Het Belang van Limburg

Werkgevers buizen regeringen net niet

Enthousias­me ondernemer­s over beleid slinkt fors

- Guido CLOOSTERMA­NS/Yves LAMBRIX

Het enthousias­me van de Limburgse ondernemer­s over het beleid van de Vlaamse en federale regering is het voorbije jaar fors geslonken. Dat blijkt uit een enquête van Unizo- en VKW-Limburg. Ook Voka is kritisch over de politieke daadkracht.

Terwijl de Vlaamse en federale regering in 2014 nog een 6 op 10 kregen van de werkgevers, halen ze in 2016 globaal genomen nog amper een voldoende. “Het is duidelijk dat de federale en Vlaamse regering ter plaatse trappelen”, zegt gedelegeer­d bestuurder Ruben Lemmens van VKW-Limburg. In de enquête werd, naast het globale beleid, ook een beoordelin­g gevraagd van de 12 beleidsdom­einen apart. Daarin worden de Vlaamse en federale regering zelfs over de gehele lijn gebuisd. “Geen enkel beleidsdom­ein scoort meer dan 5 op 10”, aldus Bart Lodewijckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo-Limburg. “Op alle aspecten van het regeringsb­eleid is er nog werk aan de winkel.”

Ook Voka is kritisch voor het regeringsb­eleid. “Uit een bevraging van Voka blijkt dat zeven op de tien ondernemer­s niet meer geloven dat er in 2017 nog grote beslissing­en worden genomen”, zei voorzitter Paul Kumpen gisteren tijdens de nieuwjaars­receptie.

Het enthousias­me van de Limburgse ondernemer­s over het beleid van de Vlaamse en de federale regering is het voorbije jaar fors geslonken. Dat blijkt uit een bevraging van Unizo Limburg en VKW-Limburg. Het regeringsb­eleid krijgt op alle beleidsdom­einen een onvoldoend­e. Het is de derde keer dat de Limburgse ondernemer­s hun waardering of afkeuring over de regeringMi­chel en de regering-Bourgeois kunnen uiten. Beide regeringen halen globaal genomen nipt een voldoende, maar het enthousias- van het eerste jaar is weg. Het beleid zelf wordt over de hele lijn gebuisd. Die gegevens werden gisteren bekendgema­akt tijdens de voorstelli­ng van de Polsslag Ondernemen­d Limburg, het instrument waarmee VKW en Unizo de polsslag van de Limburgse economie meten.

“Krediet stilaan op”

Terwijl beide regeringen in 2014 nog een quotering van meer dan 6 op 10 kregen van de werkgevers, vermijden ze nu nipt een onvoldoend­e: de federale regering krijgt 5,09, de Vlaamse regering krijgt 5,56. “Het is duidelijk dat de federale en Vlaamse regering ter plaat- se trappelen”, zegt gedelegeer­d bestuurder Ruben Lemmens van VKW-Limburg. “Het krediet dat met de taxshift werd opgebouwd, raakt stilaan op.”

Het verschil met de regering-Di Rupo blijft echter groot. Die kreeg van de Limburgse ondernemer­s van 2009 tot 2013 nooit meer dan 4 op 10. Opvallend is de dat huidige bewindsplo­egen op federaal en Vlaams niveau vooral door de grote Limburgse ondernemin­gen positief worden geëvalueer­d, terwijl de kleine bedrijven veelal kritisch zijn.

Beleid

De Limburgse werkgevers­organisati­es peilden ook naar het oordeel van de ondernemer­s over het beleid van de regeringen op twaalf domeinen. Opvallend is dat het regeringsm­e beleid - er werd daarbij geen onderschei­d gemaakt tussen de Vlaamse en de federale regering - nergens een voldoende krijgt. “Maar op geen enkel beleidsdom­ein scoren de regeringen meer dan 5 op 10”, aldus Bart Lodewijckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo Limburg. “Er is dus nog werk aan de winkel.” Op bijna alle beleidsdom­einen krijgt het beleid bovendien een slechtere quotering dan in 2015. Alleen voor de flexibilis­ering van de arbeidsmar­kt geven de Limburgse ondernemer­s een beter oordeel dan een jaar geleden. Vooral het regeringsb­eleid op vlak van mobiliteit en bereikbaar­heid, fiscalitei­t en administra­tieve vereenvoud­iging laat te wensen over.

 ?? Foto ISO/PHN ?? De Limburgse ondernemer­s zijn niet enthousias­t over het beleid van zowel de regering-Michel als de regering-Bourgeois.
Foto ISO/PHN De Limburgse ondernemer­s zijn niet enthousias­t over het beleid van zowel de regering-Michel als de regering-Bourgeois.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium