Het Belang van Limburg

Klaar voor Mars?

Arts naar Antarctica gestuurd om te testen of de mens tegeng ruimtereis bestand is

- Annelies ROOSEOSE

Het is de enige plek op op aarde waar de omstandigh­eden n gelijkaard­ig zijn als die op Mars. s. Dus werd expeditiea­rts Floris van an den Berg (32) samen met elf testperson­en veertien maanden n lang naar Antarctica gestuurd. Zijn opdracht? Voor de Europese e Ruimtevaar­torganisat­ie ESA uitzoeken hoe mensen op extreme omstandigh­eden reageren en onderzoeke­n of ze heelhuids van een reis naar Mars zouden terugkeren. Sinds vrijdag is hij terug, met het antwoord. “Ja, de mens is klaar voor Mars. Maar er zijn vier cruciale voorwaarde­n.”

1. JA, toch als je in

topconditi­e bent

Slecht nieuws voor wie de ambitie itie koestert ooit een voet op Mars s te te zetten maar verslaafd is aan sigaretten of met overgewich­t kampt. “De kans is volstrekt uitgeslote­n dat iemand die rookt of te zwaar is ooit een ruimtereis naar Mars zal maken”, zegt Van den Berg. “Ik ben zelf ontelbare keren medisch gescreend tijdens mijn sollicitat­ie. Ze hebben foto’s van mijn longen genomen en scans van mijn darmen, nieren, lever en alvleeskli­er. Ze hebben mijn bloed getest en ik heb een inspanning­stest ondergaan om te kijken hoe mijn hart reageert als het onder grote druk staat. Een hele boterham, maar al die testen waren cruciaal. Een reis naar Mars duurt negen maanden. Wie onderweg een probleem krijgt, zoals een hartinfarc­t, is een vogel voor de kat.”

2. JA, toch als je onder

de grond wil wonen

We mogen hier in Europa dan wel gebukt gaan onder koud winterweer, die temperatur­en vallen in het niets vergeleken met wat Van den Berg in poolstatio­n Concordia moest doorstaan. Gemiddeld is het er -53 graden Celsius, met schommelin­gen van -30 in de zomer tot -80 in de winter. “Het absolute dieptepunt was een gevoelstem­peratuur van -110”, vertelt Van den Berg. “Wees maar zeker dat je daar behoorlijk gek van wordt. Maar ook op Mars gaat de temperatuu­r dus zo diep in de min. De verschille­n zijn er erg extreem, van kokend heet in de zon tot bijtende extreme kou in de schaduw. schaduw. Zulke Zulke verschille­n verschille­n worden worden enkel enkel draaglijk draagals woningen en gebouwen worden aangepast. Luchtdicht­e gebouwen onder de grond zijn het meest geschikt.”

3. JA, als je lang zonder

je lievelings­eten kan

Op culinair vlak heeft Mars weinig te bieden. Wie elke avond lekker wil eten, trekt dus beter elders naartoe. “De kosmische straling is sterk op Mars, wat het telen van groenten en fruit vrij lastig maakt. Voedsel zou in principe wel in een serre kunnen worden gekweekt, en de dunne atmosfeer en lagere zwaartekra­cht zou planten in principe iets makkelijke­r moeten doen groeien. Maar zeker is dat allemaal nog niet, en vleesprodu­ctie lijkt me onmogelijk. In Antarctica hebben we het met meegebrach­te voeding moeten doen. De eerste drie weken waren nog verse groenten en fruit beschikbaa­r, daarna zijn we moeten overschake­len op droge en ingevroren voeding en gedroogde vruchten. Ik heb dus al goed en veel gegeten ja, sinds ik terug thuis ben.”

4. JA, toch als je het

juiste karakter hebt

Hoe snijdend en extreem de kou op Antarctica ook was, de allergroot­ste uitdaging, zegt Van den Berg zonder aarzelen, speelde zich op sociaal vlak af. “Niet iedereen kon het aan om voor zo’n lange tijd zo dicht op elkaar te leven en zo ver van huis te zijn. Vooral de gedachte dat we niet zomaar het poolstatio­n konden verlaten, gaf veel mensen stress. In die mate zelfs dat onze groep al na een paar weken is uiteengeva­llen in een Team Positief en een Team Negatief. Zij die zich goed in hun vel voelden, zoals ik, bleven na het eten napraten en sportten elke dag. De mensen uit Team Negatief trokken zich meestal snel terug in hun kamer. Op sommige momenten zakte de temperatuu­r ook figuurlijk diep onder het vriespunt.”

Volgens Van den Berg toont de “scheiding” aan hoe belangrijk het bij een echte Marsmissie zal zijn om grondig het karakter van de deelnemers te screenen, ze op basis daarvan goed te selecteren. “Enkel wie flexibel en verdraagza­am is, positief is ingesteld, goed functionee­rt onder een voortduren­d aanwezige dreiging van gevaar, en zijn eigen gemak aan de kant kan schuiven in het belang van een groep, is ervoor geschikt.”

weten over het verblijf van Floris van den Berg op Antarctica? Herlees zijn blog op www.wanderlust­doc.com

 ?? FOTO'S HBVL ?? Floris van den Bergh testte op Antarctica de levensomst­andigheden om te kijken of wonen op Mars mogelijk is. “Van een gevoelstem­peratuur van -110 graden word je behoorlijk gek.”
FOTO'S HBVL Floris van den Bergh testte op Antarctica de levensomst­andigheden om te kijken of wonen op Mars mogelijk is. “Van een gevoelstem­peratuur van -110 graden word je behoorlijk gek.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium