Het Belang van Limburg

Huisbezoek van kinesist wordt duurder

Beroepsorg­anisatie blaast prijsafspr­aken op

- Liliana CASAGRANDE

Het ziet er naar uit dat kinesither­apie aan huis duurder wordt. De kinesisten pikken het niet langer dat ze maar 39 cent krijgen voor hun verplaatsi­ngen en gaan hun vervoersko­sten doorrekene­n aan de patiënten. De prijsafspr­aken voor een therapiese­ssie hebben ze ook al opgeblazen, waardoor ze mogen vragen wat ze willen. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) zei gisteren in de Kamer dat ze wel wil tussenkome­n in de vervoersko­sten naar zwaar zorgbehoev­enden. Maar tijdens de onderhande­lingen van gisteren werd geen akkoord bereikt. “Sinds 1 januari 2017 mag een kinesist vragen wat hij wil”, zegt Peter Bruynooghe, voorzitter van beroepsorg­anisatie Axxon. “Tussen Riziv, ziekenfond­sen en kinesisten zijn er namelijk geen afspraken meer. Eigenlijk is er al geen conventie meer sinds januari 2016.” Maar deze keer maakt Axxon een vuist. Ze hebben aan hun leden gevraagd om vanaf dit jaar 25 euro aan te rekenen per sessie in plaats van 22,26 euro en 27 euro voor een bezoek aan huis in plaats van 22,65 euro. Het verschil past de patiënt zelf bij. Maar hoeveel dat precies is, hangt af van wat u als patiënt terugkrijg­t. “Oh, daar zijn wel 111 verschille­nde tarieven voor al naargelang de aandoening”, zegt Bruynooghe. Vooral de verplaatsi­ngsvergoed­ing van 39 cent zit de kinesisten hoog. “Dokters krijgen 12 euro. Als we nog maar 2 euro in de parkeermet­er steken zijn we al meer kwijt. Als patiënten aan huis worden opgehaald door taxidienst­en dan mag het vervoer wel vijf keer zoveel als de therapie kosten. Hoe zouden gespeciali­seerde taxidienst­en anders zo’n imperium kunnen uitbouwen?”

De rekening voor wie een kinesist aan huis laat komen, kan dus al oplopen. Al hangt alles af van de individuel­e kinesist. “Voor wie MS, ALS of Parkinson heeft, kan dit oplopen tot 90 euro extra per maand. Dat is veel. Kinesisten zijn menselijk, ze zullen dus wel rekening houden met de individuel­e financiële situatie van hun patiënten.”

Besparinge­n

Ander discussiep­unt zijn de besparinge­n in de gezondheid­szorg die eind vorig jaar zijn aangekondi­gd. De Block moet 902 miljoen euro besparen. De kinesisten mogen – net als dokters, specialist­en en thuisverpl­eegkundige­n - de index maar voor een derde doorre- kenen. “Bij ons gaat het om vijf miljoen euro”, zegt Bruynooghe.

Gisteren is er overleg geweest met Riziv, de medewerker­s van minister Maggie De Block (Open Vld) en ziekenfond­sen, maar er is geen akkoord bereikt. Maggie De Block wilde gisteren in het parlement nog niet veel kwijt, behalve dat ze wel tegemoet wil komen in de verplaatsi­ngskosten van de kinesisten naar zwaar zorgbehoev­enden. Maandag komt de regering met een eigen voorstel, dat de kinesisten dan kunnen goedof afkeuren. “De kinesisten hebben wel een punt”, vindt Luc Van Gorp, voorzitter van

CM. “Maar het probleem is dat er geen budget is.”

De kinesisten hebben een punt. Maar het probleem is dat er geen budget is Luc VAN GORP

voorzitter CM

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium