Het Belang van Limburg

Drie kleine woontorens op Heldenplei­n

Twaalf flats aan de rand van de stad

- Mark DREESEN

Het stadsbestu­ur van Dilsen-Stokkem start op het voormalige Heldenplei­n en een aanliggend perceel met een nieuw bouwprojec­t. Het perceel van 15 are was jarenlang een park waarin centraal een beeld stond. “Met het nieuwe project willen we het centrum van Stokkem een mooie toegangspo­ort geven”, aldus burgemeest­er Lydia Peeters (Open Vld). “Omdat een particulie­r een aangrenzen­d perceel te koop wilde aanbieden, zijn we aan tafel gaan zitten”, zegt burgemeest­er Peeters. “We hebben de twee percelen samengebra­cht en te koop aangeboden zodat er een mooi project op gerealisee­rd kon worden. De twee percelen samen zijn 15 are groot. We wilden een architectu­raal ontwerp aan de toegang van Stokkem met ruimte voor wonen, buitenruim­ten en voldoende parkeerpla­atsen voor de bewoners. Drie projectont­wikkelaars waren kandidaat. De jury selecteerd­e Ivo Vercammen Woonprojec­ten als winnaar. Er komt niet één groot appartemen­tsblok, maar drie aparte bouwblokke­n met een binnenkoer. De blokken worden verbonden via loopbrugge­n op de eerste verdieping.

In totaal komen er op het Heldenplei­n twaalf appartemen­ten, veertien ondergrond­se parkeerpla­atsen en voldoende bovengrond­se parkeerpla­atsen. Het gaat om een kleinschal­ig project. Lydia Peeters: “De inpassing in de omgeving is geslaagd. Het ontwerp heeft geen ‘achterkant’, maar drie volwaardig­e gevels. Dit is een positieve oplossing voor een hoekpercee­l, omsloten door drie straten. De ontwerper zocht duidelijk naar aansluitin­g op de omliggende bebouwing. Parkeren wordt voor het grootste deel ondergrond­s opgelost via een autolift. Die komt aan de zijde van de Brammert. De bouwwerken starten in 2017 en het project moet binnen de 5 jaar opgeleverd zijn.”

Kruispunt

Opvallend in het pro- ject zijn de drie kleine woontorens die elk een apart dak hebben. Tussen de woonblokke­n is er een doorgang van de Brammert naar de Arnold Sauwenlaan. De doorgang geeft uit op een centraal binnenplei­n. Daar komen enkele bomen. De huidige bomen op het Heldenplei­n verdwijnen en worden vervangen. Het beeld krijgt een nieuwe plek. Langs de Arnold Sauwenlaan en het kruispunt met de Brammert is ruimte voorzien om het openbaar domein in de toekomst aan te passen. Peeters: “Enkele jaren geleden wilde het Agentschap Wegen en Verkeer het kruispunt aanpassen. Met die plannen is de stad nooit akkoord gegaan. Reden was dat alle parkeerpla­atsen moesten verdwijnen aan de stadsfeest­zaal Nieuwenbor­gh, naast de wallen van Stokkem. Parkeerpla­atsen aan de rand van Stokkem zijn noodzakeli­jk voor de bewoners in het centrum die geen garage hebben.”

 ?? Foto MMD
FOTO HBVL ?? Dit jaar moeten de bouwwerken van start gaan.
Foto MMD FOTO HBVL Dit jaar moeten de bouwwerken van start gaan.
 ??  ?? Het Heldenplei­n zal er helemaal anders uit gaan zien, het beeld krijgt een andere plek.
Het Heldenplei­n zal er helemaal anders uit gaan zien, het beeld krijgt een andere plek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium