Het Belang van Limburg

Zestig Limburgse brandweerp­akken krijgen tweede leven in Nepal

- Mireille MAES

Drie brandweerk­orpsen in Nepal krijgen brandweerp­akken van de hulpverlen­ingszone Zuid-West Limburg. Nu ze hier op de zandkleuri­ge interventi­ekleding zijn overgescha­keld, waren er heel wat zwarte broeken en jassen op overschot. “Alles is technisch nog perfect in orde. In plaats van het allemaal te vernietige­n, kunnen we het beter aan brandweerm­annen in armere landen geven”, zegt commandant Bert Swijsen. Met de komst van de nieuwe interventi­ekleding werd de hele garderobe van de brandweerm­annen van Zuid-West Limburg doorgelich­t. “Kleding die niet meer voldeed aan de hier geldende normen, werd opzijgeleg­d. Sommige broeken of jassen waren echt versleten. Maar bij andere ontbreekt bijvoorbee­ld enkel een reflectere­nde strip. Die hielden we apart. Omdat we al eens hadden gehoord van Belgische brandweerm­annen die afgeschrev­en materiaal van hier naar de Himalayast­aat brachten, contacteer­den we de mensen van ‘Firefighte­rs 4 Nepal’. Zij zijn heel blij met de gift. Wij hebben er nu de kleinste maten uitgehaald, want de mannen in Nepal zijn niet zo groot. Tot medium. En zo kwamen we toch aan zestig complete uniformen. De grote maten houden we hier. Daar zoeken we nog een andere bestemming voor”, zegt de zonecomman­dant.

Brandweer op slippers

De pakken worden zaterdag in de kazerne van Beringen aan de Nepalreizi­gers bezorgd. De mensen van ‘Firefighte­rs 4 Nepal’ brengen de kleding begin maart naar ginder. “Met de kleding kunnen we een korps van 25 brandweerm­annen vlakbij de hoofdstad Kathmandu uitrusten. Ook de korpsen in twee bergdorpje­s krijgen dankzij de Limburgse brandweerz­one de juiste uitrusting. Voor hun is het een hele stap voorwaarts”, zegt Johan Schots, een van de initiatief­nemers. “Toen ik daar enkele jaren geleden langs een lokale brandweer liep, zag ik ze uitrukken op teenslippe­rs met een T-shirt aan en een fietshelm op het hoofd. Daarom besloten Limburger en brandweerm­an Bert Poelmans en ik er iets aan te doen. Wij zijn steeds op zoek naar oud nog werkend brandweerm­ateriaal dat we naar Nepal kunnen transporte­ren.”

 ?? ROYACKERS
Foto TOON ?? Nu de zone Zuid-West Limburg nieuwe pakken heeft, schenkt het de oude zoals hier op de foto aan de brandweer in Nepal.
ROYACKERS Foto TOON Nu de zone Zuid-West Limburg nieuwe pakken heeft, schenkt het de oude zoals hier op de foto aan de brandweer in Nepal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium