Het Belang van Limburg

“Dialoog met Schauvlieg­e is simpelweg onmogelijk”

Jan Rodts stopt als directeur Vogelbesch­erming Vlaanderen

- Mohamed LACHMOUGH

Jan Rodts (55) geeft na 28 jaar directeurs­chap bij Vogelbesch­erming Vlaanderen de fakkel door. “Soms lijkt het alsof de regering ons tegenwerkt”, zegt Rodts. “Het wordt mij allemaal te veel.” De toekomst voor het milieu ziet hij somber in. “Trump kraamt onzin uit, en het beleid van Schauvlieg­e is erbarmelij­k.” Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. “En de tijd van gaan is nu gekomen”, lacht Rodts. Al verlaat hij Vogelbesch­erming Vlaanderen niet helemaal. “Ik blijf bij de Vogelbesch­erming als woordvoerd­er en adviseur. Mijn gevoel zegt mij dat het juiste moment is aangebroke­n.” Al spelen nog andere factoren een rol. “De regering kent subsidies toe aan vereniging­en. Je moet voldoen aan een aantal criteria. Ieder jaar halen we die criteria net niet. Dan begin je je af te vragen waarom de regering zo moeilijk doet. Soms lijkt het alsof ze ons tegenwerke­n.” Maar ook de administra­tieve rompslomp speelt hem parten. “Het wordt mij allemaal te veel.” Tijdens die 28 jaar aan het roer van de Vogelbesch­erming kwam Rodts heel wat tegen. “Ik ben als eerste Nederlands­talige begonnen bij de Vogelbesch­erming. Maar wat mij het meeste bijblijft is de strijd die we tegen de regering hebben gevoerd”, zegt Rodts. “We moeten constant vechten opdat de regering goede wetten maakt én bekrachtig­t. Een goede wet betekent niets als de regering de handhaving niet garandeert.” Maar het was niet allemaal kommer en kwel. Wat Rodts zal bijblijven is de mentalitei­tswijzigin­g in onze samenlevin­g. “Mensen zijn zich veel bewuster geworden van flora en fauna. Dat betekent dat ik mijn werk goed gedaan heb.” (lacht)

Voor de toekomst ziet Rodts het pessimisti­scher in. “Al ons werk voor de beschermin­g van de natuur lijkt voor niets te zijn geweest met de verkiezing van Trump. Het is ongelofeli­jk wat voor onzin hij allemaal uitkraamt, en hoe hij over de opwarming van de aarde denkt. Als dat maar goedkomt.”

Schauvlieg­e

Maar ook onze regering doet het niet goed. “Die is dan misschien niet Trumpiaans, maar wel erbarmelij­k. Vlaams minister van Natuur Joke Schauvlieg­e (CD&V) en ik zullen nooit echt goede vrienden worden. We zetten enkel vraagteken­s bij haar besluiten, en met haar in dialoog gaan is onmogelijk. Dan kunnen we nog maar één ding doen en dat is naar de rechter stappen.”

Zaventem

Datgene dat op Rodts het meeste impact heeft gehad, heeft paradoxaal genoeg een mooie afsluiter gekregen. “We trokken met ons team wekelijks naar de luchthaven van Zaventem. Er werden veel exotische vogels geïmportee­rd in houten kisten. Veel overleefde­n de lange reis niet en stierven een pijnlijke dood. Dat beeld krijg je nooit uit je geheugen gewist. We hebben met man en macht gestreden om het illegale vervoer van dieren uit andere continente­n te bestrijden. Dat is ons gelukt. De EU heeft een maatregel genomen waardoor het vervoer van dieren vanuit een ander continent verboden is. Een overwinnin­g waar veel dierenleed aan voorafging.” Rodts weet nog niet wie de fakkel nu overneemt. “Mijn opvolger moet een groot hart voor vogels en de vereniging hebben. Hij of zij moet ook het beste uit mensen kunnen halen. Kortom, een charismati­sch persoon.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium