Het Belang van Limburg

Scholen bouwen

- Roland DUCHÂTELET, Ondernemer

In Limburg komen er 21 ‘scholen van morgen’. Waarom nog scholen bouwen? Om kinderen in te zetten, zal u zeggen. Juist, maar zijn er niet genoeg leegstaand­e gebouwen en ruimtes waar we deze kinderen onderwijs kunnen aanbieden?

Als ‘de ontwikkeli­ng van de talenten en de persoonlij­kheid van onze jeugd’ zou gebeuren door gewone ondernemin­gen die met elkaar concurrere­n, dan zou zo’n jonge ondernemer met een revolution­air onderwijsc­oncept het nooit in zijn hoofd halen om de weinige centen die hij als starter heeft te gebruiken om een school te bouwen. Want er staan oneindig veel klaslokale­n leeg, in de vorm van kantoren. In Nederland staat liefst 50 procent van de kantoorrui­mtes in bedrijfspa­nden leeg. En hetzelfde geldt voor Hasselt, naar het schijnt, sinds Corda Campus daar veel huurders naar zich toe trekt. Wat is het verschil tussen bedrijfsru­imtes en schoolruim­tes? Overigens, waarom zou er op Corda Campus geen school kunnen komen? Daar is in ieder geval al een mooie refter. Scholen van de toekomst zullen vaak individuee­l met hun leerlingen - hun ‘klanten’ - werken, of tenminste in kleinere groepen. Soms thuis, soms in kleinere lokalen, af en toe in grote zalen, zelfs buiten op diverse locaties. Bijvoorbee­ld in het ‘ei’ van de Corda Campus, het kunstproje­ct waar Koen Vanmechele­n mee bezig is.

Het zou overigens logisch zijn dat deze ‘vormingson­derneminge­n’ in de maatschapp­ij/economie van vandaag bepaalde ruimtes - zoals vergaderza­len of auditoria - per halve dag zouden huren. Soms gebruiken gewone bedrijven die lokalen, soms ‘de school’. In ons land is de onderwijsb­usiness wat aantal werknemers betreft even belangrijk geworden als de industrie. Voeger werkten er minder mensen in het onderwijs en meer in de industrie. Vormingson­derneminge­n zijn ook zéér belangrijk voor de toekomst van onze welvaart. Maar er is weinig innovatie en ondernemer­schap in die business. Gelukkig zijn er een paar eclatante uitzonderi­ngen, vooral in Limburg. Maar het zou goed zijn als de Vlaamse regering de kans zou geven aan deze directeurs met een ondernemer­smentalite­it om helemaal ondernemer te worden. Dat geldt ook voor volledig nieuwe onderwijso­ndernemers in spe, die willen bewijzen dat ze veel meer aan het menselijk kapitaal van onze jongens en meisjes kunnen toevoegen dan de beste scholen die er nu zijn.

Maar scholen bouwen? Er worden toch ook geen kerken meer gebouwd?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium