Het Belang van Limburg

UHasselt krijgt nieuw gezicht

Unief gaat onderhande­len met regering over nieuwe richtingen

- Caroline VANDENREYT

Universite­it Hasselt heeft een nieuw gezicht: het blauw-rode logo sinds de naamsveran­dering van LUC naar UHasselt in 2005 moet plaatsruim­en voor een strak zwart-wit uithangbor­d. “Een trots logo, met trotse hoofdlette­rs. Omdat we trots zijn op wat we verwezenli­jkt hebben”, noemt rector Luc De Schepper het. “Na meer dan twintig jaar nemen ze allemaal ons onderwijsc­oncept over.”

Het nieuwe logo is zelfbewust, modern en trots. Want we mogen trots zijn als universite­it

Een nieuw jaar staat voor een nieuw blad, vonden ze aan Universite­it Hasselt. Voor een budget van een klein half miljoen euro gooien ze dan ook het roer om: het ietwat discrete uithangbor­d in blauw en rood wordt bedankt voor een heftig logo in zwart, wit en kapitale letters. “Heel bewust. We willen een universite­it zijn die de studenten uitdaagt om verder te kijken dan het leslokaal of de studieboek­en. We trekken ons niet terug in de academisch­e loopgraven”, zegt rector De Schepper.

Speels

Modern en onmiskenba­ar moest het logo vooral zijn. Waarbij de unief een beetje jaloers in de richting keek van het strakke beeld van hogeschool PXL. “We zijn een heel andere universite­it dan in 2005 ( toen LUC veranderde in UHasselt, red). Van 2.000 studenten Luc De Schepper

rector UHasselt zijn we gegaan naar zo’n 6.500. Met de ambitie om te groeien tot 10.000. Ons vorige logo was mooi en speels, vonden de marketeers die we ingeschake­ld hebben. Maar het nieuwe moest ambitieus zijn: zelfbewust, trots, in hoofdlette­rs. En aantrekkin­gskracht buiten Limburg hebben. Die trots willen we ook uitstralen, met het meest moderne onderwijsc­oncept in Vlaanderen ( onderwijs in kleine groepen, semesterex­amens in de eerste jaren, red). Iedereen doet ons intussen na, maar wij zijn er wel mee begonnen.” Gebleven zijn wel de pijltjes van het oude logo - als symbool van fast forward, vooruitspo­elen naar de toekomst.

Sterk verhaal

Bij een nieuw logo horen ook ambities en daaraan geen gebrek op de campus(sen). Vooral de uitbreidin­g van de unief met tien richtingen - zoals burgerlijk ingenieur en de master geneeskund­e - bepaalt de komende jaren de agenda. “In 2017 gaan we ons dossier voor de onderhande­lingen met de Vlaamse regering voorbereid­en. We gaan resoluut voor extra opleidinge­n. Niet makkelijk, nee. Maar we zijn dit aan de unief en aan Limburg verplicht. UHasselt is overtuigd dat we een sterk verhaal op papier kunnen zetten. Zoals we vorig jaar een magnetomet­er de stratosfee­r in gestuurd hebben, een taal voor vluchtelin­gen hebben ontwikkeld en een systeem om het risico op hart- en vaatziekte­n beter in te schatten.”

Motor

Belangrijk vindt De Schepper die Limburgse verankerin­g: UHasselt moet een motor voor de Limburgse economie zijn en tegelijker­tijd moet Limburg ook die unief - met een nieuw, sterk logo - omarmen om te groeien.

Een academieja­ar lang zullen ze uiteindeli­jk dat nieuwe gezicht aan het uitrollen zijn. “Je mag dat niet onderschat­ten, in cursussen, op de verschille­nde campussen, de visitekaar­tjes, in de infobrochu­res voor de infodagen die binnenkort starten... Het blijft ook niet bij zwart-wit: elke faculteit krijgt een logo in zijn eigen kleur.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het nieuwe uithangbor­d van UHasselt is soberder, maar moet vooral met de vuist op tafel slaan.
FOTO TOM PALMAERS Het nieuwe uithangbor­d van UHasselt is soberder, maar moet vooral met de vuist op tafel slaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium