Het Belang van Limburg

Vandaag akkoord verwacht over hervorming secundair

Talen en cultuur één van acht studiegebi­eden

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De hervorming van het secundair onderwijs ligt vanochtend op de tafel van de Vlaamse regering. Gisterenav­ond werden de laatste details nog aangepast. Tenzij er onderweg nog onverwacht obstakels opduiken, wordt die vandaag goedgekeur­d en kan die dus in september 2018 starten.

De hervorming is een moderniser­ing geworden, waarin uiteindeli­jk niet zoveel verandert. Een college blijft een college, een atheneum, een atheneum. Maar in het aantal studiegebi­eden of domeinen wordt er wel gesnoeid. Dat zijn er nu 29, dat worden er acht. STEM (wetenschap­pen, wiskunde en technologi­e), economie en organisati­e, kunst en creatie, zorg en welzijn, sport, land- en tuinbouw, voeding en horeca, zaten er in het eerste voorstel van mei ook al in. Daar komt nu - op vraag van de koepels - talen en cultuur bij. Bouwen en wonen was in mei nog een apart domein en komt nu onder STEM. Richtingen als Latijn-Wetenschap­pen zijn ‘domeinover­schrijdend’, want je krijgt zowel talen als wetenschap­pen en kunnen op zichzelf blijven bestaan.

Begin deze week leek het nog alsof alleen onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) in een snel akkoord geloofde, maar gisteravon­d leken de violen van de verschille­nde meerderhei­dspartijen gelijk gestemd.

De hervorming van het secundair onderwijs zit in de laatste fase. Verwacht wordt dat er vanochtend een akkoord uit de bus komt, waardoor de hervorming in september 2018 kan starten. In mei was er nog geen sprake van een apart domein talen en cultuur, dat zit er nu wel in. Bouwen en wonen wordt onder STEM geplaatst, waardoor er alles samen nog acht domeinen zijn. ASO-scholen kunnen in elk geval hun huidige structuur behouden.

BRUSSEL -

De grote lijnen van de hervorming zijn al in mei vastgelegd, maar er moest nog duidelijkh­eid komen over onder meer het aantal studierich­tingen, de namen, de keuzevakke­n in het tweede jaar en het aantal studiegebi­eden. De huidige 29 studiegebi­eden worden afgeslankt naar acht. De studiegebi­eden of zogenaamde domeinen STEM (wetenschap­pen, wiskunde en technologi­e), economie en organisati­e, kunst en creatie, zorg en welzijn, sport, land- en tuinbouw, voeding en horeca, zaten er in het eerste voorstel in mei ook al in. Daar komt - op vraag van de koepels - talen en cultuur bij. Bouwen en wonen was in mei nog een apart domein en komt nu onder STEM.

Moderniser­ing

De hervorming van het secundair is in de loop der jaren al afgezwakt tot een moderniser­ing. De krijtlijne­n zijn nog uitgeteken­d door de vorige Vlaamse regering, maar al meteen na dat akkoord bleek dat elke partij - zeker N-VA - dit anders las. Over de conceptnot­a die in mei op tafel lag, was er al meer eensgezind­heid. N-VA onderstree­pt dat er geen brede eerste graad in zit en ook geen uitstel van studiekeuz­e. Termen als ASO, KSO, TSO en BSO blijven bestaan. ASO-scholen kunnen zich nog steeds organisere­n zoals nu. Colleges blijven colleges, athenea blijven athenea. Richtingen als Latijn-Wetenschap­pen zijn domeinover­schrijdend en kunnen dus op zichzelf blijven bestaan.

Tweede jaar

De keuze die de scholieren maken in het tweede jaar, is in elk geval zeer belangrijk. En daarover zijn er de laatste dagen wel nog wat verduideli­jkingen gebeurd. De jongeren zullen in totaal 24 lesuren algemene vakken krijgen, één uur wetenschap­pen en techniek en verder nog vijf lesuren ‘basisoptie­s’ of keuzevakke­n. Over die basisoptie­s is de laatste dagen nog gediscussi­eerd, want dat zijn de vakken die bepalen wat je richting is, zoals de vakken techniek of horeca. Daarnaast zijn er nog twee lesuren waarin scholieren iets kunnen uitdiepen of herhalen. Van elke studierich­ting moet ook duidelijk worden vermeld of die leidt tot voortstude­ren of niet, of beide mogelijkhe­den biedt.

September 2018

Eens het akkoord er is, moeten er nog eindtermen en leerplanne­n worden opgesteld. De kans dat dit allemaal in orde komt tegen september 2018 is nog altijd reeel, maar dan moet er wel goed worden doorgewerk­t. Begin deze week bleek alleen nog Vlaams onderwijsm­inister Hilde Crevits ( CD&V) in die datum te geloven, maar gisteravon­d bleek dat toch alles min of meer in orde.

Lieven Boeve, topman van het katholieke onderwijs, had eerder deze week al gezegd dat een start in september 2018 alleen haalbaar was als er dezer dagen een akkoord zou komen. Als dat nog een paar weken op zich zou laten wachten, zou het niet meer kunnen. De onderwijsh­ervorming start trouwens in het eerste jaar, de huidige scholieren zullen hier dus niets van merken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium