Het Belang van Limburg

Een op de vijf Belgen heeft geen probleem met 140 km/uur op snelweg

- Wim BRILLOUET

Eén op de vijf Belgen heeft geen enkel probleem met 140 in plaats van 120 kilometer per uur te rijden op onze snelwegen. Dat blijkt uit een enquête van het Belgisch Instituut voor Verkeersve­iligheid. Het blijft verbazen hoe tolerant we ons opstellen tegenover onze eigen overdreven snelheid. “Elke keer dat we 140 rijden zonder ongelukken, raken we meer overtuigd van ons gelijk”, zegt verkeersps­ycholoog Gerard Tertoolen. “Maar dat is onzin.” Onszelf overtuigen, dat doen we graag. Maar niet altijd met de juiste argumenten. Zo zegt 22 procent van de Belgen dat het aanvaardba­ar is om 20 kilometer te snel te rijden op de snelweg. Eén op drie vindt 10 kilometer te snel ook oké.

Dat kan toch geen kwaad? Als ik hard rij, ben ik zelfs aandachtig­er, hoor je de bestuurder denken. “Het zijn vreemde gedachten. Maar elke keer dat die bestuurder­s 140 rijden zónder ongelukken, raken ze meer overtuigd van hun gelijk. ‘Zie je wel dat het kan?’, redeneren ze”, zegt verkeersps­ycholoog Gerard Tertoolen. Onterecht, zo blijkt. In Nederland mag je op bepaalde wegen 130 kilometer per uur. Op die stukken gebeuren 10 procent van alle dodelijke verkeerson­gevallen. Op wegen waar je 120 mag, is dat 7,5 procent. Hoe sneller, hoe dodelijker dus. Toch willen we niet van het gaspedaal afblijven. Liever meer alcohol- dan flitscontr­oles, zo blijkt uit de BIVV-enquête. “In onze maatschapp­ij moet alles sneller. Daarom heeft snelheid bij veel Belgen een positieve bijklank. We staan opvallend negatiever tegenover dronken rijden of gsm’en achter het stuur”, zegt Stef Willems, woordvoerd­er van het BIVV.

Ook de marge van 10 procent die de politie hanteert vooraleer flitscamer­a’s afgaan, creëert een verkeerd beeld over snelheid. Het zorgt ervoor dat bestuurder­s het gevoel hebben dat ze sneller mogen.

Kronkel in hoofd

Toch zit er een vreemde kronkel in ons hoofd als het om snelheid gaat. We vinden hard rijden geen probleem, zolang we zelf aan het stuur zitten én het ver van onze voordeur gebeurt. Maar hardrijder­s in onze buurt? Ho maar. “Uit onze bevraging blijkt dat acht op de tien Belgen aangeven dat te snel rijden een probleem is in hun buurt. We vinden het asociaal en slordig”, zegt Willems. “Dat is inconseque­nt, maar wel tekenend voor hoe we over snelheid denken.”

Voor alcohol hebben de meeste bestuurder­s wel een klik gemaakt: rijden en drinken gaat niet samen. Dat is er de voorbije 20 jaar ingehamerd. Voor snelheid lijkt dat ook evident, maar we willen het niet zien. “Toch kan je het gedrag van de Belg wel degelijk veranderen. In de buurt van trajectcon­troles daalt onze gemiddelde snelheid effectief. Die camera’s beschouwen we als rechtvaard­iger dan een flitspaal, omdat ze geen momentopna­me maken van onze snelheid maar over langere afstand meten”, stelt het BIVV.

Elke keer dat die bestuurder­s 140 rijden zónder ongelukken, raken ze meer overtuigd van hun gelijk. ‘Zie je wel dat het kan?’, redeneren ze

Gerard TERTOOLEN verkeersps­ycholoog Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil tegen 2018 240 nieuwe camera’s plaatsen voor trajectcon­troles op snelwegen. Dan zou er op elke snelweg in Vlaanderen een trajectcon­trole moeten staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium