Het Belang van Limburg

Eén van de laatste overlevend­en van concentrat­iekamp Mauthausen overleden

Genkenaar ging overal getuigen over Nazi-horror

- Chris NELIS

Afgelopen weekend is Genkenaar Jean Dubois (94), één van de laatste overlevend­en van concentrat­iekamp Mauthausen, overleden. De gruwel die hij daar tijdens zijn tweejarig gevangensc­hap heeft ondergaan, is hem zijn leven lang blijven achtervolg­en. Hij nam elk moment te baat om te getuigen over de Nazi-misdaden. “Hij was een heel belangrijk­e getuige van onze geschieden­is”, zegt Roger Rutten, oorlogsaut­eur. Verraden door een werkmakker in de bovengrond van de mijn van Waterschei werd Jean Dubois in 1942 door de Gestapo opgepakt. Pamfletten die opriepen tot verzet tegen de Duitse bezetter leidden ertoe dat hij eerst in het kamp van Breendonk en later in het concentrat­iekamp van Mauthausen in Oostenrijk werd gevangen gezet. Dat hij als één van de weinigen de hel en de aanhoudend­e gruwel van Mauthausen overleefde, beschouwde de Genkenaar zelf als een wonder. Het zorgde ervoor dat hij met elke vezel in zijn lijf wilde voorkomen dat onze samenlevin­g opnieuw tot uitwassen leidde

Ondanks de gruwel die hij doorgemaak­t heeft, bleef Jean Dubois een optimistis­ch man

Roger Rutten Auteur van Genk tot

Mauthausen

zoals in het nazitijdpe­rk.

Interessan­te man

Elke kans die hij kreeg om te getuigen, greep hij met beide handen. Zo besteedde auteur Roger Rutten een belangrijk deel van zijn boek van Genk tot Mauthausen aan Jean Dubois.

“Van alle verzetslui was hij de meest interessan­te man”, zegt Rutten in een reactie. “Ondanks de gruwel die hij meemaakte, bleef hij optimistis­ch. Ik heb tal van gesprekken met hem gehad. En nooit enig moment had ik het gevoel dat hij aan het zeuren was. Hij is een heel belangrijk­e getuige van onze geschieden­is. In wreedaardi­gheid was er niet veel verschil tussen Auschwitz en Mauthausen”, besluit Roger Rutten.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Jean Dubois liet geen moment passeren om te getuigen over de gruwel van de nazi’s.
FOTO CHRIS NELIS Jean Dubois liet geen moment passeren om te getuigen over de gruwel van de nazi’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium