Het Belang van Limburg

Veertigdui­zend zandzakjes voor storm aan kust

-

NIEUWPOORT - Vanmiddag rond 14 uur brengen stormwind en springtij het water aan onze kust tot op alarmerend­e hoogte. Golven tot drie meter hoog zijn mogelijk. Aan de kust is een enorme beveiligin­gsoperatie opgezet. “We zijn er klaar voor. Maar alsjeblief­t, kom niet kijken. Ramptoeris­ten, blijf weg”, luidt het.

De cijfers zijn om van te duizelen: tientallen straten en parken afgesloten, honderden mensen in het getouw, muren van tienduizen­den zandzakjes om water tegen te houden. De stormachti­ge noordweste­nwind die in combinatie met het springtij op onze kust zal inbeuken, heeft een gigantisch­e operatie op het getouw gebracht.

Afbrekende pier

Het water zal sowieso tot alarmnivea­us stijgen. Verwacht wordt dat in Oostende het water op 6,20 meter zal staan. “Waarschijn­lijk even hoog als tijdens de sinterklaa­sstorm van een paar jaar geleden”, zegt Steve Timmermans van de Vlaamse afdeling Kust. “Of hoger, en dan zal het het hoogste niveau zijn van de afgelopen 60 jaar.” Structurel­e overstromi­ngen worden echter niet verwacht. “Maar de hoge golven kunnen wel hier en daar wel wateroverl­ast veroorzake­n.” Verwacht wordt dat aan de kust ook staketsels zullen overstrome­n. De pier in Blankenber­ge zal mogelijk gedeelteli­jk afbreken door de golven. “Dat kan spectacula­ire beelden opleveren. Maar alsjeblief­t: kom niet kijken. Ga niet op de dijk wandelen. En speel geen ramptoeris­t: als je niet aan de kust woont, kom dan niet af”, waarschuwt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé, die een crisiscel heeft opgericht. De zware windstoten zullen zich overigens in heel het land laten voelen. In combinatie met de sneeuwbuie­n die worden voorspeld, kan het erg gevaarlijk worden op de weg tijdens de ochtendspi­ts en daarna.

 ?? Foto BELGA ?? Alleen al in Nieuwpoort liggen 22.000 zandzakjes klaar.
Foto BELGA Alleen al in Nieuwpoort liggen 22.000 zandzakjes klaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium