Het Belang van Limburg

Hergés jeugdzonde krijgt na 88 jaar kleur

‘Kuifje in het land van de Sovjets’ was enige nooit ingekleurd­e Kuifje

- Jan BEX

komt morgen

Voor het eerst ooit

Kuifje in het land van de Sovjets

in kleur uit. Het enige nooit ingekleurd­e Kuifjesalb­um. Het oer-Kuifje uit 19291930. Het Kuifje waarin Kuifje zijn kuif krijgt. Het Kuifje waarin de 21-jarige Hergé al doende zijn vak ontdekt en de codes van het Europese beeldverha­al bepaalt.

en passant

Véél volk voor de presentati­e van Kuifje in het land van de Sovjets maandag in Rail World, het vroegere station van Schaarbeek en nu een fonkelnieu­w Belgisch spoormuseu­m. Lezers lusten pap van Kuifje. Uitgevers mét rechten nog meer: het is hun sociale zekerheid. Of zoals Alexis Dragonetti, gedelegeer­d bestuurder van Ballon Media en partner van uitgever Casterman voor de Nederlands­talige markt, zegt: “230 miljoen exemplaren in 77 talen and still counting.”

Jeugdzonde?

Kuifje in het land van de Sovjets, dat is Hergés jeugdzonde. Iets wat hij liever niet heruitgege­ven zag, zo dacht men tot nu in het algemeen. Maar ook nu blijkt weer: nooit Kuifje zonder gedoe. RTBFjourna­list Hugues Dayez stelde afgelopen woensdag dat het inkleuren van de Sovjets ongeveer gelijkstaa­t met heiligsche­nnis: “Hergé heeft meer dan een halve eeuw de tijd gehad om dat album te laten inkleuren. Maar hij deed het niet.” “Hergé heeft gewoon de tijd niet gehad”, zegt Hergé-biograaf Philippe Goddin dan weer. “Hij evolueerde te snel. In 1932 was zijn stijl al heel anders. De jeugdbijla­ge in zijn krant Le XXème Siècle moest week na week nieuwe aflevering­en hebben. In 1942 vraagt zijn uitgever Casterman om alle zwartwit albums in te kleuren en terug te brengen tot een standaardl­engte van 62 pagina’s. In 1954 eindigt hij dat proces met De Sigaren van de Farao. Plannen zijn er nog om ook de Sovjets door zijn Studio te laten herwerken voor de standaardr­eeks. Zo laat Hergé nog uitschijne­n in het weekblad Kuifje in 1952. Het komt er alleen niet van. Wellicht omdat aan zijn debuut net té veel werk is om het in de gewone reeks onder te brengen. En ook omdat zijn focus dan ligt op sommige meesterwer­ken die dan nog moeten verschijne­n.”j “Pas in de jaren 60 komt hij in het reine ermee. In de zin van: ‘Zo ben ik begonnen, zo was ik toen, zo mag het ook verschijne­n.’ Alleen zit op dat moment de politiek heel anders in elkaar. Sovjets was in zijn tijd, eind jaren 20, een politiek pamflet in een katholiek-conservati­ef Belgisch dagblad tegen het communisme van Stalin. Dat lag in de jaren 60 moeilijk voor een uitgever. Hergé drong nochtans aan op een heruitgave. Dat dispuut met zijn uitgever Casterman heeft jaren geduurd. Zozeer zelfs dat Hergé dreigde om voor de heruitgave van de Sovjets een andere uitgever te zoeken.”

Kuifje wordt Kuifje

Een brief van 21 augustus 1969 van Hergé aan Casterman bewijst hoe blij hij uiteindeli­jk was met een weliswaar beperkte heruitgave ‘voor de vrienden’ van zijn ‘jeugdzonde’. In 1973 volgt een meer algemene uitgave in Les Archives, met als voornaamst­e doel piraatuitg­aven tegen te gaan. En er volgen nog heruitgave­n, de zogeheten aan het origineel getrouwe facsimile beging jarenj 80, tot zelfs een opname in de reguliere reeks naar aanleiding van 70 jaar Kuifje. Maar altijd oningekleu­rd.

Tot nu. Alexis Dragonetti: “Zwart-wit maakte van de Sovjets een uitgave voor de kenners, voor de liefhebber­s. Deze inkleuring, met restaurati­e, gebeurde minutieus en met respect. Het vergroot de leesbaarhe­id voor het grote publiek dat kleur gewoon is. Natuurlijk blijft dit verhaal een tijdsdocum­ent. Het staat ver van de rijpe Hergé uit de jaren vijftig en zestig. Vandaar ook dat men bewust niet gekozen heeft voor de klassieke heldere Kuifjeskle­uren, maar voor een subtielere, iets zwartere inkleuring. Dit is zijn inleiding op een geweldig oeuvre. En toch, ook in het begin documentee­rde Hergé zich al. De uniformen van de Russische geheime politie, de auto’s... ze kloppen. En dan heb je natuurlijk die geweldige scène in dit album waarbij een ontsnappen­d Kuifje in een Mercedes gas geeft waarbij een haarlok overeind komt te staan. Dán wordt Kuifje Kuifje. Hergé zou dat detail nooit meer veranderen.”

 ??  ?? Het album was een pamflet tegen het communisme van Stalin.
ILLUSTRATI­E: © HERGÉ / MOULINSART 2017
Het album was een pamflet tegen het communisme van Stalin. ILLUSTRATI­E: © HERGÉ / MOULINSART 2017
 ?? FOTO PHN ?? Kuifje kwam zelf – nu ja – zijn nieuwste uitgave tonen.
FOTO PHN Kuifje kwam zelf – nu ja – zijn nieuwste uitgave tonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium