Het Belang van Limburg

Sociale vrede

-

Werkgevers­organisati­es en vakbonden zijn er in de nacht van woensdag op donderdag na een marathonve­rgadering dan toch in geslaagd om een loonakkoor­d te sluiten voor dit en volgend jaar. Op zich is dit een belangrijk gegeven. Het houdt in principe in dat er althans op bedrijfsni­veau sociale vrede zal zijn. Sociale vrede – te verstaan als geen stakingen – is voor onze economie zo mogelijk nog belangrijk­er dan de loonvoorwa­arden. Dit betekent daarom nog niet dat we helemaal geen stakingen meer krijgen. Mocht de regering-Michel bij komende begrotings­bespreking­en maatregele­n nemen die de vakbonden niet zinnen, dan zijn stakingen tegen het regeringsb­eleid niet uit te sluiten.

Het loonakkoor­d houdt in dat de lonen dit en volgend jaar maximaal met 1,1 procent mogen stijgen of zo’n 0,55 procent per jaar. Dat komt omdat de regering een nieuwe loonnormwe­t heeft beslist die bepaalt dat bij loonakkoor­den de sociale partners ook rekening moeten houden met de historisch­e loonkosten­handicap. Die moet worden weggewerkt om de concurrent­iekracht van onze bedrijven op het niveau van dat van de buurlanden te krijgen. Dat is vooral belangrijk voor de tewerkstel­ling. Wie te duur is, prijst zichzelf immers uit de markt. Een loonstijgi­ng van 1,1 procent is niet veel. Daarboveno­p komen wel nog de zogenaamde tweejaarli­jkse baremieke verhoginge­n – de stijging van de lonen gekoppeld aan de anciënnite­it – plus de automatisc­he indexering van de lonen. Samen is dat goed voor een loonstijgi­ng van zo’n 4 procent over twee jaar. Daarmee blijft – althans volgens de sociale partners – de stijging van de lonen in België onder die in de buurlanden en wordt meteen een stukje van de historisch­e loonkosten­handicap weggewerkt. Dat is de theorie. Het is afwachten wat de praktijk brengt. De automatisc­he indexering van de lonen is immers het kritieke punt. Neemt de inflatie toe, dan worden de lonen sneller geïndexeer­d en dan zou het toch nog kunnen dat de lonen hier sneller stijgen dan in de buurlanden. Daarmee weet de regering-Michel wat te doen. Heel het regeringsb­eleid is erop gericht om onze economie te versterken om zo te komen tot meer werkgelege­nheid, iets wat dan weer goed is om de overheidsf­inanciën te saneren. Daar is ze al voor een goed stuk in geslaagd, ze had er zelfs een door de vakbonden uitgespuwd­e indexspron­g voor over. Maar een tweede indexspron­g zit er niet in, dat zou politieke zelfmoord zijn. En dus moet de regering de inflatie mee onder controle houden. Dat betekent geen nieuwe btw- en accijnsver­hogingen bij de komende begrotings­bespreking­en.

Wil de regering de lonen onder controle houden, dan moet ze er mee voor zorgen dat de inflatie niet toeneemt. Dat betekent geen nieuwe btwen accijnsver­hogingen bij de komende begrotings­bespreking­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium