Het Belang van Limburg

N-VA-schepen moet bevoegdhed­en afgeven

Open Vld en Lijst Dumont rekenen af met N-VA

- Raf VANMECHELE­N/Jozef CROUGHS

Meerderhei­dspartijen Dumont en Open Vld hebben maandag op het schepencol­lege alle belangrijk­e bevoegdhed­en van schepen Stefan Budo (N-VA) afgenomen. Volgens burgemeest­er Henri Dumont gebeurde dat zelfs met de steun van de andere N-VA-schepen Yves Rega, maar die ontkent met klem.

N-VA-schepen Yves Rega heeft meegestemd om de bevoegdhed­en van Stefan Budo in te perken.

Dat zal blijken uit de notulen van het college, die liegen niet Kristof PIRARD

Open Vld

Toen N-VA tijdens de laatste gemeentera­ad tegen de begroting 2017 stemde, zette de partij zich volgens haar coalitiepa­rtners zelf buitenspel. “We hebben ook zonder N-VA de meerderhei­d en moeten misschien de bevoegdhed­en maar eens herbekijke­n”, klonk het toen bij burgemeest­er Henri Dumont (Dumont) en schepen Kristof Pirard (Open Vld).

Die dreiging werd maandag op het schepencol­lege ook hard gemaakt. Stefan Budo verliest zijn belangrijk­ste bevoegdhed­en: Financiën, Begroting en Erfgoed gaan naar Pirard en Toerisme, Lokale Economie en Middenstan­d gaan naar schepen Heidi Pirlotte (Dumont). Budo moet het voortaan doen met Leefmilieu, Natuurbele­id, Afvalbelei­d en Kerkfabrie­ken, bevoegdhed­en waarmee hij zich gedurende de rest van deze legislatuu­r niet meteen in de kijker zal werken.

De houding van N-VA bij de stemming van het budget zit Dumont nog erg hoog. “N-VA stemt hier tegen het hele beleid van de eigen meerderhei­d. Ze hebben beslist om oppositie te voeren en ik heb de schepenen dan ook eerst de kans gegeven om de eer aan zichzelf te houden en ontslag te nemen. Maar dat hebben ze niet gedaan.”

Vals

Schepen Yves Rega (N-VA) mag zijn bevoegdhed­en wel houden en blijft dus aan als OCMW-voorzitter. Maar dat heeft hij vooral aan de wetgeving te danken. “Wij hebben als college niet de bevoegdhei­d om zijn bevoegdhed­en in te perken”, zegt schepen Kristof Pi- “Anders was dat wellicht gebeurd. N-VA heeft zichzelf buitenspel gezet.” Wel opmerkelij­k: Yves Rega zou volgens Henri Dumont maandag hebben meegestemd om de bevoegdhed­en van zijn partijgeno­ot in te perken. Dat wordt ten stelligste tegengespr­oken door N-VA. “Het zal blijken uit de notulen van het college, opgemaakt door de secretaris”, zegt Pirard. “Die liegen niet.” Volgens Yves Rega (N-VA) verspreide­n zijn twee coalitiepa­rtners leugens. “Net voor het weekend hebben ze het schepencol­lege van maandag verzet van 17 naar 13 uur. De reden werd snel duidelijk. Ze wisten dat Stefan Budo er dan niet kon bijzijn en hebben dan, zonder enige stemming, meegedeeld dat de bevoegdhed­en zijn herverdeel­d. Inspraak kreeg ik nooit, de beweringen zijn dan ook vals”, aldus Rega. “Dat ze mijn zetel als voorzitter van het OCMW niet kunnen afpakken, zal wel diep zitten maar ik ben niet van plan om op te stappen. Ik ben van plan om mijn mandaat verder naar behoren uit te voeren. Het enige voordeel dat ze nu hebben is dat ze het geld kunnen opsouperen zonder dat N-VA nog over de financien waakt.”

Die bewering is vals. Ze hebben zonder enige stemming meegedeeld dat de bevoegdhed­en van schepen Budo zijn herverdeel­d. Inspraak kreeg ik nooit Yves REGA

N-VA

Pesten

De ruzie in de meerderhei­d treft ook Jan Leus, die eigenlijk vervangen werd door Stefan Budo omdat hij met gezondheid­sproblemen kampt. “We hebben als partij goed werk geleverd door onder meer de financiën op orde te stellen, een aantal subsidiedo­ssiers te behartigen en nog projecten te realiseren. Wij hebben tegen het budget gestemd enkel omdat de anderard. ren de afspraken die bij de aanvang van de legislatuu­r gemaakt zijn, niet naleven.” Volgens burgemeest­er Dumont was schepen Budo de laatste tijd ook vaak afwezig op de colleges en andere vergaderin­gen. “Hij was niet aanwezig op vijf van de dertig colleges”, zegt Leus. “Dat is zeker niet meer dan de anderen. Bovendien werden de tijdstippe­n van de colleges de jongste tijd op het laatste moment verzet, gewoon om ons te pesten.”

 ?? FOTO LD ??
FOTO LD
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ?? FOTO VRS ??
FOTO VRS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium