Het Belang van Limburg

“IK VERTREK NAAR CLUB WAAR IK EERSTE DOELMAN BEN”

Koen Casteels wil weg bij Wolfsburg en sluit terugkeer naar België niet uit

- Jürgen Geril

Als Herman Van Holsbeeck vandaag landt in La Manga, praat hij best eens met Koen Casteels (24). De keeper wil speelminut­en en als dat niet kan bij Wolfsburg – waar hij momenteel op de bank zit – dan wil hij absoluut naar een andere club. Bundesliga-teams zoals Werder Bremen schuiven al aan, maar Casteels zegt ook niet op voorhand neen tegen een terugkeer naar België. De 1.97 meter grote Casteels begon dit seizoen als basiskeepe­r bij Wolfsburg nadat hij ervaren rot Diego Benaglio naar de bank had verdrongen. “En ik mag zeggen dat ik het goed gedaan heb. In de eerste acht matchen hielden we vier keer de nul. Samen met Neuer van Bayern München had ik de beste statistiek­en in de Bundesliga en in het keeperskla­ssement van het voetbalbla­d Kicker sta ik nu nog altijd in de top drie. Dat betekent toch iets. Alleen speelden we ook drie keer 0-0 gelijk en klommen we niet op in de stand. Daardoor werd trainer Dieter Hecking ontslagen en de nieuwe coach zette mij weer op de bank.” De ex-doelman van KRC Genk verbijt nu nog altijd zijn ontgoochel­ing.

“Het frustreren­de is dat de nieuwe trainer toegeeft dat het geen sportieve keuze is. Benaglio is nog steeds onze kapitein en de coach vond dat hij zijn aanvoerder nodig had om de crisis te bedwingen. Daar zijn toen wel woorden over gevallen, want ik begrijp het nog steeds niet. Ook omdat de resultaten achteraf niet zoveel beter waren (Wolfsburg staat nog steeds 13de, nvdr.). Maar blijkbaar willen ze een ervaren doelman. Terwijl ik met mijn 24 jaar, 70 duels in de Bundesliga en enkele Europese matchen toch ook geen jonkie meer ben? Ik ben geen 19-jarige die geduldig op zijn kans moet wachten, toch?’

Populair bij fans

Gelukkig is Casteels wel nog altijd populair bij het Wolfsburg-publiek en wordt hij gerespecte­erd. “Ja, dat dateert al van mijn eerste match in 2015, toen we de Supercup wonnen tegen Bayern München en ik uitblonk in de strafschop­penserie. De steun van de fans doet wel deugd. Kijk, het liefst van al word ik eerste keeper bij Wolfsburg. Ik wil deze club mee uit het dal helpen, want we voelen de druk wel, hoor. Hier lopen veel jongens die EK’s, WK’s en de Champions League betwistten, we willen niet onder aan het klassement bengelen. Daarnaast hebben we ook een verantwoor­delijkheid tegenover onze sponsor Volkswagen, die veel investeert in de club. Tijdens de affaire met de sjoemelsof­tware zijn de Volkswagen­bazen ons komen zeggen dat ze de club bleven steunen, omdat we een positieve uitstralin­g hebben. Daarom moeten we de goeie prestaties blijven aanhouden. Alleen is het niet zo makkelijk sinds het vertrek van Kevin De Bruyne en Ivan Perisic. Dat waren jongens die in de moeilijke momenten het verschil maakten, waardoor we vaak met 1-0 wonnen. Nu missen we die types een beetje, en dan spelen we gelijk of verliezen we nipt. Al vervang je iemand als De Bruyne natuurlijk ook niet zomaar.”

Liefde voor de Wolven

Hoewel in al zijn woorden nog liefde spreekt voor de Wolven, werd Casteels ondertusse­n al gelinkt aan Werder Bremen, Napoli en Fiorentina. In eerste instantie heeft Wolfsburg wel gezegd dat hij niet weg mag. “Dat was hun eerste antwoord, ja. Maar ze beseffen ook dat ze een goeie jonge keeper hebben en dat het kapitaalve­rnietiging zou zijn als ze me zouden laten wegkwijnen op de bank. De gesprekken lopen nog, maar die onzekerhei­d is ambetant. Ik wil graag duidelijkh­eid. Zowel een definitiev­e transfer als een uitleenbeu­rt kan voor mij, maar als ik vertrek zal het zijn naar een club waar ik zeker eerste doelman ben. Het liefst blijf ik natuurlijk zo lang mogelijk in een topcompeti­tie, omdat het niveau daar toch hoger ligt dan in België. Ik weet ook dat ik dat aankan. Maar ik sluit niets uit. Ik hoorde ook dat teams als Anderlecht en Genk een keeper zoeken. Eens luisteren kan nooit kwaad.”

Rode Duivels

Voila, de deur staat open. Casteels verliet in 2010 KRC Genk zonder één match voor de A-ploeg te spelen. “Ach, ik heb geen spijt van mijn keuze voor Duitsland. Bij Hoffenheim, Werder Bremen, Wolfsburg... In één jaar tijd leer je hier wat je in drie jaar in België leert. Ik werd ook opgeroepen als derde keeper voor de Rode Duivels (Casteels zou meegaan naar WK 2014, maar moest geblesseer­d afhaken, nvdr.) en dat wil ik opnieuw bereiken. Neen, bondscoach Roberto Martinez praatte nog niet met mij, maar dat komt misschien wel als ik weer eerste keeper ben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium