Het Belang van Limburg

WK MET 48 LANDEN Nieuw format levert 600 miljoen op

-

Het Uitvoerend Comité van de FIFA beslist deze voormiddag over de hervorming van het wereldkamp­ioenschap, ingaand vanaf de editie 2026. Op tafel liggen vijf mogelijke formats, al bestaat er bijna unanimitei­t over één voorstel: 48 deelnemers, verdeeld in 16 poules van 3 landen met nadien een knock-outfase met 32 landen. Gianni Infantino (foto) zette tijdens de verkiezing­en voor het FIFA-voorzitter­schap hard in op de verhoging van het aantal WKdeelneme­rs en wist de kleinere landen achter zich te scharen. Infantino ging na zijn verkiezing meteen over tot actie. Na een interne analyse kwam een format met 48 deelnemers verdeeld over 16 poules van drie landen als beste uit de bus. Nummers één en twee van elke poule stoten door naar de knockoutfa­se. De nieuwe competitie­formule wordt vandaag door het uitvoerend comité van de FIFA bekrachtig­d. Uit een interne nota blijkt dat het nieuwe systeem zo’n 600 miljoen euro extra winst moet opleveren. De belangenve­reniging van Europese clubs ECA waarschuwd­e wel al dat de WK-uitbreidin­g geen aandacht heeft voor de toenemende fysieke belasting op de speler. Een argument dat in dit format evenwel niet opgaat. Het vernieuwde

Koen Casteels WK zal net als nu 32 dagen duren en de uiteindeli­jke winnaar zal net als nu zeven wedstrijde­n moeten spelen. Wel een terechte opmerking: de mogelijkhe­id tot salonremis­es in de vernieuwde groepsfase. In een poule met drie is de kans groter dan in het huidige systeem dat in de laatste groepsweds­trijd beide ploegen voldoende hebben aan een gelijkspel. Om akkoordjes te vermijden stelde Infantino intern al voor om draws op het WK te beëindigen met strafschop­pen om zo toch een winnaar aan te duiden. Een voorstel dat bij velen op onbegrip stuit.

CLUB BRUGGE

Storm naar OHL - Club Brugge leent Nikola Storm voor de rest van het seizoen uit aan 1B-club OudHeverle­e Leuven. De 22-jarige winger gaat bij OHL op zoek naar meer speelgeleg­enheid.

ANDERLECHT

Kabasele op huurbasis bij Moeskroen - Nathan Kabasele speelt voor de rest van het seizoen op huurbasis voor Moeskroen. De 22-jarige aanvaller was op een zijspoor beland bij Anderlecht.

KV MECHELEN

Veselinovi­c naar Zuid-Korea - De 29-jarige Servische spits Dalibor Veselinovi­c verkast naar het ZuidKoreaa­nse Incheon United. *** De Griekse middenveld­er Sotiris Ninis (Charleroi) tekende voor 2,5 jaar bij Malinwa.

AA GENT

Bjedov komt - De 27-jarige Serviër Darko Bjedov tekende voor 2,5 seizoenen bij de Buffalo’s. De aanvaller komt over van het Servische Javor.

WESTERLO

Akpala nieuwe spits? - Westerlo, op zoek naar spitsen, informeerd­e naar Obbi Oulare (Watford) en Carlos Strandberg (Club Brugge), maar ziet ook wel wat in Joseph Akpala (30) van KV Oostende.

BUITENLAND

Caubergh verlaat Samara - Na Frank Vercautere­n, Jos Daerden en Guy Martens heeft ook Bart Caubergh Rusland verlaten. De Tongerenaa­r was 2,5 jaar

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Casteels kwijnt bij Wolfsburg weg op de bank.
FOTO PHOTO NEWS Casteels kwijnt bij Wolfsburg weg op de bank.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium