Het Belang van Limburg

“Wel geld voor Post.nl, niet voor Belgische jobs”

Bpost verhuist tweehonder­d jobs informatic­a-afdeling naar India

-

Staatsbedr­ijf bpost zegt de contracten op met een tweehonder­dtal zelfstandi­ge informatic­i en verkast hun jobs naar India. “Schandalig”, klinkt het bij de vakbonden. “Om Post.nl te kopen hadden ze wel geld. Konden ze die jobs nu echt niet in eigen bedrijf houden?”, schrijft het ACV aan zijn personeel. “Dit is echt de schaamte voorbij.” Bpost heeft contracten onderteken­d met de Indische informatic­abedrijven Infosys en Tata Consultanc­y. Dat blijkt uit een personeels­mededeling van informatic­adirecteur Nico Cools. Woordvoers­ter Barbara Van Speybroeck bevestigt gisteravon­d de operatie. De vakbonden bij bpost zijn zeer verbolgen. “Een overheidsb­edrijf dat zich een bod van 2,55 miljard euro op Post.nl kan veroorlove­n, maar tegelijk het grootste deel van zijn ICTdeparte­ment uitbesteed­t naar een lagelonenl­and, dat is voor ons de schaamte voorbij”, schrijft de bond in een personeels­mededeling.

“We hebben dit niet tegen kunnen houden”, zegt woordvoerd­er Jean-Pierre Nyns van ACOD. “We wilden die jobs liever in het eigen bedrijf houden, of toch in eigen land. Maar men zei ons dat dit onmogelijk was.” Volgens Nyns heeft hij wel nog voorwaarde­n kunnen bedingen op gebied van loon- en arbeidsvoo­rwaarden.

Op de ICT-afdeling van bpost in het Muntcentru­m in Brussel werken in totaal vierhonder­d mensen. Alleen de circa tweehonder­d zelfstandi­gen zijn getroffen door de operatie. Zij zijn er nu aan de slag via een Belgisch bedrijf dat AGS heet, en dat telkens geschikte informatic­i voor specifieke jobs zoekt bij Belgische informatic­abedrijven of bij zelfstandi­ge informatic­i. Hun contracten zijn of worden stopgezet. Maandag al begint de overschake­ling naar de Indische bedrijven.

Bpost heeft ook zo’n tweehonder­d informatic­i in loondienst in het Muntcentru­m. Die blijven aan de slag, maar krijgen andere taken toegewezen. Dit gebeurt voor het ACV op een totaal respectloz­e manier: zo moeten zij de Indiërs opleiden en opvolgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium