Het Belang van Limburg

Genk kandidaat voor nieuw soort open gevangenis

- (tvd)

Minister Koen Geens (CD&V) wil tegen het einde van deze legislatuu­r 100 plaatsen in vier transitieh­uizen creëren. Daarin worden gevangenen begeleid om ze beter te integreren in de samenlevin­g. Genk is kandidaat om één van de vier transitieh­uizen binnen te halen. “Dit project is een goed middel om het hoge percentage recidive in ons land terug te dringen”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V).

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil nog tegen het eind van deze legislatuu­r vier transitieh­uizen bouwen voor in totaal honderd gevangenen. Bedoeling van de detentiehu­izen is om de integratie van gedetineer­den te verbeteren. Waar de kleinschal­ige ‘open gevangenis­sen’ komen, is nog niet beslist, maar Genk is alvast kandidaat.

België is geen goede leerling als het gaat over de herintegra­tie van gevangenen in de maatschapp­ij. Officiële cijfers over recidivist­en - gevangenen die hervallen na hun vrijlating - zijn er niet, maar experts vermoeden dat zo’n 40 tot 50 procent hervalt. Dat is erg veel in vergelijki­ng met andere landen. Vandaar dat justitiemi­nister Geens in november vorig jaar in zijn Masterplan III voor de gevangenis­sen een eerste aanzet gaf tot de oprichting van kleinschal­ige transitieh­uizen. Die moeten gedetineer­den in de laatste maanden van hun straf de mogelijkhe­id geven om zich te re-integreren in de maatschapp­ij. In het buitenland, en vooral dan in Scandinavi­ë, is al bewezen dat zo’n aanpak loont. Geens wil kost wat het kost tegen begin 2019 het eerste van vier transitieh­uizen openen. Waar de vier transitieh­uizen zullen komen, moet in de komende maanden worden uitgemaakt. De kans is groot dat Genk een van die locaties zal zijn. Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) wil er graag voor ijveren om zo’n transitieh­uis naar Genk te halen.

Klusjes

“Vandaag worden steden als Genk vaak geconfront­eerd met gevangenen die op het einde van hun straf hun plaats zoeken in de maatschapp­ij”, zegt Dries. “Dat is vaak een probleem, want ze hebben geen werk, geen woning. Vandaar dat we erg geïnteress­eerd zijn. Dit project is een goed middel om het hoge percentage recidive in ons land terug te dringen en gevangenen beter voor te bereiden op hun re-integratie in de maatschapp­ij.” Dries ging eind vorig jaar een kijkje nemen bij een gelijkaard­ig transitieh­uis in het Nederlands-Limburgse Heerlen. “Daar was eerst veel weerstand, maar mensen merken nu dat het ook voordelen heeft. De gevangenen voeren overdag bijvoorbee­ld klusjes uit in de buurt, ruimen op of houden een buurtresta­urant open. Dat komt ook de samenlevin­g ten goede.”

Dries benadrukt wel dat de stad Genk zelf geen transitieh­uis zal bouwen. “We zijn wel bereid om samen met partners zoals het Centrum voor Algemeen Welzijnswe­rk of bedrijven uit de sociale economie te bekijken hoe we dit project naar Genk kunnen halen.”

In Heerlen was eerst weerstand tegen het transitieh­uis, maar mensen merken nu dat het ook voordelen heeft

Burgemeest­er Wim DRIES

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium