Het Belang van Limburg

“We willen geen medelijden, we willen dat hij nooit meer slachtoffe­rs maakt”

Eddy en Martine Vanuytsel, ouders van Annick

-

De ouders van Annick Van Uytsel hebben niet lang moeten nadenken om mee te werken aan de reportage rond de moordenaar van hun dochter. De angst dat Ronald Janssen ooit vervroegd vrij zal komen, is de hoofdreden. “Want niemand hield het voor mogelijk dat Michelle Martin ooit zou kunnen vrijkomen.”

Mama Martine

Vanhoudt werd die zondagocht­end in april 2007 heel vroeg wakker en merkte meteen dat haar dochter niet in bed lag. Het leven van de familie Van Uytsel veranderde vanaf dat moment in een nachtmerri­e, zo getuigen vader en moeder in de uitzending. Het assisenpro­ces in Tongeren hebben ze elke dag bijgewoond. “De aflevering bekijken is nog wat anders dan het dossier lezen of het proces volgen”, zegt de mama van Annick na afloop in de VTM-gebouwen. “Het is kijken, maar vooral wegkijken. Je hoort een stem, ziet Janssen bezig. De zaak is tot leven gekomen.”

“En dat is precies de reden waarom we aan de reportage wilden meewerken”, vult Eddy Van Uytsel aan. “Niet omdat we medelijden willen maar om de gruwelijke wandaden van die man te laten zien en omdat hij nooit nog andere slachtoffe­rs kan maken. Want dat is onze grote vrees, dat hij op een dag vervroegd wordt vrijgelate­n. U denkt dat dit niet snel zal gebeuren? Kijk dan maar eens naar wat er met Michelle Martin is gebeurd. Niemand hield haar vervroegde vrijlating voor mogelijk, maar het is toch gebeurd. Ik heb onlangs nog met een hooggeplaa­tste persoon gesproken en gezegd dat wij nooit naar de zittingen van de strafuitvo­eringsrech­tbank zullen gaan. Ik wil niet samen met de moordenaar van mijn dochter rond dezelfde tafel zitten en praten over voorwaarde­n of zijn reclasseri­ng. Ik kreeg daarop te horen dat ik net moet gaan om uit te sluiten dat de rechters zouden denken dat het ons niet langer interessee­rt.”

 ?? Foto BELGA ?? Annick.
Foto BELGA Annick.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium