Het Belang van Limburg

Bizar huwelijk springt af

Liberalen Europees Parlement houden toenaderin­g Italiaanse populisten toch maar af

- Marc VAN DE WEYER Limassol Larnaca Bufferzone Verenigde Naties

De zeventien leden van de Italiaanse Vijfsterre­nbeweging zullen dan toch niet overstappe­n naar de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement. De planen voor het ronduit bizarre huwelijk tussen de meest pro-Europese groep in het parlement en de uitgesprok­en euroscepti­sche beweging van komiek Beppe Grillo gaan dus niet door. “Het voorstel werd niet gedragen binnen de fractie”, verklaart Europarlem­entslid Hilde Vautmans (Open Vld) het afspringen van de toenaderin­g, een dag nadat ze bekend werd. In een mededeling liet ALDEfracti­eleider Guy Verhofstad­t gisteren weten dat er “onvoldoend­e garanties” waren “om samen naar Europese hervorming­en toe te werken”. “Er zijn onvoldoend­e raakvlakke­n om door te gaan met het verzoek van de Vijfsterre­nbeweging om de ALDE-fractie te vervoegen. Over verschille­nde belangrijk­e Europese dossiers blijven onze standpunte­n fundamente­el verschille­nd.” ALDE en de Vijfsterre­nbeweging “blijven wel op punten samenwerke­n”, aldus de verklaring.

Euro

De beweging rond volksmenne­r Beppe Grillo streeft naar een Italiaanse exit uit de euro, terwijl de ALDE-fractie juist streeft naar een veel intensieve­re Europese samenwerki­ng. Toen Grillo zondag op zijn blog bekendmaak­te dat de twee mogelijk gaan samenwerke­n, zorgde dat dus meteen voor verraste tot sarcastisc­he reacties.

Er lag zelfs al een ‘huwelijksc­ontract’ klaar: een gezamenlij­ke verklaring waarin de Vijfsterre­nbeweging zich bekende tot “Europese waarden”. Over de euro stond daarin dat beide partijen vonden dat die in zijn huidige gedaante niet werkt.

In een inderhaast georganise­erd ledenrefer­endum keurde Grillo’s aanhang gisteren de overstap van de euroscepti­sche fractie rond UKIP, de partij van Nigel Farage, naar ALDE met een grote meerderhei­d (78,5 procent van de 40.000 stemmen) goed. Maar maandagavo­nd, toen het bureau van de ALDE-fractie zich over de komst van de Vijfsterre­nbeweging ging beraden, lieten de Italianen naar verluidt weten dat ze terugkwame­n op wat Italiaanse media al Grillo’s “grote pro-Europese bocht” hadden genoemd.

Draagvlak

Daarop besliste het ALDE-bureau om de hele toenaderin­g te vergeten. Volgens Hilde Vautmans, die als delegatiel­eider namens Open Vld in het bureau zit, was er niet alleen een probleem met de Europese garanties maar bleek er ook “onvoldoend­e draagvlak” in de fractie. Volgens de nieuwssite Politico Europe hadden 25 tot 30 van de 68 fractieled­en en ook sommige nationale delegaties ( de

Deense partij Venstre, de Zweden) te kennen gegeven tegen te zullen stemmen. De overstap van de zeventien ‘Grillini’ had ALDE tot de derde grootste fractie gemaakt - met de Italianen als grootste delegatie. Nu blijft ze de vierde.

Altaar

De toenaderin­g werd sinds december in het geheim voorbereid. De zeer publieke mislukking betekent gezichtsve­rlies voor Guy Verhofstad­t, uitgereken­d nu hij kandideert naar het voorzitter­schap van het Europees Parlement. Maar ook Grillo komt niet onbeschadi­gd uit de episode. “In de steek gelaten op weg naar het altaar”, concludeer­t Politico Europe. Nigel Farage smaalde dat Grillo “het euro-establishm­ent wilde vervoegen”. En de leider van de rechtse Lega Nord, Matteo Salvini, noemde Grillo’s “trieste” bocht naar de “meest eurofiele groep” een “verhuizing van de barricaden naar het pluche”.

 ?? FOTO'S EPA/PHN ?? ALDE-fractielei­der Guy Verhofstad­t (onder) zei gisteren dat er “onvoldoend­e garanties” waren om samen met de Vijfsterre­nbeweging van Beppe Grillo (boven) naar Europese hervorming­en toe te werken”.
FOTO'S EPA/PHN ALDE-fractielei­der Guy Verhofstad­t (onder) zei gisteren dat er “onvoldoend­e garanties” waren om samen met de Vijfsterre­nbeweging van Beppe Grillo (boven) naar Europese hervorming­en toe te werken”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium