Het Belang van Limburg

Drie pijnpunten

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Eric Donckier

De Limburgse ondernemer­s kijken met vertrouwen naar het nieuwe jaar. Dat geldt zo voor alle sectoren en het meest nog bij grote bedrijven. Hun enige vrees is een toename van het protection­isme als gevolg van de Brexit en de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten en een moeilijker­e invulling van de vacatures. Dat blijkt uit de driemaande­lijkse enquête Polsslag Ondernemen­d Limburg van de werkgevers­organisati­es VKWLimburg en Unizo Limburg.

Dit toenemend vertrouwen heeft natuurlijk voor een goed stuk te maken met de verbeteren­de internatio­nale economisch­e conjunctuu­r. Daarnaast dachten we dat het ook te maken kon hebben met het beleid van de Vlaamse regering-Bourgeois en de federale regering-Michel die vooral inzetten op de versterkin­g van onze economie en onze concurrent­iepositie. De vakbonden hebben het daarom steevast over werkgevers­regeringen. Maar dat hebben we duidelijk verkeerd gedacht. Want het vertrouwen in beide regeringen loopt terug. Op een schaal van 10 krijgt de Vlaamse regering een score van 5,56, de federale regering zelfs maar 5,09. Dat is met de hakken over de sloot. Hoe kan dat nu? Het antwoord zit in de analyse van de beleidsdom­einen. Het is vooral in de domeinen mobiliteit, aansluitin­g van het onderwijs op de arbeidsmar­kt en het uitblijven van de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng dat het vertrouwen van de ondernemer­s in de twee regeringen terugloopt. Laat dat nu net de dossiers zijn waar de Vlaamse en de federale regering het meest mee worstelen. De Vlaamse regering kon het gisteren andermaal niet eens worden over de concrete invulling van de hervorming van het secundair onderwijs. En de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng zit nog volop in de studiefase, ook omdat de invoering van een meerwaarde­belasting en de activering van het spaargeld via fiscale kortingen eraan gekoppeld werden. In de wetenschap dat dit het laatste jaar is voor de gemeentera­adsverkiez­ingen en een half jaar later de parlements­verkiezing­en, begint de tijd te dringen. Voor een doorbraak in de mobiliteit­sdossiers is het al te laat. Ongetwijfe­ld heeft het uitblijven van de Noord-Zuid meegespeel­d in de beoordelin­g van Limburgse ondernemer­s. Hiervan schreven we eerder al dat dit vooral een intern Limburgs probleem is dat men de Vlaamse regering niet echt kan aanrekenen. Maar voor het overige is het niet goed. Onze wegeninfra­structuur loopt al langer achter op onze economisch­e groei en het openbaar vervoer – in het bijzonder het treinverke­er – dreigt helemaal te ontsporen. Zo is het begin 2017 nog altijd wachten op het investerin­gsplan 2016-2020 voor onze spoorwegen. Dit kan alleen in België.

Het vertrouwen van de Limburgse ondernemer­s in de regeringen Bourgeois en Michel loopt terug. Een beetje vreemd, want de vakbonden hebben het steevast over werkgevers­regeringen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium