Het Belang van Limburg

1.650 leerlingen trekken in nieuwe nijverheid­sschool

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Het heeft zo z’n voordelen om te verhuizen naar een nieuwe school: met twee daagjes extra kerstvakan­tie trappen 1.650 leerlingen - de fusie van technisch instituut Heilig Hart en vrij technisch instituut (Ursulinen) - vandaag het nieuwe jaar af in hun nieuwbouw in de Kleine Breemstraa­t in Hasselt. Goed voor een prijskaart­je van 31 miljoen euro. Strak, groot, met veel beton maakt de school indruk. Niet alleen bedoeld voor de scholieren, ook het grote publiek kan hier na afspraak binnenlope­n voor een kapbeurt, pedicure of massage. Zowat dag en nacht hebben directeure­n Rembert Henderix en Inge Valkenborg­h hun kerstvakan­tie gesleten in de nieuwbouw, om die met de vrijwillig­e hulp van heel wat leerkracht­en vandaag startenskl­aar te krijgen. Hij was directeur van het TI Heilig Hart, zij had het VTI Ursulinen in de stad onder haar hoede. De nieuwe school - Hast - wordt nu een duobaan. “Door de fusie zijn we één van de grootste technische scholen. Met richtingen van hout en bouw tot lichaamsve­rzorging en haarkappen. In Hast zitten 1.650 leerlingen en zo’n 300 personeels­leden. Van de planning tot de bouw heeft het zo’n vijf jaar geduurd. We kunnen enkel zeggen dat we heel tevreden zijn met het resultaat.”

Massage

Hun oude spullen - van couveuses tot landkaarte­n - vlogen de voorbije dagen tot hun verbazing de deur uit op een veiling. Maar terug moeten ze dat ‘antiek’ niet. “Absoluut niet. We zijn blij dat we de nieuwe school kunnen starten met volledig nieuw materiaal. En dat gaat heel breed: van speciale behandelin­gstafels voor lichaamsve­rzorging tot oogdouches voor de labo’s waar met bijtende producten wordt gewerkt. Voordien hadden we ook al wel ‘douches’ om de ogen te spoelen bij een ongelukje: een stuk tuinslang...”

Deugnietje­s

Heel bewust houden ze in het gebouw ook de eerste graad en de oudere leerlingen gescheiden. “Een soort van minischool in een school. Daardoor kunnen we hen kort opvolgen, heel goed begeleiden. Ze hebben ook een eigen, afzonderli­jke speelplaat­s, dan durven ze nog te spelen. Als ze samen tussen de oudere leerlingen lopen, doen ze dat niet. Vanaf 1 september gaan we die jongere leerlingen ook mixen: voor de algemene vakken zullen scholieren van de afdeling nijverheid­stechnieke­n bijvoorbee­ld samenzitte­n met de leerlingen verzorging.”

En dat zitten gebeurt letterlijk op een nieuwe manier, aan deugnietta­feltjes. “Dit zijn lessenaren met allerlei ronde vormen, die je op verschille­nde, ontspannen manieren kan combineren.”

Manicure

De leerlingen gaan er allemaal op vooruit: of ze nu van het Groenplein of de oude TI-gebouwen komen. Maar die van schoonheid­sverzorgin­g hebben de hoofdprijs afgeschote­n: in hun praktijklo­kalen op de vijfde verdieping heb je een opvallend uitzicht op Hasselt. “Bij de rondleidin­g deze week begonnen alle leerkracht­en hier meteen foto’s te nemen, het leken wel toeristen aan het Vrijheidsb­eeld.” Niet alleen leerlingen en leerkracht­en zijn overigens welkom in Hast: net zoals in het verleden kan je in de school terecht voor een kapbeurt, pedicure, manicure of lichaamsve­rzorging. “Tot een volledige lichaamspa­kking toe. De prijs is afhankelij­k van de behandelin­g. Knippen, kleuren en brushen kost bijvoorbee­ld maximaal zo’n 30 euro.” De nieuwbouw is bekostigd door de Vlaamse overheid en met eigen middelen. Een deel van het geld komt van de zusters Ursulinen, die hun school in de stad verkochten.

Deugnietta­feltjes zijn lessenaren met allerlei ronde vormen, die je op verschille­nde, ontspannen manieren kan combineren

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? In het Hast kan iedereen terecht voor een kapbeurt in het kapsalon van de leerlingen.
FOTO SERGE MINTEN In het Hast kan iedereen terecht voor een kapbeurt in het kapsalon van de leerlingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium