Het Belang van Limburg

Ook Hamont-Achel staat open voor fusie met Neerpelt

Vooral gesprekken met Neerpelt, maar ook Overpelt en Bocholt zijn mogelijk

- Geert VAN BAELEN

Hamont-Achel wil nadenken over een vrijwillig­e fusie als de vraag komt van buurgemeen­ten Neerpelt of Bocholt. Dat is de opvallende boodschap die burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V) meegaf in zijn nieuwjaars­toespraak aan de bevolking. In Neerpelt zijn er de minste bezwaren. “Zelfs een fusie tussen Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel is niet onmogelijk, zolang je een dorpenbele­id voert”, reageert burgemeest­er Raf Drieskens (CD&V) van Neerpelt. Burgemeest­er Schuurmans kreeg de voorbije dagen veel vragen van inwoners over hoe hij staat tegenover een fusie. “De discussie over een mogelijk samengaan tussen Overpelt en Neerpelt maakte ook bij ons de tongen los. Daarom wou ik aan het begin van het nieuwe jaar duidelijk mijn visie geven.”

Financiële tegenvalle­rs

De burgervade­r staat dus niet weigeracht­ig tegenover een huwelijk dat de Vlaamse overheid beloont met 500 euro schuldafbo­uw per inwoner. Dat zou Hamont-Achel een cheque van 7 miljoen euro opleveren. “De complexite­it en de financiële omvang van heel veel dossiers beginnen te wegen op de bestuurskr­acht van gemeenten zoals Hamont-Achel. Het wordt steeds moeilijker om zaken alleen gedaan te krijgen. Tegelijker­tijd gaan er hogerop, denk maar aan de Vlaamse administra­tie, steeds meer stemmen op voor schaalverg­roting. Volgens mij gaat de volgende Vlaamse regering vanaf 2019 fusies opleggen. Is het dan niet verstandig­er om te kiezen voor een vrijwillig­e fusie die je volledig zelf kan regisseren?” Maar kan Hamont-Achel, dat zich profileert als schuldenvr­ije gemeente, er niet alleen op achteruitg­aan bij een fusie? “Terwijl we de vorige legislatuu­r alleen maar financiële meevallers hebben gekend, zijn er nu voorlopig vooral tegenvalle­rs. Denk maar aan hogere bijdragen aan de brandweer, de fiscale hervorming van de hogere overheid, minder tot geen inkomsten uit dividenden. Om de rest van onze meerjarenp­lanning te realiseren moeten we ongeveer 6 miljoen euro lenen. Het leegstaand­e klooster dan maar niet renoveren, of geen fietspaden aanleggen? Dat lijkt me geen juiste keuze.”

Volgens Schuurmans moet er over een jaar duidelijkh­eid zijn. “De gesprekken verlopen discreet, zoals een koppel dat elkaar eerst leert kennen voor het samen over straat wandelt. De slotsom zal voorgelegd worden aan de gemeentera­ad. Dan zal blijken of er een politiek draagvlak is. Bij de man in de straat groeit dat draagvlak alvast, merk ik.”

Weggelache­n

Met buurgemeen­te Neerpelt werd de voorbije jaren intensief samengewer­kt om het dossier rond de fietspaden aan de N71 (Hamonterwe­g en Bosstraat) op de rails te krijgen. Eerder werd ook al samen een recyclagep­ark gerealisee­rd. “Hieruit nu besluiten dat we lonken naar Neerpelt, is niet juist”, reageert Schuurmans. “We staan voor alle vragen open. Als collega’s kom je elkaar natuurlijk tegen. Informeel wordt er wel gepraat, maar concrete fusiegespr­ekken zijn er niet.” Oppositiep­artij N-VA reageert bijna met ongeloof op het standpunt van de burgemeest­er. “Een half jaar geleden lachte hij ons nog weg op de gemeentera­ad, gewoon omdat we nog maar voorstelde­n om de bevolking objectief te informeren over de voor- en nadelen van een fusie”, reageert Roger Mertens (N-VA). Ook bij de grootste oppositiep­artij Pro Hamont-Achel zijn ze verbaasd. “Is er plots de angst om alleen over te blijven als er rondom wel gefusionee­rd zou worden? Als partij hebben we nog geen standpunt ingenomen voor of tegen. Eerst moet er een grondige analyse gebeuren. Maar dat het debat wordt gevoerd, is positief”, reageert fractielei­der Jacky Umans.”

Niet onoverkome­lijk

Neerpelts burgemeest­er Raf Drieskens (CD&V) maakt er geen geheim van dat hij openstaat voor fusiegespr­ekken. “Het resultaat moet zijn dat de bestuurskr­acht vergroot en dat tegelijk de eigenheid van de deelkernen behouden blijft. Met Hamont-Achel werken we al op heel wat veel vlakken samen, en we hebben ook heel wat gemeen.” Zou samengaan met HamontAche­l vervolgens Overpelt uitsluiten als fusiepartn­er? “HamontAche­l en Neerpelt zijn samen 8.600 hectare groot. Met Overpelt erbij krijg je een gemeente van 12.000 hectare. Dat is groot, maar niet onoverkome­lijk als je een dorpenbele­id blijft hanteren.” Opvallend is dat de burgemeest­ers op deze as ook van dezelfde politieke familie zijn.

Bocholts burgemeest­er Stijn Van Baelen (Via) reageert dat zijn gemeente geen concrete gesprekken voert met Hamont-Achel. “Een fusie is pas nuttig als de dienstverl­ening verbetert. Een schaalverg­roting mag ook de eigenheid niet in de weg staan. Over fusies moet nagedacht worden, maar er komen toch wel wat voorwaarde­n bij kijken.”

De gesprekken verlopen discreet, zoals een koppel dat elkaar eerst leert kennen voor het samen over straat wandelt

Theo SCHUURMANS Burgemeest­er Hamont-Achel

 ?? FOTO GVB ?? Volgens burgemeest­er Theo Schuurmans is het voor een gemeente als Hamont-Achel steeds moeilijker om zaken alleen gedaan te krijgen.
FOTO GVB Volgens burgemeest­er Theo Schuurmans is het voor een gemeente als Hamont-Achel steeds moeilijker om zaken alleen gedaan te krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium