Het Belang van Limburg

Peeters wenst sociale partners loonakkoor­d

- Guido CLOOSTERMA­NS

Aanstaande woensdag zitten de sociale partners in de groep van tien opnieuw rond de tafel. Inzet is een loonakkoor­d voor de komende twee jaar. Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) doet alvast een oproep om deze week tot een loonakkoor­d te komen.

BRUSSEL -

Ik zou graag hebben dat de sociale partners bij het begin van dit nieuwe jaar elkaar vinden”, zei Peeters gisteren in ‘De zevende dag’. “Zorg er toch voor dat het sociaal overleg effectief aantoont dat het nog kan werken”, aldus Kris Peeters. De regering kan zelf een akkoord opleggen, maar geeft de sociale partners een kans. “Als de regering dat zelf moet doen...wat komt daar uit? Daar wil ik niet op vooruitlop­en”, zei Peeters nog. Woensdag zitten de sociale partners van de groep van tien opnieuw rond de tafel rond de loonontwik­keling voor de komende twee jaar. De Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven heeft de marge voorlopig vastgelegd tussen 0,9 en 1,2 procent. Dat is bovenop de baremieke loonsverho­gingen in de bedrijven en sectoren en bovenop de indexering om de stijging van de levensduur­te op te vangen.

Moeilijk

De onderhande­lingen over de lonen beloven uiterst moeilijk te worden. Uit cijfers van het Planbureau die vorige week uitlekten, zou er slechts een loonmarge zijn van 0,9 procent omdat de inflatie hoger uitvalt. Voor de kerstvakan­tie gingen vakbonden en werkgevers nog uit van een loonmarge van 1,2 procent maar in werkgevers­kringen is te horen dat ze bij de loononderh­andelingen willen rekening houden met de nieuwe inflatievo­oruitzicht­en. Of de vakbonden daar van willen weten, valt te betwijfele­n.

Als de sociale partners woensdag tot een akkoord komen, moet het nog voorgelegd worden aan de basis.

Hangijzer

De loonvormin­g is niet het enige hete hangijzer waar de vakbonden zich woensdag over moeten buigen. Zo moeten vakbonden en directies het eens worden over het SWT en de landingsba­nen, de welvaartse­nveloppe, het welvaartsv­ast maken van de uitkeringe­n en moet er een agenda worden opgesteld over uitdaginge­n zoals het verder wegwerken van het onderschei­d tussen arbeiders en bedienden, ziekteverz­uim en burnout en de mobiliteit.

 ?? FOTO PHN ?? Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) doet een oproep naar de sociale partners om deze week tot een loonakkoor­d te komen.
FOTO PHN Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) doet een oproep naar de sociale partners om deze week tot een loonakkoor­d te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium