Het Belang van Limburg

“Schrik dat Ronald Janssen ooit nog vrijkomt”

‘De Kroongetui­gen’ over Ronald Janssen: ouders slachtoffe­rs getuigen over hun angst, woede en machteloos­heid

- Nancy VANDEBROEK

De nieuwe reeks ‘De Kroongetui­gen’ start donderdag op VTM met één van de meest spraakmake­nde misdaaddos­siers van het voorbije decennium: de zaak van serieverkr­achter en drievoudig moordenaar Ronald Janssen. De documentai­remakers kropen in het hoofd van de man uit Loksbergen (Halen), om na te gaan wat hem ertoe bracht de misdaden te plegen. Het programma biedt nieuwe inzichten in de zaak, door de nagespeeld­e verhoren van Janssen. Zo bleef hij de dagen na zijn arrestatie ongeremd over zijn jacht op vrouwen spreken. Ook de ouders van Janssens slachtoffe­rs werkten mee aan de reportage. “Uit angst dat deze man op een dag vervroegd wordt vrijgelate­n.”

De documentai­re ‘De zaak Ronald Janssen’ in de VTM-reeks ‘De Kroongetui­gen’ is van de hand van Jeroen Wils, ooit zelf misdaadver­slaggever. “De basis voor de aflevering rond Ronald Janssen is het gerechteli­jk dossier zoals het voor het hof van assisen is gebracht”, vertelt Wils. “De feiten zijn op een waarheidsg­etrouwe manier gereconstr­ueerd. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectie­f van zowel de dader en de onderzoeke­rs als de nabestaand­en van de slachtoffe­rs. Tijdens het maken van de reportage ben ik tot nieuwe inzichten gekomen over de man Ronald Janssen: ik besefte destijds niet wat voor een seksueel roofdier hij eigenlijk was en hoe goed hij dat verborgen hield.” Opvallend in de aflevering zijn de reconstruc­ties van de verhoren van Janssen. Het profiel en de stem van de acteur die gestalte geeft aan de moordenaar komen akelig overeen met die van de vroegere leraar technisch tekenen in Herkde-Stad. Wanneer die tijdens de nagespeeld­e verhoren aan de tand wordt gevoeld over de aanranding van vrouwen op festivals en in studentenk­oten, gaat hij driest te keer als de speurders hem duidelijk willen maken dat hij de vrouwen verkracht heeft. “Noem het dan verkrachti­ng maar ik moet hier nu weg, ik moet gaan wandelen”, tiert hij terwijl hij tegen kasten en muren schopt.

“En dan is er nog Annick...”

Later geeft Janssen aan dat zijn vrouwelijk­e slachtoffe­rs gezocht moeten worden in onder meer Hasselt en Leuven. “En dan is er nog Annick”, zegt hij in januari 2010, twee en een half jaar na de dood van het meisje uit Diest. Op de terugweg van een fuif van de jeugdbeweg­ing in Schaffen (Diest) was de toen 18-jarige Annick Van Uytsel in de handen van Janssen gevallen. Het dozijn slachtoffe­rs dat hij tussen 2001 en 2007 maak-

te, had hij nog in leven gelaten. Annick zou enkele uren na haar ontvoering Janssens eerste dodelijke slachtoffe­r worden. “Ik was enkel op zoek naar affectie. Ik wilde haar niet dood, ik wilde haar enkel die nacht bij mij houden. Dan zou ik haar levend in de Ardennen achterlate­n. Maar ik hoorde stemmen bij de buren, Annick kon die horen en zou mij kunnen verraden”, legt Janssen uit aan de speurders, terwijl in de reconstruc­tie te zien is hoe hij het meisje ontvoert, knevelt en om het leven brengt.

Kevin en Shana

Janssen bekent de moord op Annick op 11 januari 2010 aan de Hasseltse onderzoeks­rechter Kris Gruyters, die ook aan bod komt in de reportage. Enkele dagen voordien was de gescheiden vader van twee kinderen opgepakt op verdenking van de moord op zijn buurmeisje Shana Appeltans en haar vriend Kevin Paulus.

“Een wolf in een schaapsvel”, zo typeert gerechtsps­ychiater Chris Dillen in de reportage Ronald Janssen. “De agressie, de driften, het zoeken naar prooien, het gebrek aan inlevingsv­ermogen... Maar wanneer hij buitenkomt hangt hij een schaapsvel over zich en loopt ongezien rond tussen de rest van de schapen in de maatschapp­ij.”

De Kroongetui­gen, De zaak Ronald Janssen’, donderdag 12 januari om 21.40 uur op VTM

 ??  ??
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? “Je denkt dat Ronald Janssen nooit kan vrijkomen. Maar kijk wat er met Michelle Martin is gebeurd”, zeggen Martine Vanhoudt en Eddy Van Uytsel, de ouders van Annick.
Foto TOM PALMAERS “Je denkt dat Ronald Janssen nooit kan vrijkomen. Maar kijk wat er met Michelle Martin is gebeurd”, zeggen Martine Vanhoudt en Eddy Van Uytsel, de ouders van Annick.
 ?? Foto VTM ?? Het beeld in ‘De Kroongetui­gen’ waarin Ronald Janssen zich kwaad maakt tijdens een verhoor. De acteur in de reconstruc­ties lijkt akelig veel op de moordenaar uit Loksbergen.
Foto VTM Het beeld in ‘De Kroongetui­gen’ waarin Ronald Janssen zich kwaad maakt tijdens een verhoor. De acteur in de reconstruc­ties lijkt akelig veel op de moordenaar uit Loksbergen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium