Het Belang van Limburg

Regering Noord-Ierland valt over schandaal

-

Sinn Féin-leider Martin McGuinness stapt op als vicepremie­r van NoordIerla­nd, uit onvrede met de manier waarop coalitiepa­rtner Democratic Unionist Party (DUP) een schandaal rond duurzame energie heeft aangepakt.

Alles draait rond Renewable Heating Incentive (RHI), een plan dat bedrijven via subsidies aanmoedigt te investeren in duurzame energie. Het plan kostte de belastingb­etaler echter 500 miljoen pond omdat heel wat bedrijven er misbruik van maken. Omdat premier Arlene Foster van de DUP weigert op te stappen, stapt McGuinness nu zelf op. Sinn Féin benoemt geen opvolger voor McGuinness, wat betekent dat er vervroegde verkiezing­en moeten komen in Noord-Ierland.

Assad in interview: “Op weg naar overwinnin­g”

De Syrische president Bashar al-Assad (foto) is bereid tijdens de geplande vredesonde­rhandeling­en in Kazachstan “alles” op tafel te leggen, inclusief zijn eigen positie als president.

Het is wel nog altijd niet duidelijk wanneer die gesprekken, onder de auspicien van Rusland en Turkije, zullen starten en wie er de oppositie zal vertegenwo­ordigen. Dat zegt Assad in een interview met verschille­nde Franse media.

Tegelijk geeft de Syrische president aan “elke vierkante centimeter” van het Syrisch grondgebie­d te willen heroveren op de rebellen, “hoe ze zichzelf ook noemen”. Nog volgens Assad is zijn regime “op weg naar de overwinnin­g” na de herovering van Aleppo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium