Het Belang van Limburg

Overstromi­ng in de woestijn

-

Hoelang kan hij nog wachten met de overstap?

Het contract van Van der Poel bij de continenta­le crossploeg Beobank-Corendon van Christophe Roodhooft loopt tot eind 2018. Een uitgebreid­e wegcampagn­e en starten in de topkoersen zijn dus ten vroegste voor 2019. Dan is hij 24. “Die twee extra jaren in het veld hoeven geen invloed te hebben op zijn potentieel op de weg”, zegt Patrick Lefevere.

Ook Bombeke ziet geen graten in die wachttijd van minstens twee jaar. “Hij kan zelfs nog wachten

LAURA VERDONSCHO­T

(zilver bij dames elite, goud bij beloften)

tot zijn 25ste. Hij heeft talent genoeg om het verschil te compensere­n met de leeftijdsg­enoten.”

Wat is zijn wegprogram­ma voor 2017?

In 2016 kwam Van der Poel aan amper zes wedstrijdd­agen op de weg. “In 2017 zullen dat zo’n 35 wedstrijdd­agen zijn”, zegt Roodhooft. “Eenzelfde programma als de jaren voordien met kleinere rittenweds­trijden, zoals de Ronde van de Elzas. Wegwedstri­jden met als doel zich voor te bereiden op de crosswinte­r 2017-2018.” “Goede Nederlands

leerschool”

“Als coach heb ik Laura van heel jonge leeftijd van dichtbij gevolgd. Ze kwam al vroeg in verschille­nde damesploeg­en terecht, een gunstig gevolg van de beter gestructur­eerde basis in het damesveldr­ijden. Die luxe heeft bijvoorbee­ld een Hilde Quintens nooit gekend. Laura heeft in de jeugdcateg­orieën ook veel in Nederland gecrost. Daar ligt het niveau iets hoger. Ze wordt de tweede profdame in ons land. Ik ben zeker dat ze het vertrouwen niet zal beschamen. En hou haar maar in de gaten op het WK!”

JULIE BROUWERS

(brons bij dames nieuweling­en)

Wat zegt hij zelf?

“Ik hoop en verwacht dat ik op termijn fysiek in staat zal zijn om met de besten mee te doen op de weg”, zegt Mathieu van der Poel. “Het is wel heel voorbarig om te zeggen dat ik ooit een klassieker kan winnen. Laat me eerst eens gewoon een klassieker meerijden. Bij de jeugd heb ik gemerkt dat korte, steile klimmetjes zoals in Luik-Bastenaken-Luik mij wel liggen. Toch vind ik Parijs-Roubaix de mooiste klassieker. Die heeft iets heroïsch. Ik zou die vooral dolgraag eens in de regen willen rijden.” “Een topper in wording”

“Bij sommigen merk je het meteen: zij hebben ´het´. Julie is zo´n meisje. Bij haar zal ik nooit moeten controlere­n of ze op training de opdrachten wel naleeft. Ze klaagt nooit, werkt keihard en is een echt doorbijter­tje. Julie zal nooit opgeven. Haar ouders begeleiden haar ook op de juiste manier. Dat is zeker niet onbelangri­jk. Schrijf maar op: Julie is een topper in wording.” Ook gisteren werd de Dakar weer geplaagd door de zware regenval in Bolivia. De zevende rit werd ingekort, net als de vijfde. De zesde was zelfs totaal geschrapt. De Fransman Stéphane Peterhanse­l (Peugeot) won de etappe en vergrootte zijn voorsprong op teamgenoot Sébastien Loeb tot 1’57”. Bij de motoren won de Amerikaan Ricky Brabec (Honda). Sam Sunderland (Eng, KTM) werd derde en blijft leider. Na de hitte van de eerste dagen is het in Bolivia vooral de regen die de Dakar zwaar maakt. Dat ondervond ook Dave Berghmans. De Lommelaar zit normaal in de entourage van Noël Essers en Jackie Loomans, maar navigeert nu op een Iveco van de Fransman Thomas Robineau. Zij rijden in koers mee als snelle assistenti­e voor de officiële Toyota’s. Berghmans: “Donderdag waren we eindelijk eens op tijd in het bivak. Daarvoor hebben we altijd tot ’s avonds laat moeten sleutelen en hadden we nooit drie uur slaap. We hebben een Toyota 150km door fesh fesh (dun, stoffig zand, nvdr) moeten slepen, een koppeling moeten

PROVINCIAA­L VOLLEYBAL

Riemst geeft forfait - In de kwartfinal­es van de Beker van Limburg bij de meisjes maakte Riemst de verplaatsi­ng naar Beringen niet door de gevaarlijk­e weersomsta­ndigheden. In het duel der eersteprov­incialers versloeg Tongeren Uikhoven met 3-1. Ook Ham (3-1 vs. Geetbets) en tweedeprov­incialer Genk (3-0 vs. eersteprov­incialer Opglabbeek) plaatsten zich voor de halve eindstrijd. Op 4 maart speelt Genk tegen Ham, Beringen krijgt Tongeren over de vloer.

BASKETBAL

Limburg United - De hamstringb­lessure die spelverdel­er Jerime Anderson vrijdag opliep tegen Aalstar blijkt mee te vallen. De club hoopt hem zondag te recuperere­n in de terugwedst­rijd van de halve finale in de beker van België tegen Aalstar. Mogelijk speelt hij zelfs vrijdag al in de heenwedstr­ijd op Aalst.

Telenet sponsort Antwerp Giants - Telenet wordt volgend seizoen wellicht de hoofdspons­or van basketbalc­lub Antwerp Giants. Vandaag is het telecombed­rijf hoofdspons­or van concurrent Oostende, dat samen met Antwerp Giants aan de leiding staat in de hoogste klasse van het basketbal.

HANDBAL

Geslaagd debuut Strauven - De Belgische nationale ploeg werkte zaterdagav­ond in Doornik een oefenwedst­rijd af tegen de Franse tweedeklas­ser Nancy. De Red Wolves keken aan de rust nog tegen een 1819-achterstan­d aan maar zetten in de tweede helft orde op zaken en vervangen op de piste. In het begin was het bloedheet - tot 55 graden in de cabine - maar dan kwamen regen en onweer in woestijn. Zo heftig had ik het nog nooit meegemaakt. Plots hoorden we een beangstige­nd geraas. We vertrouwde­n het niet en gingen op zoek. Vanuit het niets zagen we een droge rivierbedd­ing volstromen met kolkend water dat uit de bergen kwam. In een mum van tijd stond de rivierbedd­ing 1m50 diep! Om de haverklap kwamen trucks vast te zitten in het slijk. Alleen was er geen beginnen aan, het was telkens hopen op de goodwill van andere trucks. Ook Noël Essers heeft ons een keer uit de modder getrokken.” wonnen met 39-37.

Bij de Red Wolves kregen Youri Denert, Colin Glesner en Gert-Jan Mathijs veel spelgelege­nheid en ook Pieter Strauven debuteerde. De 18jarige spelverdel­er van Tongeren bedankte voor het vertrouwen met twee goals en evenveel assists. Qerimi zes weken aan de kant - Arber Qerimi liep vrijdagavo­nd in de oefenwedst­rijd tegen Nederland een blessure aan de knie op. De spelverdel­er van Tongeren staat voor minstens zes weken aan de kant. Meniscus en kruisbande­n zijn niet geraakt, maar voor een overstrekk­ingstrauma en een botkneuzin­g is rust de enige remedie. Geen goed nieuws dus voor Tongeren dat in de volgende weken vol aan de bak moet moet voor een plaats in de finalfour van BeNeleague.

TENNIS

Mertens klopt Mladenovic - Elise Mertens ( WTA 124) versloeg in de eerste ronde in het Australisc­he Hobart met 6-1, 6-2 de Française Mladenovic ( WTA 42). *** Ook Kirsten Flipkens (WTA 64) rekende in haar eersterond­epartij met 7-6 (12/10), 6-4 af met de 17-jarige Australisc­he Fourlis (WTA 423. *** Steve Darcis (ATP 80) plaatste zich voor de tweede ronde in het Australisc­he Canberra, na 6-1, 6-1winst tegen de 17-jarige Fransman Corentin Moutet (ATP 502).

WIELRENNEN

Nizzolo geblesseer­dt - De Italiaan Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) kampt met knieproble­men en moet daardoor de Tour of San Juan aan zich voorbij laten gaan.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? Dave Berghmans in moeilijkhe­den.
FOTO BELGA Dave Berghmans in moeilijkhe­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium