Het Belang van Limburg

“Elke duif en mens test op den duur positief”

Professor Tytgat noemt nultoleran­tie voor doping in duivenspor­t én gewone sport onhoudbaar

- Marij WYERS

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) pleit voor de invoering van drempelwaa­rden bij dopingtest­s in de duivenspor­t. Daarmee reageert de expert op de veroordeli­ng van een duivenmelk­er uit Zonhoven: één van zijn duiven testte positief op een ontsteking­sremmer doordat de Zonhovenaa­r zijn handen niet goed had gewassen na het smeren van flexiumgel op zijn eigen kuiten. “Analyses in een laboratori­um zijn tegenwoord­ig hypergevoe­lig. Nultoleran­tie is niet langer houdbaar. Niet in de duivenspor­t én niet in de gewone sport”, aldus Tytgat. De duif van Jo Claeskens, afkomstig uit Zonhoven, had twee deeltjes flufenamin­ezuur op één biljoen (duizendmaa­l een miljard) in zijn lijfje. Een piepklein spoor van een ontsteking­sremmer dus. Had de man zijn duif beter willen laten presteren, dan had hij een dosis moeten toedienen die honderden keren groter was. De positieve test leidde nochtans tot een bijzonder zware veroordeli­ng voor de hobbyist: drie jaar schorsing en 10.000 euro boete.

Rapport genegeerd

Opmerkelij­k: de Duivenbond negeerde straal het rapport dat duivenmelk­er Claeskens liet maken door toxicoloog Jan Tytgat, een autoriteit in zijn vakgebied. Volgens de Duivenbond was de analyse “niet onafhankel­ijk omdat de duivenmelk­er ervoor betaalde”.

“Maar ik ga mijn naam en faam toch niet in de schaal leggen voor een betaling door een klant? Ik doe mijn onderzoek en het resultaat is wat het is”, reageert professor Jan Tytgat vanuit zijn laboratori­um aan de KU Leuven. “Flexiumgel is een product dat bedoeld is om via de huid te worden opgenomen. Dus wanneer de duivenmelk­er zijn duif koestert, zal dat dier de gel opnemen die op zijn handen is achtergebl­even. Het actieve bestanddee­l is dan aantoonbaa­r, maar de waarde is veel te laag om een effect te genereren. Vandaar dat ik pleit voor drempelwaa­rden.”

Drempelwaa­rden

De toxicoloog verdedigde eerder ook al judoka Charlene Van Snick. Bij haar werd cocaïne in de urine aangetroff­en terwijl ze met klem ontkende dat ze die drug had genomen. Haar schorsing werd later geannuleer­d. “Onbewuste blootstell­ing is tegenwoord­ig al voldoende om positief te testen. Er zijn drempelwaa­rden nodig. Door haarscherp­e en bijzonder gevoelige analyses test op den duur alles en iedereen positief. Dat maakt elke hobby kapot”, zegt Tytgat.

 ?? Foto PHN/HBVL ?? “Er zijn drempelwaa­rden nodig. Door haarscherp­e en bijzonder gevoelige analyses test op den duur alles en iedereen positief. Dat maakt elke hobby kapot”, zegt toxicoloog Jan Tytgat.
Foto PHN/HBVL “Er zijn drempelwaa­rden nodig. Door haarscherp­e en bijzonder gevoelige analyses test op den duur alles en iedereen positief. Dat maakt elke hobby kapot”, zegt toxicoloog Jan Tytgat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium