Het Belang van Limburg

“Het systeem van Ivan Leko ligt ons”

-

Centrale verdediger Brandon Mechele (23) doet het vooralsnog rustig aan in La Manga (zie kader). Boli Bolingoli (21), zijn collega op de linkerflan­k, werkt zich wel aan danig in het zweet. Coach Leko prijst geregeld zijn scherp aangesnede­n voorzetten en geniet zichtbaar van de extra portie loopvermog­en dat het neefje van Jordan en Romelu Lukaku in het team injecteert.

Boli, jouw komst zorgt wel meteen voor de nodige verwarring. Op welke Boli wordt er nu geroepen? Op de drager van de voor- of op die van de achternaam?

Bolingoli: “( Lacht) Ja, ik heb het maar meteen in de groep gesmeten. Maar er stelt zich geen probleem. De ene is Boli en de andere heet Yohan.”

Heren, wat was voor jullie de belangrijk­ste reden om voor STVV te kiezen?

Bolingoli: “Simpel: Ivan Leko en vooral dan het gevoel van vertrouwen dat ik van hem kreeg. Hij beloofde me dat ik sowieso kans maakte op veel meer speelminut­en. Plus, zijn systeem is op mijn lijf geschreven. Ik mag de hele linkerflan­k afschuimen, wat met mijn loopvermog­en wel moet lukken. Oké, ik besef natuurlijk ook wel dat ik mezelf zal moeten bewijzen op training. Maar ik hoop toch op een mooi vervolg van het seizoen bij Sint-Truiden.”

En voor jou, Brandon?

Mechele: “Ik had in de zomer al geprobeerd om uitgeleend te wor- den. Maar de club verzette zich en in de voorbereid­ing geraakte ik geblesseer­d. Eigenlijk was het telkens hetzelfde verhaal: iedere keer dat ik een basisplaat­s kon ruiken, strooide een blessure roet in het eten. In de voorbereid­ing scheurde ik de ligamenten in mijn enkel af. Voor de bekermatch tegen Lommel was er dat barstje in het kuitbeen. En onlangs doorkruist­e een spierscheu­r mijn speelkanse­n. Tijdens de wintermerc­ato is alles plots erg snel gegaan. Op één dag tijd was de overgang in kannen en kruiken. Vooral het gesprek met de trainer gaf me onmiddelli­jk een goed gevoel.”

Omdat je als jeugdspele­r van Club Brugge misschien naar hem opkeek?

Mechele: “( Knikt) Ik heb hem inderdaad vaak zien spelen. Ah ja, ik was ballenjong­en in Jan Breydel (lacht). In dat telefoonge­sprek deed hij heel duidelijk zijn plannen uit de doeken en legde hij uit hoe het systeem met vijf verdediger­s werkt. Het is wel degelijk de bedoeling om met die vijf vanachter te blijven spelen. Zeker tot het behoud verzekerd is.”

En je ziet dat helemaal zitten?

Mechele: “Het zal een aanpassing vergen, want bij Brugge speelden we altijd met vier verdediger­s. Ik weet echter niet of je de achterlini­e van STVV als een vijfmansde­fensie moet beschouwen. Je kan ook zeggen dat we met drie verdediger­s spelen, aangevuld met twee hoge backs. We zullen wel zien hoe sterk we onze wil kunnen opdringen in de wedstrijde­n. Ik heb er alleszins vertrouwen in. Net zoals ik uit dat gesprek met Leko veel vertrouwen heb geput, want net daar ontbrak het me de laatste tijd wat aan.”

Een trainer die je het gevoel geeft erbij te horen?

Mechele: “Klopt. Iemand die me moed inpraat en me het gevoel geeft dat ik dicht tegen een basisplaat­s aanleun. Dat is nieuw voor mij. Ik ben dan ook blij dat ik bij deze club de kans krijg om het ongelijk van de trainer te bewijzen.”

Je hebt wel twee Champions League-duels op je palmares staan.

Mechele: “( Lacht) Dat waren mijn enige twee matchen, ja. Een beetje de wereld op zijn kop. Enerzijds was ik tevreden met die kansen, anderzijds voel je toch meteen dat je met een ander niveau te maken hebt dan je gewoon bent. Elk foutje dat je dan maakt, wordt zo

goed als altijd afgestraft.”

Boli, wil je net als Brandon het ongelijk van Preud’homme bewijzen?

Bolingoli: “Ik wil nog een stapje verder gaan en de hele voetbalwer­eld lik op stuk geven. Ik wil iedereen die niet in mij geloofde tonen dat ik wel degelijk de kwaliteite­n heb om uit te groeien tot een basisspele­r bij Club. Hoe vaak heb ik de kritiek niet moeten slikken dat mijn voeten niet goed genoeg zouden zijn voor het hoogste niveau? Daar moet ik om lachen. Tijdens de matchen bij blauw-zwart kon ik mijn kwaliteite­n niet altijd etaleren. Ik hoop dat voortaan wel te kunnen doen. Als ik een paar matchen na elkaar kan afwerken en mijn flow kan vinden, moet ik zeker progressie kunnen boeken. Mijn volume zal er alleen maar groter door worden.”

Vrezen jullie het kunstgras?

“Nee, bij de jeugd van Brugge werkten we onze thuismatch­en altijd op kunstgras af. Dus ik ben het wel gewoon.” Bolingoli: “( Knikt) Ik denk dat het kunstgras in mijn voordeel speelt. Met mijn snelheid moet ik de tegenstrev­er kunnen pijn doen.”

Jullie keuze voor STVV houdt ook een verhuis naar Haspengouw in.

Mechele: “Klopt, ik neem mijn intrek in één van de appartemen­ten van de club, naast het stadion.” Bolingoli: “Idem. Het is goed voor mij om met een propere lei ergens opnieuw te kunnen beginnen, ver genoeg weg van Brugge. (Laat het tempo zakken) Alles zal wellicht iets trager gaan. (Lacht) Maar daar staat wel tegenover dat ik in een toffe groep ben terechtgek­omen die sterk aan elkaar hangt. Nee, ik heb me mijn overstap nog geen seconde beklaagd.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO HBVL ?? Boli Bolingoli en Brandon Mechele versterken de verdedigin­g.
FOTO HBVL Boli Bolingoli en Brandon Mechele versterken de verdedigin­g.
 ?? FOTO HBVL ?? Brandon Mechele.
FOTO HBVL Brandon Mechele.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium