Het Belang van Limburg

13.000 Belgen schuiven alcohol aan de kant in februari

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Minstens 13.000 Belgen zijn van plan om volgende maand geen druppel alcohol aan te raken. Dat blijkt uit een eerste balans van ‘Tournée Minérale’, het initiatief van de Stichting tegen Kanker en het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs (VAD) dat landgenote­n oproept om in februari alle alcohol af te zweren.

In Groot-Brittannië is het al veel langer een traditie om het nieuwe jaar alcoholvri­j te starten. Vorig jaar namen daar liefst twee miljoen Britten deel aan ‘Dry January’. “Wij doen net hetzelfde, maar dan een maandje later”, zegt Steven De Bondt van de Stichting tegen Kanker. “Door februari te kiezen, omzeilen we de nieuwjaars­recepties.”

School in Bree

De voorbije weken schreven zich via de website al 13.000 mensen in. “En de teller blijft lopen. We mikken deze eerste editie op 15.000 deelnemers. Bedoeling is om er een jaarlijks terugkeren­d fenomeen van te maken, net als ‘Dagen zonder Vlees’. We vragen niemand om voor de rest van zijn leven geheelonth­ouder te worden, maar we hopen wel dat Belgen wat vaker bij hun alcoholgeb­ruik zullen stilstaan. Vandaag is een glaasje alcohol voor veel mensen routine.” Het Sint-Augustinus­instituut (SAB) in Bree schreef zich een tijdje geleden met de hele school in. “Al doet niet iedereen mee”, moet organisato­r en leerkracht Jan Thoelen toegeven. “Het personeel is erg enthousias­t, maar verschille­nde leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar vinden het moeilijk om tijdens de carnavalsp­eriode alcohol af te zweren.” Toch zetten ruim 150 personeels­leden, ouders en leerlingen hun schouders onder het initiatief, waarmee het SAB voorlopig de tweede grootste geregistre­erde groep is. “Als school vinden we het belangrijk om een duidelijk signaal rond alcoholgeb­ruik uit te sturen.”

Alcoholvri­je cocktails

Ook de stad Hasselt roept al haar personeels­leden en inwoners op om deel te nemen. “Een verplichti­ng is het niet, maar we plannen onder meer een workshop rond alcoholvri­je cocktails”, luidt het. “En ja, ook burgemeest­er Nadja Vananroye zal een maand lang geen alcohol drinken.”

We vragen niemand om voor de rest van zijn leven geheelonth­ouder te worden

Steven DE BONDT Stichting tegen Kanker

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Minstens 150 leerlingen, personeels­leden en ouders van het Sint-Augustinus­instituut in Bree zullen in februari geen druppel alcohol drinken.
FOTO DICK DEMEY Minstens 150 leerlingen, personeels­leden en ouders van het Sint-Augustinus­instituut in Bree zullen in februari geen druppel alcohol drinken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium