Het Belang van Limburg

Taverne Molenveld voorgoed dicht

Pand onteigend voor verbreding van de Maas

- Mark DREESEN

Na taverne Haol Euver aan de veerpont en taverne De Boyen verdwijnt nu ook taverne Molenveld aan de Maas in Stokkem. De taverne is verkocht aan nv De Scheepvaar­t en sloot gisteren meteen de deuren. “Langs de Maas ligt nu geen enkele taverne meer”, reageren de inwoners van Stokkem ontgoochel­d. “Limburg wil een toeristisc­he provincie zijn, maar de mooie plekjes langs de Maas moeten wijken.” “Nv De Scheepvaar­t heeft het pand aangekocht”, zegt uitbaatste­r Carol Knoors van Molenveld. “Alle huizen binnen het wintergebi­ed moeten verdwijnen voor de verbreding van de Maas. Onze taverne ligt als een flessenhal­s in de uiterwaard­en en bij hoog water zou dat een gevaar kunnen betekenen voor de Maaslandse bevolking. We hebben Molenveld 26 jaar een 3 maanden open gehouden. Voor vele wandelaars was ons terras bij de Maas in de zomer the place to be, maar ook in de wintermaan­den was Molenveld dé plek langs de Maas voor een warme chocomelk of hete soep tijdens de wandeling. In onze feestzaal werd menig feestje gevierd, fietsers en wandelaars hielden hier halt. We kregen hier toeristen uit Vlaanderen, Nederland en Duitsland over de vloer. In die 26 jaar kwam het water drie keer over de dijk en liep ons café drie keer onder water. Dat was in december 1993, januari 1995 en januari 2003.”

“Ik wandelde graag tot Molenveld”, wil een wandelaar kwijt. “Het was ons keerpunt na een drankje. Je kon vanaf de dijk kijken naar de veerpont, naar de kano’s op de Maas en naar het dorpje Berg, bij Urmond.”

Overstromi­ngen

Bij de overstromi­ngen van december 1993 en januari 1995 sloeg de Maas in de zomerdijk bij Molenveld tot twee maal toe een grote bres. Grote massa’s land verdwenen in het water. Zowel in december 1993 als in januari 1995 werden de oevers van de Maas met schanskorv­en verstevigd. Bij een eventuele verbreding van de Maas moeten deze schanskorv­en weggehaald worden. Daarna zal het gebied volledig ontgrind worden. Waar nu taverne Molenveld staat zal een oeververla­ging aangebrach­t worden. Niet alleen de taverne verdwijnt, ook het fietspad op de zomeroever is gedoemd te verdwijnen. De Scheepvaar­t wil voorlopig niet reageren op de mogelijke afbraak van Molenveld. “Voorlopig is er nog niets officieel”, zo geeft een woordvoers­ter aan.

 ?? FOTO MMD
Foto MMD ?? Op 21 21 decemberd b 1993 1993 tradt d ded Maas uit haar oevers en liep Molenveld onder water. Taverne Molenveld ligt in de winterbedd­ing en zal verdwijnen. De Scheepvaar­t onteigende de eigenaars.
FOTO MMD Foto MMD Op 21 21 decemberd b 1993 1993 tradt d ded Maas uit haar oevers en liep Molenveld onder water. Taverne Molenveld ligt in de winterbedd­ing en zal verdwijnen. De Scheepvaar­t onteigende de eigenaars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium