Het Belang van Limburg

“Fysiek nu al top tien in de klassieker­s”

-

Is hij fysiek voldoende gewapend?

Gemiddeld 460 watt tijdens een test van 20 minuten. En meer dan 500 watt tijdens zijn proloogzeg­e in de Ronde van België. Het zijn enkele wetenschap­pelijke cijfers die we kennen van Wout van Aert. “Uitstekend­e resultaten, maar ze doen mij niet achterover vallen”, zegt inspanning­sfysioloog Peter Hespel. “Die waarden halen wel meer profs, en al zeker de betere tijdrijder­s. Het is vooral knap omdat hij nog maar 22 is. Wout beschikt over alle capaciteit­en om een schone wegrenner te worden. Hij zou nu al niet misstaan in een topploeg als Quick Step Floors.” Hallo Patrick Lefevere? “Ik hoor de verhalen over de wattages ook, maar dat zegt niet alles. Zoals de proloog van de Ronde van België ook niet de proloog van de Ronde van Zwitserlan­d is. Maar dat Wout een coureur met body is, weet iedereen.” Van Aert wordt getraind door Marc Lamberts, die ook trainer is bij de Nederlands­e WorldTour-ploeg LottoNLJum­bo. “Qua wattages zit hij in de bovenlaag van renners uit de WorldTour. Maar de waarden van de absolute toppers zoals Boonen haalt hij nog niet. De renner Wout van Aert is nog niet volgroeid. Hij heeft nog progressie­marge. Al spreken we dan niet meer over tien procent.”

Welke wegwedstri­jden liggen hem?

“Met zijn macht en tijdritkwa­liteiten passen de Vlaamse voorjaarsk­lassiekers hem als gegoten”, zegt Lamberts. “Puur op fysieke kwaliteite­n staat hij nu al op dezelfde hoogte als een renner die top tien reed in de kasseiklas­siekers. Enkel de afstand van boven de 250 kilometer in de monumenten is nog een onzekere factor. Wout heeft nog nooit een training van 200 kilometer of meer afgelegd.”

Hoelang kan hij nog wachten met de overstap?

Volgens Lamberts zal Van Aert moeten knippen in zijn crossprogr­amma, wil hij met gezonde ambities starten in de kasseiklas­siekers: “Na vijf belastende crossmaand­en meteen doorstomen naar de weg, dat gaat niet. Wil hij starten in de voorjaarsk­lassiekers, dan zal hij de klassement­en in de cross moeten laten varen. Maar dat is ten vroegste

vanaf 2018 een optie.”

Wat is zijn wegprogram­ma voor 2017?

In 2016 telde Van Aert 26 wedstrijdd­agen op de weg, verspreid over de periode mei-augustus. Dat aantal en de periode worden dit jaar niet gewijzigd. Enkel het niveau zal stijgen, nu hij dankzij zijn switch naar de pro-continenta­le ploeg Veranda’s WillemsCre­lan van Nick Nuyens ook wedstrijde­n uit de WorldTour kan betwisten. “Vorig jaar reed hij nog mee in kermiskoer­sen, dit

QUINTEN HERMANS

(goud bij beloften)

“Altijd met voeten op de grond”

“Quinten is iemand die altijd met zijn voeten op de grond is gebleven. Hij heeft ook geen enkele stap in zijn ontwikkeli­ng overgeslag­en. De stap naar de profs zal niet eenvoudig zijn, maar ik geloof in zijn kwaliteite­n. Hoe hoog hij mag mikken bij de grote jongens? Als hij vooruitgan­g kan blijven maken, dan zie ik hem op termijn meedoen voor het podium. Maar winnen? Om het in motorcross­termen te zeggen: er zijn maar een paar 500 cc motoren, de meesten rijden met een 250 of 125 cc.” jaar is een wedstrijd als de Eneco Tour een optie”, zegt Nuyens.

Wat zegt hij zelf?

“Het zou van veel grootspraa­k getuigen mocht ik nu ja zeggen op de vraag of ik Parijs-Roubaix kan winnen”, zegt Van Aert. “Ik weet heel goed dat ik nog heel wat te bewijzen heb vooraleer ik daarvoor zelfs maar in aanmerking kom. Roubaix en de Ronde van Vlaanderen spreken mij erg aan, maar ik ben daar nu totaal nog niet mee bezig. Ik ben en blijf in de eerste plaats crosser.”

TIMO KIELICH

(brons bij junioren)

Details over de wattages van Mathieu van der Poel zijn onbekend. “Kracht heeft hij alleszins genoeg. Qua spierkrach­t moet hij niet onderdoen voor de betere wegrenners”, zegt zijn kinesither­apeut David Bombeke, die ook samenwerkt met onder anderen Greg Van Avermaet. “Greg en Mathieu zijn wel twee verschille­nde types. Greg is een duuratleet, Mathieu is vooral heel explosief.”

“Mathieu bezit de fysieke capaciteit­en die nodig zijn om ooit een klassieker te winnen”, meent ook vader Adrie. “De wattages die hij duwt, het postuur… dat zit goed. Maar kunnen winnen is iets anders dan effectief winnen. Mathieu heeft al twee jaar bijna niet meer gereden op de weg. Zijn progressie op de weg is een vraagteken. Dat hij bij de junioren wereldkamp­ioen werd, is bij de profs van geen tel.” Meer dan Van Aert wordt Van der Poel ondergebra­cht in het klimsegmen­t van de wielerspor­t. “In de Ronde van België van 2015 kon hij op de Stockeu als enige de kloof met de kopgroep dichten. Maar dat wil niet zeggen dat hij een gezegende klimmer kan worden”, aldus vader Adrie. Resultaten in het rondewerk kon Mathieu nog niet voorleggen. In 2015 probeerde hij het in de Ronde van de Toekomst, maar toen viel hij. Bombeke ziet Van der Poel, anders dan zijn vader die een topper was in het eendagswer­k, een klassement­srenner worden. “Hij heeft van nature een mager gestel en daardoor de ideale lichaamsbo­uw om een goede ronderenne­r te worden. En dan heb ik het ook over rittenweds­trijden van drie weken zoals de Tour.” “Moet keuze gaan maken” “Timo is niet alleen een begenadigd veldrijder, ook in het mountainbi­ke doet hij het goed. Een jongen met enorm veel talent. Het zegt veel dat hij na een zwaar mountainbi­keseizoen ook in het veldrijden meedoet voor de prijzen. Dat bondscoach Rudy De Bie mij vorig jaar vertelde dat hij zijn ploeg rond Timo wilde opbouwen, zegt nog meer. Maar Timo moet stilaan een keuze tussen de mountainbi­ke en de crossfiets gaan maken. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker om die twee te combineren.”

Is hij fysiek voldoende gewapend? Welke wegwedstri­jden liggen hem?

RYAN CORTJENS

(goud bij tweedejaar­s nieuweling­en)

“Trapt soepel ondanks postuur” “Ryan is absoluut een jongen om in de gaten te houden. Ik dicht hem een grote slaagkans toe. Ryan heeft een stevig postuur, maar laat zich desondanks niet verleiden om met een groot verzet rond te rijden. Dat is iets waar ik bij hem vaak op gehamerd heb. Ryan heeft dat goed opgepikt. Hij rijdt heel soepel en heeft in mijn ogen dus nog een grote progressie­marge. Zijn grote power moet nog echt tot zijn recht komen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium