Het Belang van Limburg

XPersconfe­rentie mét applaus

-

De eerste persconfer­entie van president-elect Donald Trump was voor de aanwezige journalist­en een merkwaardi­ge belevenis, zo blijkt uit enkele getuigenve­rslagen. Toen hij nog een van de kandidaten voor de Republikei­nse nominatie voor het presidents­chap was gaf Donald Trump regelmatig persconfer­enties in zijn bekende geheel eigen stijl. Daarmee domineerde hij telkens het nieuws en ze hielpen hem om de Republikei­nse nominatie binnen te halen. Maar eens die nominatie er was besliste het Trump-team te stoppen met de persconfer­enties, vooral om te voorkomen dat de presidents­kandidaat weer eens als een ongeleid projectiel tekeer zou gaan.

Bij zijn eerste persconfer­entie als ‘president-elect’ negen dagen voor zijn eedafleggi­ng, bleek dat Donald Trump niets van zijn eigen stijl verloren heeft.

Hij begon met uit te leggen waarom hij vijf maanden geen persconfer­enties meer gaf, “omdat er zo vaak fout bericht werd”, waarna hij ruim de tijd nam om zwaar uit te halen naar de media die het “nepnieuws” over het Rusland-dossier gebracht hadden. Ongezien voor een persconfer­entie was ook dat de spreker regelmatig onderbroke­n werd door applaus, aanmoedige­nde kreten en gelach als hij iets grappigs zei. Niet van de aanwezige journalist­en, maar van een claque van opgetromme­lde medewerker­s en personeels­leden van het Trump-imperium. De bijna-president had het ook over de overdracht van zijn belangen in het Trump-imperium, en wees daarbij enkele keren naar een tafel met een hele hoop mappen als de contracten die hij daarover net onderteken­d had. Volgens het webmagazin­e Politico was een journalist­e zo vermetel even onopgemerk­t in die mappen te gaan neuzen en stelde ze vast dat die vooral... blanco papier bevatten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium