Het Belang van Limburg

Tot vijf uur wachten op spoed

Meer breuken en ouderen met longproble­men

- Hanne DE BELIE

Door de winterprik van de afgelopen dagen is het extra druk op de spoeddiens­ten in ons land. In het UZ Leuven moeten sommige patiënten tot negen uur wachten of worden ze (te) snel naar huis gestuurd. Op de spoed in het Jessa in Hasselt en het ZOL in Genk lopen de wachttijde­n op tot vier of vijf uur. “Er zijn meer breuken en er komen meer oudere mensen met ademhaling­sproblemen binnen”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerd­er van het ZOL.

HASSELT/GENK -

Op de spoeddiens­t van UZ Gasthuisbe­rg in Leuven zijn er door extreme drukte wachttijde­n tot negen uur. Het is er zelfs zo druk dat mensen te snel naar huis gestuurd worden en de veiligheid in het gedrang komt.

Ook op de Limburgse spoeddiens­ten is het door de winterprik drukker dan normaal. “Het is druk bij ons, maar niet zo drastisch als in Leuven”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerd­er van het Genkse Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). “Het is momenteel tot maximum vier of vijf uur wachten. Dat is een uur tot anderhalf uur langer dan normaal. Er zijn meerdere oorzaken. Zo komen er door het gladde weer meer patiënten met breuken binnen. Maar er zijn ook meer oudere mensen die last hebben van ademhaling­sproblemen of longontste­king. Die moeten allemaal onderzocht worden en dat neemt tijd in beslag. Omdat er niet altijd bedden vrij zijn, moeten zij iets langer wachten. Op dit moment is het puzzelen, want het ziekenhuis ligt goed vol. Voor mensen met fracturen is de wachttijd meestal iets korter: zij worden in het gips gelegd en de meesten kunnen na twee tot drie uur terug naar huis.”

“Wachttijd verdubbeld”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt zijn de wachttijde­n op spoed dubbel zo lang als normaal. “Er is een wachttijd tot vier uur, terwijl je anders in twee uur geholpen bent”, zegt woordvoerd­er Christa Meekers. “Dat is niet abnormaal, we zien dat altijd als er een winterprik is. Mensen zijn dan vaker ziek, door griep of problemen met de longen en de ademhaling.” Ook op andere Limburgse spoeddiens­ten is het soms wachten om geholpen te worden. “Toch hebben we ondanks de stijging van het aantal grieppatië­nten nog geen extra personeel moeten oproepen”, klinkt het in het AZ Vesalius in Tongeren. “Het is druk op onze spoedafdel­ing, maar niet drukker dan anders in de winter”, zegt Ann Pauwels van het Mariazieke­nhuis in Overpelt. “Dinsdag kregen we wel opvallend meer patiënten binnen, de rest van de week was normaal voor deze tijd. Vooral de luchtwegen zijn in de winter gevoeliger. Wat we wel zien is dat meer patiënten dan gewoonlijk na hun consultati­e op spoed worden opgenomen. Het ziekenhuis ligt zo goed als vol.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Door het gladde weer komen er meer mensen met breuken naar spoed”, klinkt het in het ZOL.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Door het gladde weer komen er meer mensen met breuken naar spoed”, klinkt het in het ZOL.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium