Het Belang van Limburg

152.770 euro voor slachtoffe­r Bocholtse pedopriest­er

Pedopriest­er Bart A. (50) uit Bocholt moet slachtoffe­r 152.770 euro schadeverg­oeding betalen

- Gunter WILLEKENS/Shauni DEFERM

BOCHOLT/TONGEREN - Voormalig pastoor Bart A. (50) moet 152.770 euro betalen aan een vrouw uit Bocholt die hij misbruikte toen ze acht jaar was. Dat heeft de rechtbank in Tongeren gisteren beslist. Het kindermisb­ruik begon in 1993 en duurde tot 2007. De nu volwassen vrouw is psychisch zwaar beschadigd. “Mijn cliënte lijdt nog enorm door de feiten, ze heeft relaties en studies moeten opgeven. Meer dan eens heeft ze zich van het leven willen beroven. Eigenlijk wil ze de hele zaak vergeten”, zegt haar advocaat. Twee jaar geleden was Bart A. al eens veroordeel­d tot een schadeverg­oeding van 37.650 euro, omdat hij zich ook aan een jongen met een mentale beperking had vergrepen. Intussen is hij voorwaarde­lijk vrij.

Bart A. - intussen priester af - werd in november 2009 opgepakt nadat hij bisschop Patrick Hoogmarten­s had laten weten dat er mogelijk klachten tegen hem zouden zijn in een zedenzaak. Die klachten waren er effectief. Ze kwamen van een vrouw uit Bocholt die niet wilde dat de pastoor zou voorgaan in de begrafenis­mis van haar overleden vader. En daar had ze gegronde redenen voor: de vrouw was vanaf haar achtste door Bart A. misbruikt.

Mentale beperking

Heel Bocholt reageerde geschokt op het schandaal. Bart A. stond in de gemeente bekend als een grote kindervrie­nd. Het slachtoffe­r woonde in de Hoogstraat, net als A. en veel andere gezinnen met kinderen. Dat die vaak het gezelschap van de pastoor opzochten was niet zo vreemd: Bart A. was de bezieler van de jongerenke­rk, de proost van de lokale jeugdbeweg­ingen en hij leidde de misdienaar­s. Bijna dagelijks kwamen er kinderen en jongeren bij de pastoor over de vloer.

Voor twee van deze kinderen - naast het achtjarige meisje ook een jongen van zes - draaiden deze ontmoeting­en uit op een nachtmerri­e die hen hun hele leven zou achtervolg­en. Bart A. haalde hen in zijn woning over om spelletjes strippoker te spelen en samen met hem naar pornofilms te kijken. Op latere leeftijd moest het meisje hem oraal bevredigen.

Wat de feiten zo mogelijk nog dramatisch­er maakt is dat de jongen van bij de geboorte leed aan een lichte mentale beperking.

Begrafenis­mis

Het misbruik duurde tot beide slachtoffe­rs volwassen waren. Toen de vrouw te horen kreeg dat de priester die van haar kindertijd en jeugd een hel had gemaakt, haar overleden vader ten grave zou dragen, was dat de druppel. De vrouw, die door het misbruik psychisch zwaar beschadigd is, diende klacht in.

Johan SMETS Advocaat van slachtoffe­r Bij zijn arrestatie in 2009 ging Bart A. snel door de knieën. Hij biechtte op dat hij zich tussen 1993 en 2007 aan de jongen en het meisje vergrepen had. In afwachting van zijn proces werd de pastoor in de Hasseltse gevangenis opgesloten. Daar zou hij door andere gedetineer­den in elkaar getimmerd zijn, waarop de Tongerse onderzoeks­rechter op 14 februari 2010 besloot om hem vrij te laten. Wel moest A. zich, nog steeds in afwachting van de rechtszaak, in een psychiatri­sche instelling laten opnemen, waar hij enkele maanden verbleef. Daarna vond hij onderdak in de abdij van Averbode.

In 2011 werd Bart A. wegens het kindermisb­ruik veroordeel­d tot acht jaar cel. Zijn mannelijke slachtoffe­r kreeg in 2014 een schadeverg­oeding van 37.650 euro toegekend. Gisteren kende de correction­ele rechtbank in Tongeren de vrouw een schadeverg­oeding van 152.770 euro toe. “Ik heb mijn cliënte nog niet gesproken, maar ik ben zelf van mening dat we met dit vonnis tevreden kunnen zijn”, reageerde haar advocaat Johan Smets gisteren. “In deze schadeverg­oeding zitten de medische kosten en een morele schadeverg­oeding vervat, maar ook het loonverlie­s dat mijn cliënte in de toekomst zal lijden door deze zaak. Zij heeft het nog steeds enorm moeilijk door de feiten. Ze kent zeer moeilijke periodes waardoor ze relaties en studies heeft moeten opgeven. Meer dan eens heeft ze zich van het leven willen beroven. Eigenlijk wil ze maar één ding: de hele zaak gewoonweg vergeten.”

Het slachtoffe­r heeft het nog steeds enorm moeilijk door de feiten. Ze kent zeer moeilijke periodes waardoor ze relaties en studies heeft moeten opgeven

Voorwaarde­lijk vrij

Bart A. werd in 2014 door paus Franciscus uit zijn priesteram­bt gezet, samen met onder meer de pedofiele eskimopate­r Erik Dejaeger (66). Intussen is A. voorwaarde­lijk vrijgelate­n. “We weten niet waar hij zich nu bevindt. We weten alleen dat hij een woning heeft gevonden die voldoet aan de door Justitie opgelegde voorwaarde­n”, klinkt het bij het Bisdom Hasselt. “De Kerk komt dan ook niet tussen in de betaling van zijn schadeverg­oeding. Hij moet zelf de verantwoor­delijkheid voor zijn daden dragen.” Ook zijn eigen familie heeft de relaties met Bart A. verbroken. Alleen met zijn moeder heeft hij naar verluidt nog contact.

vragen rond zelfdoding kan je terecht op de zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium