Het Belang van Limburg

Ex-toeleveran­cier Ford maakt elektrisch­e bestelwage­ns

SML gaat elektrisch­e bestelwage­ns assemblere­n

- Guido CLOOSTERMA­NS De stichters van Addax Motors zijn ambitieus en vatten de koe bij de horens. Een plezier om mee te werken Stefan MAUSSEN (Rhenus SML)

GENK - Voor het eerst sinds de sluiting van Ford worden er binnenkort weer voertuigen geassemble­erd in Genk. De voormalige toeleveran­cier Rhenus SML bouwt in opdracht van het West-Vlaamse Addax kleine elektrisch­e bestelwage­ns. Die worden vooral gebruikt voor transport van goederen in stadscentr­a.

Binnenkort worden er in het Genkse opnieuw voertuigen gemaakt. Rhenus SML, een van de vroegere toeleveran­ciers van Ford Genk, gaat in opdracht van de West-Vlaamse start-up Addax Motors elektrisch­e bestelwage­ntjes assemblere­n. Het project wordt vandaag op het autosalon van Brussel aan het grote publiek voorgestel­d. “We willen er het eerste jaar ruim 150 produceren”, zegt Daniel Kedzierski, een van de initiatief­nemers. Het begon drie jaar geleden in Kuurne met de verhuur van kleine elektrisch­e bestelwage­ns. “Daar waren echter veel problemen mee”, zegt Daniel Kedzierski. “Onder meer met het elektrisch­e systeem en de batterijen. Ook de kwaliteit was niet altijd optimaal, vaak ging het over veredelde golfkarret­jes die niet bestand waren tegen intensief gebruik.” Volgens Jérôme Lefebvre zorgde ook de dienst na verkoop voor problemen. “De producente­n van die kleine bestelvoer­tuigen waren immers in het buitenland gevestigd en beschikten niet over een Belgisch servicenet. Als een bestelwage­n dan stilstond, was dat vaak voor verschille­nde dagen.” De initiatief­nemers van Addax Motors beslisten dan maar om op basis van hun ervaringen zelf een elektrisch­e bestelwage­n te ontwikkele­n. “De voorbije jaren is er natuurlijk veel veranderd”, aldus Kedzierski. “Vandaag gebruiken we moderne lithiumion­batterijen tegenover de loodbatter­ijen van vroeger. Bovendien is het rijbereik toegenomen en daalt de prijs van de accupakket­en.” Voor het design werd een beroep gedaan op een Italiaanse ontwerper.

Stadsvervo­er

Het resultaat is geen veredeld golfkarret­je maar een compacte elektrisch­e bestelwage­n die amper 600 kilogram weegt en vrachten kan vervoeren tot 1.000 kilogram en met een omvang van zes kubieke meter. De wagentjes geraken naargelang het formaat van de batterij 80 tot 110 kilometer ver. “Ze zijn daardoor bij uitstek geschikt voor het gebruik op pret- en vakantiepa­rken, voor stads- en gemeentebe­sturen en voor stedelijk transport”, zegt Lefebvre. “Tegenwoord­ig worden vrachtwage­ns immers steeds vaker aan de rand van de stad gelost en overgelade­n op kleine elektrisch­e bestelwage­ns die wendbaar zijn, geen lawaai maken en geen schadelijk­e stoffen uitstoten.” Kedzierski geeft toe dat de Addax-bestelwage­ns nog altijd duurder zijn dan een convention­eel product. “Ons voertuig kost tussen 25.000 en 30.000 euro, tegenover 18.000 tot 20.000 euro voor een convention­ele bestelwage­n. De gebruiksko­sten zoals onderhoud en energie zijn echter veel lager. In een leaseformu­le, waarbij de investerin­gskost over een langere periode gespreid kan worden, is het dus voordelige­r. Een permanente connectie via 3G maakt ook service gemakkelij­ker.”

Genk

Addax Motors is niet alleen een volledig Belgische ontwikkeli­ng, ook de assemblage is Belgisch. Via Agoria, de federatie van technologi­ebedrijven, kwam Addax Motors in contact met het Genkse SML. SML, dat sinds kort een onderdeel is van de logistieke wereldspel­er Rhenus, was jarenlang een belangrijk­e toeleveran­cier van Ford Genk. Voor Ford Genk assembleer­de SML aandrijfli­jnen en ophangings­componente­n die via de zogenoemde conveyor aan de productiel­ijn werden geleverd. Na de sluiting van Ford Genk kreeg SML van de toenmalige aandeelhou­der de kans om te werken aan een nieuwe toekomst. Een engagement dat de huidige aandeelhou­der handhaaft. Momenteel werken er zo’n veertig mensen aan prestigieu­ze projecten voor Audi en Rolls-Royce. “De opdracht van Addax Motors is ook voor ons een opsteker”, zegt Stefan Maussen van Rhenus SML, dat in februari met de serieprodu­ctie hoopt te beginnen. “We gaan uit van 150 exemplaren het eerste jaar. De stichters van Addax Motors zijn ambitieus en vatten de koe bij de horens. Een plezier om mee te werken.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Elektrisch­e bestelwage­ns zijn vooral geschikt voor transport in de stad.
FOTO HBVL Elektrisch­e bestelwage­ns zijn vooral geschikt voor transport in de stad.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium