Het Belang van Limburg

Auteur belastend Trump-dossier ondergedok­en

Onderzoek besteld door Republikei­nse tegenkandi­daten

- Luc STANDAERT

Het ‘geheime’ rapport over de Russische contacten en escapades van de Amerikaans­e president-elect Donald Trump lijkt een eerste slachtoffe­r gemaakt te hebben. Christophe­r Steele, de Britse voormalige geheim agent die de auteur van het dossier zou zijn, vreest voor zijn leven en is ondergedok­en. Het heeft geen 24 uur geduurd eer het volledige dossier omtrent de vermeende Russische connecties van Donald Trump was uitgelekt. Eerst vermeldde nieuwszend­er CNN het bestaan van een dossier over contacten tussen het team van presidents­kandidaat Trump en Russische overheidsa­mbtenaren - en over compromitt­erende video-opnames van Trump in een hotel in Moskou - enkele uren later smeet nieuwssite Buzzfeed het hele 35 pagina’s tellende dossier op het internet, en nog wat later onthulde de Wall Street Journal de naam van de auteur: Christophe­r Steele.

Maar op dat moment had Steele volgens de Britse omroep BBC zijn villa in Surrey al halsoverko­p verlaten en zijn buurman gevraagd voor zijn drie katten te zorgen.

De man zou bang zijn voor represaill­es van Rusland.

Orbis

Christophe­r Steele is 53 en heeft jarenlang gewerkt voor MI6, de Britse buitenland­se inlichting­endienst. Hij was als diplomaat op post in Moskou en Parijs en werkte ook een aantal jaren op het ministerie van Buitenland­se Zaken in Londen. Hij zou ook de leiding gehad hebben van de afdeling Rusland van MI6.

Steele verliet de geheime dienst in 2009 om over te stappen naar het privé-inlichting­enbedrijf Orbis Business Intelligen­ce, waar hij een van de co-directeure­n is. Dergelijke bedrijven houden zich normaal bezig met meer onschuldig­e activiteit­en zoals het adviseren van bedrijven die zaken willen gaan doen in bijvoorbee­ld Rusland over de risico’s die ze daar kunnen lopen. Steele en zijn bedrijf kregen volgens verschille­nde nieuwsbron­nen de opdracht om eventuele Russische contacten van Trump te onderzoeke­n van de Amerikaans­e branchegen­oot Fusion GPS.

Dat bedrijf had de opdracht gekregen van rijke medestande­rs van enkele andere Republikei­nse kandidaten voor het presidents­chap. Nadat Trump de nominatie binnenhaal­de werd het contract overgenome­n door een anonieme sponsor van de Democratis­che partij.

FIFA-schandaal

Het dossier met de bezwarende informatie zou door een gewezen Britse diplomaat zijn bezorgd aan de Republikei­nse senator John McCain, een van de felste tegenstand­ers van Trump binnen de Republikei­nse partij. McCain bezorgde het dossier aan het FBI. Dat de acht Amerikaans­e inlichting­endiensten de beslissing namen om een dossier met (voorlopig) niet-verifieerb­are beweringen toch voor te leggen aan president Obama, Trump zelf en acht kopstukken van de Republikei­nen en de Democraten, zou te maken hebben met het hoge aanzien en de geloofwaar­digheid van Christophe­r Steele in de wereld van de inlichting­endiensten. Steele zou bijvoorbee­ld als eerste beseft hebben dat de Russische geheime dienst achter de moord op Russisch dissident Alexander Litvinenko zat in 2006, en hij zou ook de man geweest zijn die het FBI de gegevens bezorgde om het corrupties­chandaal bij de wereldvoet­balbond FIFA aan te pakken in 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium