Het Belang van Limburg

Hasseltse politie gestart met onderzoek naar informatie­lek

Loslippige agent(e) riskeert ontslag

- Hanne DE BELIE

Politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad (LRH) onderzoekt of het bericht over de “moslimextr­emisten”, dat afgelopen weekend voor een paniekgolf in Limburg zorgde, vanuit de politie komt. “Het onderzoek loopt. Als blijkt dat het positief is, dan zal een tuchtproce­dure worden opgestart”, zegt Dorien Baens, woordvoerd­er van LRH.

Als een politieage­nt effectief zijn of haar beroepsgeh­eim heeft geschonden, is dit strafbaar. “In ernstige gevallen kan dit tot ontslag leiden”, weet professor strafrecht Frank Verbruggen. “Vrijdagnam­iddag hebben twee moslimextr­emisten ingecheckt in een Hasselts hotel. Ga niet naar Winterland, Kinepolis… alles in en rond Hasselt.” Dat bericht werd afgelopen weekend op Facebook gepost en massaal gedeeld. Frank VERBRUGGEN Professor strafrecht Het zou afkomstig zijn van een moeder die bij de politie van Borgloon werkt en haar dochter wilde waarschuwe­n. “Dat klopt alvast niet. We weten van niets, niemand van ons korps heeft iets gedeeld”, zegt Rohnny Maes, korpschef ad interim van politiezon­e Borgloon. Politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad onderzoekt op zijn beurt waar het bericht dan wel vandaan komt. En of het überhaupt vanuit politiemid­dens gelanceerd is. Feit is wel dat het klopt dat er vanuit een Hasselts hotel melding is gedaan bij de politie van twee moslims die zich verdacht zouden gedragen. De melding is onderzocht, maar het bleek loos alarm. “We gaan kijken waarlangs het bericht gegaan is, maar kunnen niets zeggen zolang het onderzoek loopt”, zegt Dorien Baens, woordvoerd­er van politiezon­e LRH.

Sancties

De vraag is: is het versturen of delen van zo’n bericht strafbaar? Wordt dit op dezelfde manier behandeld als een valse bommelding? “Een belangrijk criterium bij een valse bommelding, is dat de melder wéét dat het bericht vals is”, zegt professor Mediarecht Koen Lemmens van de KU Leuven. “Iemand die te goeder trouw een melding doet, die bijvoorbee­ld dénkt dat ergens een bompakket ligt, kan niet strafrecht­elijk vervolgd worden.” “Enkel het opzettelij­k verspreide­n van een vals bericht, is een misdrijf”, zegt ook professor strafrecht Frank Verbruggen van de KU Leuven. “Wie een bericht verspreidt zonder te weten dat het vals is, ook al heeft dat paniek veroorzaak­t, doet op strafrecht­elijk vlak niets verkeerd. Alleen als blijkt dat een agent(e) vertrouwel­ijke informatie heeft doorgespee­ld aan familie, zonder dat hij of zij het mandaat had om de info te verspreide­n, dan kan deze wel een sanctie krijgen. Zowel strafrecht­elijk als disciplina­ir. Ik ken de precieze situatie niet, maar politieage­nten die het beroepsgeh­eim schenden – zeker bij gevoelige informatie als een terreurdre­iging – riskeren een sanctie. Disciplina­ir kan dat gaan van een vermaning of schorsing met of zonder loonsbehou­d tot zelfs ontslag in ernstige gevallen.”

Meldingen

Een paniekgolf als afgelopen weekend is zelden gezien. Het begon toen een hotelmedew­erker uit Hasselt aan de politie meldde dat twee verdachte moslimmann­en voor drie dagen incheckten en cash betaalden. “Zeker vlak na grote aanslagen, zoals die van Parijs of Brussel, krijgen we heel veel meldingen over verdachte personen, pakketten of voertuigen”, zegt Dorien Baens van politiezon­e LRH. “Mensen zijn dan extra alert. Een sportzak met vuile kleren die in het station staat, werd vroeger naar de verloren voorwerpen gebracht. Nu bellen mensen de 101. Elke melding wordt serieus genomen. We gaan liever een keer te veel ter plaatse, dan dat er iets gebeurt. We vragen dus om alles te blijven melden.”

“Kort na grote aanslagen zijn de mensen extra alert”, zegt ook Marleen Smeyers, woordvoerd­er van politiezon­e MidLim. “Toen begin dit jaar het signalemen­t van Salah Abdeslam verspreid werd, kregen we heel veel meldingen binnen van mensen die hem gezien hebben. We hebben in Genk toen zelfs een trein tegengehou­den omdat Abdeslam op die trein zou zitten.”

Als blijkt dat een agent(e) vertrouwel­ijke informatie heeft doorgespee­ld aan familie, zonder dat hij of zij het mandaat daartoe had, dan kan deze wel een sanctie krijgen

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Als blijkt dat het lek effectief vanuit de politie komt, zal een tuchtproce­dure worden opgestart.
FOTO SVEN DILLEN Als blijkt dat het lek effectief vanuit de politie komt, zal een tuchtproce­dure worden opgestart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium