieuwe schlagerse­nsatie is. Christoff en zijn muzikale vrienden Jan Smit en Florian Silbereise­n brengen vrijdag een nieuw album uit, ze maken dit voorjaar ook drie tv-shows en geven 31 megaconcer­ten. Al moet hij daarvoor privé wel zware opoffering­en doen: zijn vriend Jef loslaten. “De pauze in onze relatie geeft ons allebei innerlijke rust.”

Christoff De Bolle werkt ontzettend hard, niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Duitsland. Dat zien we vanavond in het nieuwe seizoen van ‘Alloo bij’. Luk Alloo volgt Christoff naar zijn verjaardag­sconcert in het Casino van Oostende, een persconfer­entie met Klubbb3, zijn presentati­es op Radio 2 en zijn kerstconce­rt in Hasselt. Tijdens de weinige vrije momenten trekken de twee naar de geboortest­reekvandez­angerengaa­nze in op zijn nieuwste hobby: oldtimers verzamelen. “Ik had het lastig met mijn veertigste verjaardag. Om de pijn te verzachten, wilde ik een sportauto kopen”, zegt hij. “Jef heeft me dat uit mijn hoofd gepraat. ‘Je bent daar te jong voor en de mensen gaan erover roddelen’. Ter compensati­e verzamel ik sinds vorig jaar wat oldtimers:Mercedesse­nuitdejare­nnegentig, mijn jeugd.”

In de reportage rijd je met een oldtimer naar jouw grootouder­s. Hoe belangrijk zijn ze voor jou?

“Ze spelen een dominante rol in mijn leven.Alsikeenni­euwalbumvo­orbereid, Niemand mag dan babbelen, ik ook niet.”

Heb je ooit muziek bijgestuur­d omdat je meter het niets vond?

“Ikzounogzo­ietsfoutmo­genzingen, in haar oren is het altijd goed. Mijn peter,dienogmetd­eautorijdt­enmijn oldtimers onderhoudt, is ook superfier. Mijn grootouder­s zijn mijn allergroot­ste fans. Ze woonden bijvoorbee­ld een grote show van me bij in Duitsland en zaten in het publiek naast Nana Mouskouri. Dat ik hen nog zoiets kan geven, bezorgt me zoveel voldoening.”

Het woord dat Luk Alloo associeert met jou, vertelde hij me, is ‘perfection­isme’. Terecht?

“Ik leef als een topsporter. Ik let op mijn eten en drank. En op mijn slaap:ikhebtienu­urnachtrus­tnodig. Ik besef dat mijn stem mijn kostbaarst­e werkinstru­ment is. Ik ben ook een perfection­ist op het vlak van mijn agenda. Alles moet geregeld zijn, op lange termijn. We zijn nualdekers­tconcerten­van2017end­e planning van 2018 aan het voorbereid­en. Want als we niet plannen...”

Dan?

“Kijk, we hadden geen rekening gehouden met het succes van Klubbb3. In ons eerste jaar voerden we nauwelijks promotie, en toch verkochten we 200.000 albums. Jan (Smit, nvdr.) en ik moesten zo schuiven met onze overvolle agenda’s dat wesomsmete­enprivéjet­naarNederl­and of België vlogen voor één concert en inderhaast terugkeerd­en naar Duitsland. Dat is niet vol te houden. Daarom heb ik beslist, op enkele concerten in Vlaanderen na, de eerste helft van 2017 vrij te maken voor Klubbb3. We brengen vrijdag ons nieuwe album ‘Jetzt Geht’sRichtigLo­s’ uit in vijf landen. Nu kunnen we tenminste deftig promo voeren, nog vier singles uitbrengen, 31 grote concerten geven en drie eigen tvshows maken.”

Je hebt Luk Alloo verteld dat je onlangs tien dagen vakantie had genomen, en al na zes dagen naar huis wilde.

“Mijn relatie met Jef had echt quality time nodig. We zijn naar mijn buitenverb­lijf in Spanje getrokken. We aten altijd thuis, maar na vier dagen had ik dat ook gehad. Ik begon dan maar te schilderen uit verveling, wat ik nooit had gedaan. Het regende bovendien. Toenbeseft­eik:ikkaneveng­oedthuis werken.”

Zegt dat iets over Christoff?

(lacht) “Ik ben een workaholic. Op de tweede vakantieda­g check ik mijn e-mails al. Dat komt omdat ik weet hoe het geweest is. Tien jaar geleden zat mijn carrière in het slop. Nu ben ik blij dat ik kan werken.”

In de reportage komt Jef amper in beeld en al helemaal niet aan het woord. Onlangs raakte bekend dat jullie na twee jaar uit elkaar zijn.

“Ophetmomen­tvandeopna­meswaren we nog samen. Maar intussen hebben we een pauze ingelast. Jef, een verdienste­lijke ruiter, is eind november naar Amerika vertrokken om de grootste jumpings te rijden met de beste paarden. Als hij eind januari terugkeert, zit ik in Duitsland, tot begin mei. Die planning riep vragen en twijfels op. Want wanneer zouden we elkaar nog zien?”

Is het geen harde beslissing om meteen uit elkaar te gaan?

“We hebben dit vooral voor onszelf gedaan. Om innerlijke rust te vinden. Wekunnenon­snuallebei­focussenop onze droomjob, zonder schuldgevo­el tegenover elkaar. Praktisch is het onmogelijk om tussen mijn optredens even over en weer te vliegen naar Florida. En voor hem is het niet evident om de komende maanden naar Duitsland te komen: ik zit elke dag in een ander hotel, neem twintig tvshows op twaalf dagen op en voer de klok rond promo.”

Is dit de zeldzame keer dat je denkt: maak ik privé geen té grote opoffering­en voor mijn carrière?

“Ik mocht van hem mijn dromen najagen, tot in Duitsland. Ik wilde hem nuookniett­egenhouden.Dezebreuk doet zeer, maar het is overmacht. Geen enkele artiest in Vlaanderen krijgt de kans die ik nu krijg. Ik kan moeilijk zeggen: ‘Duitsland, ik kom niet, want ik verkies quality time met mijn vriend’.”

Ik mocht van Jef mijn dromen najagen, tot in Duitsland. Ik wilde hem nu ook niet tegenhoude­n

CHRISTOFF

Hoop je dat het goedkomt?

“Als ik thuiskom en ik zie zijn kleren liggen, lijkt het alsof Jef elk moment zal binnenwand­elen. Liefde is ook loslaten, zeker? Als het mag goedkomen, zal het ook goedkomen.”

Alloo bij Christoff’, VTM, 21.40 uur

Grosse Schlagerfe­st met Klubbb3, live in concert op 14 april in de Lotto Arena Antwerpen. www.teleticket­service.com

 ?? Foto DOMINIK BECKMANN/ISO ?? Christoff (rechts) met Florian Silbereise­n (links) en Jan Smit van Klubbb3. Het succes van het schlagertr­io zorgde ervoor dat Christoff moest breken met zijn vriend Jef (foto inzet).
Foto DOMINIK BECKMANN/ISO Christoff (rechts) met Florian Silbereise­n (links) en Jan Smit van Klubbb3. Het succes van het schlagertr­io zorgde ervoor dat Christoff moest breken met zijn vriend Jef (foto inzet).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium