Het Belang van Limburg

Tegen de zomer krijgt u wellicht meer loon

- Yves LAMBRIX

De lonen in de privésecto­r mogen de komende twee jaar met maximum 1,1 procent stijgen, en dat bovenop de inflatie van 2,9 procent en de loonsverho­gingen om de levensduur­te bij te benen. Dat zijn de sociale partners overeengek­omen in het ontwerp van Interprofe­ssioneel Akkoord (IPA) 2017-2018. Het is al acht jaar geleden dat ze erin slaagden om zo’n akkoord te sluiten. De federale regering moet de teksten nog goedkeuren, net als de achterban van vakbonden en werkgevers. Daarna moet dit akkoord op sectornive­au worden vertaald en ingevuld. Deze omvangrijk­e procedure maakt dat uw loon wellicht pas vanaf de zomer (in schijfjes) kan beginnen stijgen.

Wat is IPA?

Het IPA 2017-2018 is een kaderakkoo­rd dat vakbonden en werkgevers uit de private sector voor de komende twee jaar hebben afgesloten. Dat deden ze in de zogenaamde Groep van Tien. Het ontwerpakk­oord moet de volgende maanden worden vertaald in collectiev­e arbeidsove­reenkomste­n (cao’s) in de verschille­nde sectoren en bedrijven.

Het nieuwste IPA is zonder meer uniek. Het was al van 2009-2010 geleden dat alle partijen zo’n akkoord finaal goedkeurde­n. Omdat dat daarna niet meer lukte, legde de regering zelf een strikt kader op voor loonevolut­ie. Dat werd vooral gekenmerkt door loonblokke­ringen, twee indexspron­gen en toenemende steunmaatr­egelen voor bedrijven. Uitgezonde­rd 2012 en 2016 - toen de nettolonen met 0,3 procent mochten stijgen - bleef het loon in de privésecto­r de laatste jaren stabiel.

Wat betekent dit akkoord

voor uw loon?

De komende twee jaar krijgt u tot 4 procent extra loon: bovenop de inflatie van 2,9 procent en de baremieke verhoginge­n om de levensduur­te bij te benen, mogen de lonen gemiddeld met 1,1 procent stijgen. In tegenstell­ing tot het vorige akkoord wordt er nu voor gekozen om die opslag cash te geven, dus niet met maaltijdch­eques of ecocheques.

Omdat deze loonstijgi­ng 1 procent lager ligt dan in onze buurlanden, wordt onze concurrent­iepositie bovendien nog versterkt. Met dit akkoord lijkt dus iedereen een beetje winnaar.

Wat betekent dit voor uw

pensioen of uitkering?

De sociale partners hebben ook de door de regering voorziene welvaartse­nveloppe van 506,8 miljoen euro ingevuld. Voor de verhoging van de (vooral laagste) pensioenen met gemiddeld 1,7 procent wordt 282 miljoen euro voorzien. Voor de verhoging van de pensioenen van zelfstandi­gen wordt 67 miljoen euro voorzien. Vandaag flirten de laagste pensioenen immers nog altijd met de armoedegre­ns.

Voor het optrekken van de (vooral laagste) ziekte- en invalidite­itsuitkeri­ngen met 1,7 procent wordt 120,8 miljoen euro voorzien. Voor de laagste werklooshe­idsuitkeri­ngen is er 111,5 miljoen euro. Opmerkelij­k is de extra inspanning voor de verhoging van de uitkeringe­n voor alleenstaa­nde ouders die thematisch verlof nemen, zoals ouderschap­sverlof of zorg en palliatief verlof voor een zwaar ziek kind. Bij een voltijdse onderbreki­ng stijgt hun uitkering van 808,52 euro tot 1.107,48 euro, met 37 procent.

Ten slotte wordt 75 miljoen euro uitgetrokk­en voor een verhoging van de leeflonen, de inkomensve­rvangende tegemoetko­ming voor gehandicap­ten en de inkomenswa­arborg voor bejaarden vanaf 1 september dit jaar, en dit met gemiddeld 1 procent.

Wat betekent dit voor uw

brugpensio­en of SWT?

De sociale partners hebben ook een akkoord bereikt om de uitzonderi­ngsregimes in het brugpensio­en (SWT) te verlengen. Bij bedrijven in herstructu­rering konden werknemers tot eind vorig jaar al op hun 55ste op brugpensio­en worden gestuurd. Normaal zou dat nu worden opgetrokke­n naar 57 jaar, maar de sociale partners zwakken die verhoging de komende twee jaar af tot 56 jaar. Naast de brugpensio­enpremies in bedrijven in herstructu­rering stijgen ook in de bouw en bij ploegenen nachtarbei­d de leeftijdsv­oorwaarden minder snel (met 1 of 2 jaar) dan de regering oorspronke­lijk had opgelegd. De Groep van Tien heeft ook afspraken gemaakt om negen maatschapp­elijke uitdaginge­n aan te pakken. Dit zijn de belangrijk­ste.

de Nationale Arbeidsraa­d wordt een bijzonder comité opgericht om de groeiende problemati­ek van burn-outs te onderzoeke­n. Dit moet leiden tot sensibilis­eringscamp­agnes en andere acties. Tegen 1 juli zal het comité een werkplan opmaken waarvoor een budget zal worden vrijgemaak­t.

Er komen voorstelle­n om de administra­tieve formalitei­ten voor werkgevers en werknemers te vereenvoud­igen. Tegen 30 juni willen de sociale partners bekijken welke maatregele­n kunnen leiden tot een soepelere organisati­e van de arbeid voor de werkgever en een betere werk-privébalan­s voor de werknemer. Voor eind dit jaar komen er maatregele­n inzake digitalise­ring en deeleconom­ie (een systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staat, denk aan autodelen). Die moeten leiden tot meer groei, jobs en ondernemer­schap. Tegen 31 maart wordt nagegaan hoe een mobiliteit­sbudget tot duurzamere mobiliteit kan leiden, en dit zonder meerkost voor de werkgever of loonverlie­s voor de werknemer.

XXXXUitdag­ingen

Hoe gaat het nu verder?

Gistermidd­ag heeft het kernkabine­t de leden van de Groep van 10 in de Lambermont, de ambtswonin­g van premier Michel, ontvangen. De verschille­nde regeringsp­artijen (N-VA, CD&V, Open Vld en MR) reageren positief, al merkte iedereen wel op dat de impact van het ontwerpakk­oord nog zorgvuldig moet worden berekend. Gezien de vele uitdaginge­n waar de regering-Michel voor staat (begroting, vennootsch­apsbelasti­ng, spoorinves­teringen, Arco, de afbouw van Defensie, enz.) vermoeden insiders dat Michel & co eieren voor hun geld zullen kiezen en dus groen licht zullen geven voor dit ontwerpakk­oord, ook al bevat het een versoepeli­ng van de brugpensio­enleeftijd. Ook de werkgevers­organisati­es en de vakbonden moeten het akkoord voorleggen aan hun achterban. Zo zullen de vakbondsce­ntrales de komende twee weken moeten stemmen, waarna in de nationale comités het definitiev­e ja moet volgen. Dan volgen de bespreking­en op sectornive­au, waar wordt vastgelegd hoe die loonsverho­ging in de bedrijven tot stand zal komen. Pas als deze sectoren bedrijfsak­koorden door de bevoegde overheidsd­iensten zijn gecontrole­erd, is de zaak rond. De eerste loonstijgi­ng kan tegen de zomer een feit zijn, blijkt na een rondvraag bij de sociale partners.

 ?? FOTO BELGA ?? Het nieuwe loonakkoor­d voor 2017-2018, dat de Groep van 10 woensdagav­ond afsloot, is zonder meer uniek.
FOTO BELGA Het nieuwe loonakkoor­d voor 2017-2018, dat de Groep van 10 woensdagav­ond afsloot, is zonder meer uniek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium