Het Belang van Limburg

Subsidies voor windparken op zee in vrije val

- Guy THUWIS

In Nederland en Denemarken zijn de subsidies voor toekomstig­e windparken op zee sinds eind vorig jaar in vrije val. De steun die bedrijven als Vattenfall of Shell nog vragen, bedraagt amper een derde van het Europees gemiddelde. Minister Marghem rekent voor nieuwe windparken in België ook op lagere steun.

ZEEBRUGGE/BORSSELE -

Stroom uit zeewind wordt zowaar concurrent­ieel met stroom uit fossiele energiebro­nnen. In Nederland althans waar Shell voor de bouw van de nieuwe offshore windparken Borssele 3&4 een subsidie van 54,5 euro per Megawattuu­r (MWh) vraagt. Nog straffer is het bod van het Zweedse Vattenfall dat voor een windpark in de Baltische zee amper 49,9 euro/MWh vraagt. Medio vorig jaar bedroeg de gemiddelde steun in Europa nog 141 euro/ MWh, bijna drie keer zoveel. Er was toen heel veel te doen om het bod van 72,7 euro/MWh van Dong Energy op Borssele 1&2. Vlakbij, in de Belgische Noordzee, werd destijds nog een subsidie van 124 en 129 euro/MWh goedgekeur­d voor de parken van Rentel en Norther. België, wereldwijd de vierde grootste stroomprod­ucent uit zeewind, betaalt op het eerste gezicht veel te veel subsidies. Dat vindt ook minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) die de waakhond Creg viseert. “De Creg had veel eerder een vergelijke­nde studie met de buurlanden moeten maken. Voor de parken die nog resteren, zal er stevig onderhande­ld worden over de prijzen”, belooft het kabinet Marghem.

Speculatie

De recente biedingen zijn echter zo laag dat er speculatie of andere motieven mee gemoeid lijken. Het Deense staatsbedr­ijf Dong Energy, met een belangrijk aandeel van de alomtegenw­oordige zakenbank Goldman Sachs, doet met zijn bod vermoeden dat de groothande­lsprijzen voor elektricit­eit in de toekomst fors gaan stijgen. Shell wil wellicht marktaande­el veroveren in de hernieuwba­re energie.

Bovendien is België niet Nederland. “Je moet appelen met appelen vergelijke­n”, zegt energiespe­cialist André Jurres. “De Nederlands­e handelwijz­e heeft misschien maar tijdelijk succes. Maar ik zou voorzichti­g zijn om dit te kopiëren.”

Zeeoppervl­ak

Bij de bedrijven die de windmolens in de Belgische Noordzee bouwen - verenigd in het Belgian Offshore Platform - ontkent Annemie Vermeylen dat de projecten van Rentel en Norther overgesubs­idieerd zijn. “De Creg heeft de kostenstru­ctuur grondig onder de loep genomen. Je kunt deze windparken, die over twee jaar al operatione­el zijn, niet vergelijke­n met toekomstig­e projecten in Nederland. De nieuwere technologi­e die tegen 2023 in Borssele 1&2 wordt ingezet, zou de productie met 22 procent verhogen in vergelijki­ng met de technologi­e van vandaag. De Nederlands­e overheid zorgt bovendien voor de vergunning­en, ontwikkeli­ngskosten en windstudie­s. Ze neemt een groot deel van het risico weg voor de investeerd­ers. Vergeet ook niet dat de volumes in Nederland veel groter zijn omdat hun zeeoppervl­ak 17 keer groter is dan het onze. Dat zorgt voor gunstigere windcondit­ies.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium