Het Belang van Limburg

Verkoop van bromfiets keldert

Elektrisch­e fiets steekt klassieke bromfiets voorbij

-

De verkoop van bromfietse­n keldert “en zal blijven kelderen”, zeggen verkopers. Het afgelopen jaar is volgens cijfers van sectorfede­ratie Febiac de verkoop alvast met 15 procent gedaald. “Jongeren zijn allergisch voor het onlangs ingevoerde rijexamen. De rest heeft ingezien dat een elektrisch­e fiets eigenlijk handiger is.” Vooral de verkoop van de bromfiets klasse B – die tot 45 km per uur mag – krijgt zware klappen, volgens cijfers van Febiac. “De verkoop daalde het voorbije jaar met 15 procent”, aldus Stijn Vancuyck, Febiac-adviseur gemotorise­erde tweewieler­s. Ook de klasse A – tot 25 km per uur – duikt omlaag, weliswaar maar met 4 procent.

E-bike

De reden? “De enorme popularite­it van de elektrisch­e fiets”, aldus Vancuyck. Fietswinke­ls schatten dat de verkoop van elektrisch­e fietsen het voorbije jaar opnieuw met zo’n 50 procent is gestegen. Ook Tom Vermeulen van het Sint-Niklase Tweewieler­s Vermeulen merkt de grotere interesse. “Met een gewone elektrisch­e fiets – die tot 25 km per uur wordt aangedreve­n – ben je vaak even snel op je bestemming als met een klasse B-brommer, zeker in een stedelijke omgeving. Je hoeft op zo’n fiets geen helm te dragen en je bespaart jezelf een hoop papierwerk: geen verzekerin­g nodig, geen gedoe rond het aanvragen van een nummerplaa­t voor je bromfiets. En wat we ook geregeld horen: met een klasse B-brommer mag je op veel plaatsen niet komen. Delen van een stadscentr­um, jaagpaden langs kanalen: die zijn vandaag verboden voor zo’n klasse B, wat betekent dat je moet rondrijden. Opnieuw tijdverlie­s.”

En ook het groenere, hippere imago doet mensen kiezen voor een elektrisch­e fiets in plaats van een brommer. “Ik zie de verkoopcij­fers van bromfietse­n niet snel weer stijgen”, zegt Vermeulen. Zelfs de jeugd wil de brommer niet meer op. “Terwijl de bromfiets klasse B vroeger een absolute topper was bij de jeugd”, aldus Vermeulen. “Zonder zo’n brommer was je niet jong geweest. Maar vandaag stellen onze verkopers keer op keer vast dat jongeren afhaken door het theoretisc­h rijexamen, in combinatie met verplichte praktijkur­en. De kostprijs van dat rijbewijs speelt mee, maar ook de schrik voor de toch veeleer gemakkelij­ke theoretisc­he test.”

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ?? Fietswinke­ls schatten dat de verkoop van elektrisch­e fietsen het voorbije jaar opnieuw met zo’n 50 procent is gestegen.
FOTO IMAGEGLOBE Fietswinke­ls schatten dat de verkoop van elektrisch­e fietsen het voorbije jaar opnieuw met zo’n 50 procent is gestegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium